Trei sfaturi esențiale: drumul de la prototip la producție de masă

Să faci un produs hardware nu e o treabă chiar atât de simplă. Pentru un startup, capcanele drumului de la idee, la un prototip care funcționează, la o lansare publică, sunt nenumărate, iar afacerea ar putea da greș în orice moment.

De altfel, succesul unei afaceri la început de drum, axată mai ales pe zona de hardware, depinde într-o foarte mare măsură de capacitatea echipei de a ști exact costurile implicate în crearea produsului, și de găsirea celui mai bun mod de a-l construi.

Cei de la Entrepreneur au alcătuit o scurtă listă de sfaturi pentru antreprenorii care lucrează la primele proiecte hardware. Le puteți descoperi folosind butoanele de navigare de mai jos.

1. Faceți o listă cu materialele necesare. Fără a omite ceva!

Bill of Materials (BOM) este cunoscut și sub denumirea de ”structura produsului”, sau ”lista de materiale/componente” și reprezintă o listă de materii prime, sub-ansambluri, ansambluri intermediare, componente, alături de cantitatea necesară în procesul de obţinere al produsului finit. Trebuie să țineți cont de această listă și în momentul în care comandați materia primă, pentru a putea urmări costurile implicate.

Nu vă aruncați la cifre fabuloase! Bazați-vă estimările inițiale pe cel mai mic volum de producție. E mai sigur așa, în cazul în care reacția publicului nu e cea așteptată. În plus, faceți o estimare a BOM-ului în momentul în care prototipul e finalizat.

2. Luați în calcul ce e mai rău

În orice startup, de obicei, resursele sunt destul de limitate. La fel ca și timpul de care dispune echipa. Așa că, în momentul în care faceți planul de bătaie, doar pentru a fi siguri că reușiți să vă ocupați în detaliu de fiecare aspect al produsului, măriți timpul estimat cu încă jumătate.

Totodată, acordați atenție timpului de livrare (nu uitați să-l luați în calcul înainte de a promite unui utilizator produsul vostru), dar și costurilor pe care le implică transportul, chestiunilor legale (certificări, eventuale controale care v-ar putea întârzia producția). Gândiți-vă bine și dacă vreți să lucrați cu un producător din afară. Din nou, ar putea apărea costuri suplimentare și poate dura destul de mult până veți bate palma.

3. Faceți un produs căruia îi veți putea adăuga feature-uri

Știm prea bine că și produsele hardware se învechesc și aproape imediat apare ceva mai sofisticat. Sau poate că vă dați seama că vreți să adăugați niște utilități sau accesorii noi. Așa că pregătiți, încă dinainte de a începe livrările, un produs care poate primi niște upgrade-uri, fie ele tot hardware, sau software.  



Citeste si