- 15 Ianuarie 2019
Elevii români, în finala unui concurs NASA. Două echipe nu au încă fonduri să participe
UPDATE - 22 ianuarie:
Groupe Societe Generale finanțează participarea echipei heRObotics în finala competiției internaționale Zero Robotics, organizată de NASA, MIT și Agenția Spațială Europeană (ESA). Echipa heRObotics este formată din șapte elevi din mai multe licee din Timișoara, unii dintre cei mai buni tineri roboticieni din lume. Aceștia vor ajunge la Massachusetts Institute of Technology (MIT), din Boston, Statele Unite ale Americii, la finalul lunii ianuarie.
---
Patru echipe din Timișoara sunt calificate (heRObotics, SigmaSeven, Cassiopeia, TIMTRON), din Sibiu sunt cei de la Quaternion și Valak, din Târgoviște echipa Captcha Solvers și din București SunEaters.
Cinci echipe sunt în finala mare, iar trei în competiția secundară, Virtual Finals. Finala se desfășoară la finalul lunii acesteia.
Timișoara, singurul oraș cu patru echipePatru echipe de elevi și studenți din Timișoara sunt calificate în finala monidală a competiției Zero Robotics, organizată de NASA și MIT la Boston. Două echipe au reușit să strângă fondurile, două încă mai încearcă, deoarece Ministerul Educației nu oferă suport.
Timișoara este singurul oraș din lume cu patru echipe calificate în finala Zero Robotics. Problema este că două echipe au reușit să strângă fondurile participării, adică heRObotics și SigmaSevenSR, dar celelalte două încă mai caută fonduri.
Zero Robotics este un concurs global de programare a unor micro-sateliți care evoluează în interiorul Staţiei Spaţiale Internaţionale, organizat de MIT Massachusetts Institute of Technology în colaborare cu NASA, ESA și alte organizații active în domeniul spațial, dedicat unor echipe formate din câte 8-10 liceeni și un profesor însoțitor.
Calificările au constat într-o serie de probe desfășurate pe parcursul a 3 luni, care au solicitat în jur de 20 de ore de muncă săptămânal pentru fiecare membru al celor aproape 200 de echipe înscrise. La finala care se va desfășura în 28 ianuarie s-au calificat 51 de echipe, grupate în 17 alianțe. Dintre cele 17 echipe din România înscrise inițial, 8 s-au calificat în finale, dintre care patru din Timișoara, două din Sibiu, una din Târgoviște și una din București.
Costul per participant se ridică la aproximativ 1.500 de euro.
Detalii despre echipeEchipa heRObotics este formată din elevii Chirilă Laura, Deaconu Şerban, Momir Sebastian, Prodaniuc Pavel, Bogdănescu Andrei, ai colegiului "J.L.Calderon" Ciuleanu Vlad Mihai şi Stoica Daniel şi unul de la Colegiul Naţional "C.D.Loga", Stoica Daniel, profesori coordonatori sunt Cojocaru Nuşa şi Cojocaru Daniel.
Echipa Cassiopeia este formată din liceeni de la "Grigore Moisil": Males Sebatian, Bociat Daniel, Ţiu Cătălin, Popescu Sergiu, Pantea Daniel, Lupulescu Vlad, Kosa Alex, Pretorian Răzvan, profesor coordonator fiind Mircea Lupşe - Turpan.
Echipa SigmaSeven este mixtă, a colegiilor "Grigore Moisil" şi "Naţional Bănăţean" şi este formată din Diana Codreanu, Han Leonard, Alex Jieanu, Irsai Samuel, Andra Diana Măglaş, Ştefan Malanik şi Tania Peter.
Echipa TIMTRON de la “Grigore Moisil” este formată din: Raoul Bocancea, Sebi Cozma, Nickolas Daniel, Mihai Fracea, Mati Macsinga, Daniel Marcu Cezar Palagesiu, Andrei Pescaru, Luca Scarlat, Adrian Solomon, Simona Ivascu
Quaternion este echipa de programare si robotică de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, care a obținut locul al II-lea la „Zero Robotics”, calificându-se astfel în faza finală de la Boston. Ei au reușit să strângă fondurile în luna decembrie. Echipa este formată din: Ştefănescu Radu, Bărac Ovidiu, Lupp Laurenţiu, Tănăsescu Darius, Ianc Octavian, Teodoru Andrei, Cioban Darius, Faraon Eduard şi Apolzan Eduard.