- 8 Iulie 2022
Doar 8% din investitorii de retail au renunțat la investițiile de teama crizei
La nivel global, mai puțin de unul din zece (8%) și-a vândut investițiile în timpul recentelor scăderi de pe piețele bursiere, două treimi (64%) și-au păstrat pozițiile, iar alți 28% au cumpărat. Doar 6% dintre români și-au vândut investițiile, în timp ce 60% și-au păstrat investițiile, iar 34% au cumpărat pe scădere.
"În ciuda a numeroase reculuri pe piețele financiare globale, investitorii individuali au găsit puterea de a privi dincolo de volatilitatea pe termen scurt și de a folosi aceste scăderi de prețuri pentru a-și consolida portofoliile pe termen lung", comentează Ben Laidler, Global Market Strategist la eToro.
"Pentru mulți investitori individuali, aceasta este prima lor experiență de scădere a piețelor. Gestionarea riscului, stăpânirea emoțiilor și menținerea atenției asupra obiectivelor pe termen lung sunt lucruri cu care se luptă chiar și cei mai experimentați investitori. Cel mai recent studiu al nostru, Retail Investor Beat, arată că investitorii de retail sunt rezilienți, au rămas implicați pe piețe și își construiesc portofolii diversificate pentru a face față situației. Având în vedere că, în cele din urmă, piețele bull se construiesc pe umerii piețelor bear și au o durată și o amploare de aproape patru ori mai mari, menținerea cursului ar trebui să le fie de folos acestor investitori."
Având în vedere recenta volatilitate a pieței, investitorii români de retail și-au repoziționat portofoliile prin creșterea expunerii la cripto (26%), numerar (23%), mărfuri (19%), acțiuni locale (16%), acțiuni străine (16%), investiții alternative (14%), obligațiuni naționale (14%), valute (13%) și obligațiuni străine (10%).
Dacă ne uităm la sectoare, 29% dintre investitorii români și-au crescut expunerea la sectorul energetic, 24% au cumpărat tehnologie și 23% servicii financiare. Au urmat utilitățile (22%), sănătatea (17%), sectorul imobiliar (16%), bunurile de consum de bază (18%), telecomunicațiile (15%), materialele (14%), bunurile de consum discreționar (12%) și produsele din sectorul industrial (10%).
La nivel global, încrederea investitorilor individuali în investițiile lor a scăzut în mod constant în cele cinci trimestre de la lansarea sondajului eToro Retail Investor Beat. Încrederea a scăzut de la 83% în T2 2021, 81% în T3 2021, 80% în T4 2021, 73% în T1 2022 la 72% la sfârșitul lunii iunie a acestui an. În România, încrederea în investiții a scăzut lent de la 87% în T2 2021, 83% în T3 2021, 85% în T4 2021, 79% în T1 2022 la 78% la sfârșitul lunii iunie a acestui an.
Creșterea inflației continuă să rămână cel mai mare risc și pentru 62% dintre respondenții români, detronând conflictul internațional, care a fost cel mai mare risc în trimestrul trecut (57% în T1). Cu toate acestea, conflictul internațional este în continuare al doilea cel mai mare risc (45%), urmat de evoluția economiei globale (43%) și de economia românească (32%). 16% dintre români continuă să creadă că o schimbare a fiscalității reprezintă un risc major pentru portofoliul lor, în creștere de la 12% în trimestrul trecut.
În ciuda acestor riscuri, 44% dintre români (48% la nivel global) intenționează să investească aceeași sumă de bani în următoarele 3 luni, în timp ce 36% se așteaptă să investească mai mult. 45% dintre investitorii români consideră că energia va prezenta în continuare cea mai bună oportunitate de investiții în următoarele trei luni, urmată de tehnologie (36%), utilități (31%), servicii financiare (24%) și imobiliare (23%). La nivel global, o treime (32%) consideră energia, urmată de tehnologie (31%) și imobiliare (25%), sectoarele cu cele mai bune oportunități de cumpărare în următorul trimestru.
"Energia și sectorul imobiliar sunt două dintre cele mai mici sectoare globale, dar din punct de vedere istoric, au fost o bună acoperire împotriva inflației și continuă să fie în topul listei de achiziții și în atenția investitorilor individuali. Ceea ce am văzut în România este că, la toate nivelurile de experiență, investitorii individuali au crescut alocările într-o serie de sectoare defensive, dar cred în continuare și în sectorul de technologie. Investitorii români cred cu tărie în alegerile făcute și sunt rezilienți în urmărirea planurilor lor de investiții", concluzionează Bogdan Maioreanu, analist de piață eToro pentru România.