Emmanuel Chautard, Orange: ce aduce rețeaua 5G în România pentru viitor. Direcții strategice și colaborări cu startup-uri

5G e printre noi în 14 orașe din România cu ajutorul Orange, iar acoperirea din București este completă. Impactul 5G va fi atât asupra utilizatorilor persoane fizice, cât și companiilor cu birouri sau situri industriale. Am discutat cu Emmanuel Chautard, Director de Tehnologie la Orange România, despre evoluția 5G și impactul asupra României.

5G este implementat acum folosindu-se spectrul deja existent, pentru că licitația pentru spectrul dedicat nu a fost încă lansată. Cu toate acestea, Orange deja lucrează în dezvoltarea rețelei și actualizarea echipamentelor. 

În prezent, reţeaua Orange 5G este disponibilă în Bucureşti și în alte 14 orașe: Bragadiru, Brașov, Chitila, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Măgurele, Otopeni, Ovidiu, Pantelimon, Popești-Leordeni, Predeal, Timișoara și Voluntari.

Emmanuel Chautard e director de tehnologie la Orange România și a oferit o perspectivă din interior despre evoluția acestor rețele. 

Primii pași pentru dezvoltarea rețelei 5G

„ Deși licitaţia pentru spectrul dedicat 5G nu a fost încă lansată, echipamentele 5G și frecvențele pe care le avem disponibile în acest moment ne permit să oferim chiar și în aceste condiții servicii și viteze superioare celor din rețeaua actuală 4G/4G+, în mai multe oraşe din România. Totodată, beneficiem de convertibilitatea frecvenţelor destinate tehnologiilor 3G şi FWA, care acum ne permit să oferim servicii 5G, în conformitate cu reglementările ITU-T și 3GPPP”, spune Chautard 

De la lansarea oficială din 5 noiembrie 2019 și până acum, rețeaua Orange 5G a beneficiat de un upgrade semnificativ în termeni de densificare prin echipamentele folosite, dar și din prisma spectrului utilizat. Capitala României e astăzi singurul oraș din țară și unul dintre puținele din Europa care oferă acoperire 5G pentru toți locuitorii săi, dar și pentru cei din zona Ilfov. 

Sarcina, chiar și în acest condiții, nu a fost una ușoară. „Această reuşită a fost posibilă datorită investiţiilor constante în infrastructura de reţea, a celor în tehnologii noi precum 5G, dar şi cu ajutorul expertizei şi implicării constante a inginerilor, a specialiştilor care se ocupă de echipamentele de radiocomunicaţii, a echipelor responsabile cu implementarea infrastructurii de reţea, precum şi a celor din serviciile de monitorizare şi operaţiuni”, spune reprezentantul Orange.

Investițiile făcute în tehnologie până acum

În cazul rețelei 5G, înainte de lansarea licitației, s-au putut folosi și alte benzi de frecvență prin reconversia lor de la o tehnologie mai veche la una mai nouă. 

Astfel, Orange a reconvertit banda de 2.100 MHz de la 3G la 5G.  „Aceasta permite o utilizare mai eficientă a spectrului, menținând în același timp o calitate remarcabilă pentru toți clienții Orange. Totodată, am profitat de ocazia acoperirii integrale a capitalei cu semnal 5G pentru a îmbunătăți în mod semnificativ performanțele 4G+ pentru locuitorii din București și Ilfov”, spune Emmanuel Chautard. 

„În termeni de investiţii, când vorbim despre reţeaua 5G, aceasta trebuie privită în relaţie cu toate celelalte şi nu ca o reţea separată, de sine stătătoare. 5G funcţionează alături de celelalte tehnologii 4G şi 3G, se completează şi formează împreună un ecosistem ce contribuie la experienţa finală oferită clientului. Anual, investim aproximativ 100 milioane de euro, capital propriu, în rețeaua Orange, în timp ce investiţiile de peste 3,5 miliarde euro pe care Orange le-a făcut în cei 23 de ani de când este prezent pe piaţa din România sunt esenţiale atât pentru întreaga infrastructură de comunicaţii mobile cât şi pentru viitoarele dezvoltări ale reţelei 5G”, explică directorul de tehnologie al companiei. 

5G e încă o tehnologie nouă, pe care clienții o adoptă treptat. Dispozitivele compatibile pentru utilizatori devin din ce în ce mai accesibile și nu mai vorbim doar despre telefoane premium, ci unele din zona mid-range. 

În momentul de față, modul în care un dispozitiv mobil accesează aceste benzi de frecvență diferă de la un model de smartphone la altul și chiar de la un producător la altul diferă în funcție de hardware. Acest lucru înseamnă că aria de acoperire în care semnalul 5G e disponibil precum și vitezele pe care utilizatorii le pot avea diferă în funcție de mulți factori printre care și smartphone-ul de pe care e accesată rețeaua. 

„Am făcut paşi importanţi încă de la începutul anului pentru a face tehnologia 5G mai accesibilă. În primul rând am crescut numărul oraşelor în care aceasta este disponibilă. De asemenea, am redus valoarea abonamentelor care acum au acces la reţeaua 5G. Clienţii Orange care doresc să beneficieze de experienţa 5G pot alege acum abonamentul Smart 15 disponibil cu internet nelimitat 5G”, explică Chautard. 

Planurile pentru dezvoltarea rețelei și grija pentru mediu

Rețeaua 5G e doar la început, iar dezvoltarea acesteia e un traseu clar pentru Orange. În plus, e un puternic diferențiator pe piața telecom. 

„Investiţiile în infrastructură vor continua, deoarece acoperirea și calitatea conectivității pe care le oferim clienților sunt esențiale pentru noi. În același timp, este parte din misiunea noastră să rămânem responsabili față de mediu. Este un angajament pe care ni l-am luat la nivel de grup Orange și este extrem de important pentru noi”, spune Emmanuel Chautard. 

„La nivel de rețea ne-am concentrat pe 3 direcții principale: pe soluții cu rezultate imediate, care îmbunătățesc eficiența energetică a infrastructurii Orange, pe aplicarea principiilor economiei circulare prin revalorificarea echipamentelor de rețea scoase din uz și a acumulatorilor uzați și, nu în ultimul rând, pe investigarea unor noi surse de energie regenerabilă, precum utilizarea panourilor solare în incintele unde avem echipamente”, explică CTO-ul Orange. 

Pentru îmbunătățirea eficienței energetice a rețelei, Orange folosește soluții de iluminat LED în centrele de date, mai eficiente energetic decât cele clasice, iar asta le permite să reducă din consumul de electricitate cu 6%. 

Prin tehnologia „Free cooling”, care folosește aerul din exterior pentru răcirea incintelor de telecomunicații, se reduce cu până la 24% consumul instalațiilor de climatizare. De asemenea, Orange utilizează o configurare a rețelei care ajustează în timp real consumul echipamentelor în funcție de traficul de voce și de date din rețea. 

„În acest mod, este folosită exact puterea de procesare necesară pentru a oferi o foarte bună calitate a serviciilor, prin oprirea și pornirea echipamentelor în timp real, în funcție de cererea existentă din partea utilizatorilor rețelei la un moment dat”, mai explică Chautard. 

5G, un avantaj pentru afacerile din toată România

Pe lângă avantajele evidente pentru utilizatorii casnici, 5G reprezintă o oportunitate pentru afacerile din România. În primul rând, odată cu lansarea la finalul anului trecut a serviciilor 5G pentru mobil, viteze atinse pot fi comparate doar cu cele prin fibră optică. 

„Înseamnă că angajaţii oricărei companii pot beneficia de colaborare în timp real, acces la resursele din reţeaua companiei, videoconferinţă şi chiar toate simultan, fără să simtă nicio diferenţă faţă de atunci când se aflau la birou, pentru că vorbim de capacități de peste 1 Gbps”, explică Emmanuel Chautard un prim avantaj al unei rețele 5G pentru o companie. 

În plus, 5G oferă pe termen lung o alternativă de acces la punct fix. Dacă astăzi cei mai mulți dintre noi lucrăm de acasă, avem nevoie de serviciu de internet de calitate, pentru a nu ne face strategii de „împărțire” a rețelei între mai mulți membri ai familiei. 

„În același timp, avem nevoie de o legătură secundară pentru situațiile neplăcute în care conexiunea pe fibră optică se întrerupe din diverse motive. 5G este un răspuns flexibil, cu activare instantanee și fără cabluri suplimentare. Este nevoie doar de o priză de curent. Managerii de companii văd aceleași beneficii când trebuie să ia decizii rapide privind deschiderea sau mutarea unui spațiu, lucruri care se întâmpla frecvent în situaţia actuală”, crede Emmanuel Chautard. 

Pentru perioada următoare, Orange se uită la proiecte care necesită viteză mare de transfer și securitate în puncte mobile. Aici se încadrează, de exemplu, transmisiuni video ale televiziunilor. Orange lucrează cu acestea pentru a le ajuta să aibă transmisiuni live în 4K, cu multe beneficii față de soluțiile complexe pe care le utilizau până acum și care nu puteau fi înlocuite cu 3G sau 4G. 

„În paralel, devin posibile aplicațiile care necesită timp de răspuns foarte mic, procesare locală sau garantarea foarte strictă a parametrilor de transport. Mă refer la soluții de realitate augmentată, control al roboților industriali ori al micilor vehicule autonome, control de la distanță, reţele sigure pentru campusuri universitare, de producţie sau de business. Un use case concret, pe care-l dezvoltăm alături de compania Continental, este cel de interconectare a convoaielor de camioane via 5G”, explică Emmanuel Chautard. 

Astfel, în viitor, 5G va aduce beneficii considerabile în domeniul medical, cu precădere în zona de telemedicină, facilitând stabilirea diagnosticelor de la distanță sau făcând posibilă chirurgia de la distanță atât ca procedură obișnuită, dar mai ales în cazul situațiilor de urgență. 

Iar viitorul orașelor este facilitat de 5G. „ Este important să vedem și oportunitățile pe care 5G le aduce sectorului public, în special în zona de mobilitate urbană și soluții de smart city. 5G poate aduce transformări majore în gestionarea traficului. Va fi posibilă comunicarea între participanții la trafic, de exemplu, pentru o mai bună organizare a intersecțiilor și evitarea accidentelor în orașe și, de ce nu, autovehicule care se „conduc singure”, spune Chautard. 

O lume mai conectată are nevoie de o rețea complexă de telecomunicații, dincolo de universul GSM în care există rețelele 3G, 4G sau 5G. 

„Astfel, rețelele precum LoRaWAN sau LTE-M sunt potrivite în proiectele de tip IoT, deoarece au o acoperire mai mare și asigură livrarea unor cantități mici de date între dispozitive greu accesibile, care au autonomie energetică crescută, cum ar fi senzorii folosiți pentru conectarea obiectelor inteligente. Să ne imaginăm senzori aflați în subsoluri sau pe stâlpi de lumină, pentru managementul inteligent al rețelei de apă sau de iluminat public”, spune Chautard, explicând practic zona de Internet al Tuturor Lucrurilor. 

„În contextul digitalizării accelerate a companiilor, acest tip de rețele sunt esențiale pentru automatizarea spațiilor industriale care vor ajuta companiile să mențină regulile de distanțare socială și, totodată, să își reia activitatea. Gestionarea și monitorizarea de la distanță a parcărilor, a iluminatului public sau a apei sunt cu adevărat zone care vor avea un impact pozitiv nu doar în business, ci și în orașe, având beneficii pentru noi, cetățenii”, spune reprezentantul Orange. 

Un exemplu concret în această zonă este colaborarea Orange cu uRADMonitor, un startup care a făcut parte din Orange FAB, cu ajutorul căruia compania a dezvoltat proiecte de monitorizare a calității aerului în Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, București și Alba Iulia folosind infrastructura LoRaWAN a orașelor. Astfel, autoritățile știu care sunt zonele mai poluate și pot lua măsuri. 

Industria în epoca 5G

Zona industrială tehnologizată și plină de senzori poate să se optimizeze cu ajutorul tehnologiilor ultrarapide. Totul pleacă de la conștientizarea unei nevoi. Astfel, Emmanuel Chautard consideră că în companii trebuie să existe un interes pentru digitalizare, care poate fi generat atât de nevoi interne, cum ar fi o eficientizare a proceselor, cât și de presiunea pieței. 

„Acest tip de resort pentru începerea procesului de transformare se aplică în egală măsură și instituțiilor guvernamentale. Chiar și nouă, în Orange. Un beneficiu major al IoT este automatizarea cât mai multor activități de exploatare, producție sau distribuție, iar cei care reușesc să o implementeze corect se distanțează rapid de competiție. Practic schimbă cu totul regulile jocului în industria in care activează”, menționează Emmanuel Chautard. 

„Exemple relevante în aceasta perioadă sunt companiile de car sharing, prin comparație cu cele care merg pe modelul clasic de închiriere, companiile de curierat care livrează în dulapuri stradale, companiile de utilități care tarifează diferențiat în funcție de momentul zilei, primăriile care încurajează sau descurajează dinamic diverse tipuri de mobilitate, în funcție de nivelul de poluare”, exemplifică reprezentantul Orange. 

Colaborarea Orange cu startup-urile și universitățile din România

Orange colaborează deja cu startup-uri de câțiva ani prin programul Orange FAB, iar anul acesta prin 5G Online Challenge. 

„Colaborarea cu startup-urile are o importanță strategică pentru Orange, atât internațional, la nivelul grupului Orange, cât și în România. Formal, programul Orange Fab ce facilitează relația dintre Orange și startup-urile inovatoare, a luat naștere în 2013 în Silicon Valley și este prezent și în România din 2017. Dacă vor să vină, proactiv, către noi, startup-urile interesate pot să trimită propunerile lor de colaborare prin intermediul formularului de aplicare la Orange Fab”, spune Chautard. 

Emmanuel menționează că nu se opresc niciodată din a căuta startup-uri și vor să fie cât mai prezenți în universul antreprenorial, de aceea susțin numeroase inițiative educaționale sau au creat programe noi pentru dezvoltatorii de produse, cum a fost 5G Online Challenge. 

„Avem parteneriate cu hub-uri tehnologice, agenții de dezvoltare sau comunități de business și suntem implicați în inițiative europene de dezvoltare și cercetare, precum Horizon 2020, inclusiv pe proiectele dedicate tehnologiei 5G (Slicenet, Matilda, 5G-Eve, 5G-Victori, Unicore, Resisto)”, explică Chautard. 

Orange se bazează pe colaborări pe termen lung cu universitățile românești, cum ar fi Universitatea Politehnică București. „Alături de ei, creștem Orange Educational Program (OEP), ajuns deja la a șaptesprezecea ediție în 2020. Prin OEP susținem dezvoltarea studenților din universitățile tehnice, punându-le la dispoziție atât experiența inginerilor și experților noștri, cât și infrastructura ori echipamentele Orange”, explică CTO-ul Orange. 

„La nivelul rețelei de comunicații, startup-ul Correct Networks dezvoltă o platformă de virtualizare cu nivel ridicat de securitate pentru viitoarele infrastructuri cloud și servere edge în rețeaua 5G. Alături de ei am colaborat și în proiectul de cercetare Horizon 2020 UNICORE și lucrăm acum să dezvoltăm proiecte pilot pentru virtualizarea unor aplicații terțe”,  mai spune Chautard. 

Alte startup-uri alături de care au colaborat și dezvoltat produse în zona de securitate sunt Siscale, Dekeneas sau Pentest Tools. Mentalitatea de bază este una de co-inovare. 

Nu în ultimul rând, atât pentru clienții rezidențiali, cât și pentru companii, evoluția infrastructurii de comunicații este vizibilă doar în contextul aplicațiilor finale care le îmbunătățesc viața și modul în care-și conduc afacerile. Astfel, Orange, alături de 30 de startup-uri din Orange FAB România, dezvoltă pachete integrate de produse și servicii. 

Un alt avantaj al programelor dedicate startup-urilor de la Orange România este faptul că pot să dezvolte parteneriate transfrontaliere, pentru că Orange FAB este prezent acum în 18 țări și o parte din promisiunile programului țin de replicarea poveștilor de succes locale în alte țări, la nivelul grupului Orange sau în divizia de business, Orange Business Services, prezentă în peste 220 de țări și teritorii. 

„Managerii programelor locale sunt în permanentă legătură și, așa cum noi prezentăm startup-urile românești către alte filiale Orange, la fel purtăm mai apoi discuții cu startup-uri internaționale ce își propun să intre pe piața din România”, explică Emmanuel Chautard. 



Citeste si