- 7 August 2017
De la olimpic la informatică din Galați la CTO-ul unei firme globale
Marius recunoaște că, din puținele lucruri din școală care l-au ajutat în carieră de programator, algoritmii ar fi la distanță cei mai importanți, iar lipsa unor baze solide de algoritmică este o problemă în rândul tinerilor coderi.
"Observ la colegii mei care au învățat de pe net programare că nu au o minte formată să gândească algoritmi. Un algoritm poate să fie "mai optim", poți să scrii mult cod sau poți să îl copiezi. Pe Android SDK-ul (Software Development Kit-n.r.) îți oferă foarte multe și este relativ ușor să programezi", susține Marius.
Și când vrei să faci ceva mai complex poți să găsești pe net o librărie, care să îți explice exact cum să o folosești, dar acest lucru nu te ajută să faci un algoritm mai bun, mai eficient.
Marius își amintește că, în liceu, când mergea la olimpiadele de informatică, dar și la diferite concursuri, trebuia să rezolve probleme care să aibă timpi de execuție de doar 0,1 secunde, ceea ce îl obligă să optimizeze la maxim algoritmul folosit.
Observ la colegii mei care au învățat de pe net programare că nu au o minte formată să gândească algoritmi. Un algoritm poate să fie "mai optim", poți să scrii mult cod sau poți să îl copiezi. Pe Android SDK-ul (Software Development Kit-n.r.) îți oferă foarte multe și este relativ ușor să programez
Acum, în schimb, când angajează un nou programator caută să aibă o gândire orientată pe algoritmi, dar mai ales se uită la felul omului. "Lucrurile se mai și învață, dar dacă ești fixist, nu accepți feedback, nu ceri niciodată ajutorul și ai mentalitatea de eu știu tot, nu te potrivești. Degeaba ești super bun dacă nu ești team player", spune CTO-ul T-Me Studios.
În prezent, ca CTO, Marius își ajută mai mult colegii să înțeleagă cum se îmbină totul și în unele cazuri și la structurarea algoritmilor.
El resimte însă tot mai mult lipsa de timp. Și-ar dori să învețe noi limbaje de programare, dar “degeaba le înveți dacă nu apuci să le folosesti”. De exemplu, Google a lansat un limbaj de programare, Google Go, competitor cu Node.js, pe care îl consideră foarte interesant, dar presupunând că firma ar decide să treacă pe un nou limbaj de programare, fiecare coder ar trebui să învețe ceva nou, ceea ce ar lua ceva timp, și, mai mult, într-un astfel de limbaj exotic ai avea probleme să angajezi.