Enspire.ro, platforma care vrea să devină un Masterclass românesc

Doi tineri din România au decis să-și unească dorința de antreprenoriat cu pasiunile anterioare și să lanseze o platformă românească de cursuri online, o alternativă locală pentru Masterclass.com. Așa s-a născut enspire.ro la finalul anului trecut, iar astăzi au început să aibă primele rezultate.

Enspire.ro este o platformă ce oferă cursuri video pe diverse domenii, momentan aflându-se la început, după primele luni de când a fost lansată. Enspire a fost fondat de Alexandru Moroe și Cristiana Nuță (Kiki).

Alexandru a participat în asociații studențești precum Business Club și a fost interesat încă de foarte tânăr de antreprenoriat. A vrut să-și lanseze propriul business. Cristiana s-a implicat în mai multe proiecte pentru educația tinerilor și și-a construit o comunitate de 40.000 de persoane pe Instagram (@nutakiki) în jurul pasiunii sale privind fotografie și editarea video.

Alexandru spune că pentru el educația a fost mereu ceva important, iar sistemul românesc l-a făcut să caute soluții pentru a-l face mai eficient. Spune că a observat că sistemul nu te lasă să te dezvolți în propriul tău ritm și urmează o structură și o programă care sunt învechite. A ajuns la ideea unei platforme de cursuri online video după ce a fost interesat de mai multe subiecte și s-a documentat online.

„Am avut o perioadă când am fost foarte atras de fotografie și am învățat totul online, pe diverse site-uri și pe YouTube. Întreg procesul a durat însă foarte mult. Atunci mi-am dat seama că un curs structurat ar fi ajutat enorm și ar fi redus din procesul de învățare”, spune Alexandru Moroe. Odată ce și-a pus întrebarea aceasta, s-a gândit cum ar fi dacă aceste informații nu ar fi transmise într-o formă prea tehnică, ci de cineva pasionat și care excelează în domeniul său.

Astfel s-a născut parteneriatul pe care-l are cu Cristiana Nuță, fotograf cu un network foarte dezvoltat în zona creativă. Iar de la fotografie a extins ideea spre mai multe industrii creative și așa a luat naștere Enspire, o platformă care vrea să-i inspire pe alții și să dezvolte mai multe cursuri online.

„Există foarte multe platforme de cursuri la nivel internațional însă dacă analizăm situați la nivel național, oferta pentru cursuri online în limba română este destul de redusă. Enspire își dorește se vină în ajutorul celor care vor să invețe ceva nou, oferindu-le toate informațiile de care au nevoie de la cei mai buni din acel domeniu, printr-o serie de videouri. Pentru a învăța ceva cât mai ușor, cursurile trebuie să fie bine structurate, concise dar și interactive”, a spus Alexandru Moroe.

Producția actuală și cum funcționează

Enspire se asigură că toate cursurile sunt la un nivel potrivit pentru că oferă asistență creatorilor de conținut.

„La momentul actual, foarte multe cursuri tradiționale care se făceau în persoană fac tranziția spre cursuri online. Fiecare creator de curs este nevoit să se ocupe de structurarea cursului, producția acestuia și la final de un website unde să comercializeze cursul si bineînțeles de o campanie de promovare. Scopul final al platformei Enspire este să sistematizeze acest proces de creare de cursuri și să ofere posibilitatea oricărui creator de curs să își distribuie cursul prin intermediul platformei”, spune Alexandru.

Enspire vrea astfel să devină un marketplace pentru cursuri online realizate de microinfluenceri și nu numai.

„Un alt avantaj al platformei noastre de cursuri online este acela ca workshop-urile noastre sunt inregistrate, astfel acestea pot fi accesate si urmate oricând și oriunde”, mai explică Moroe.

În momentul acesta pe platformă sunt patru cursuri, printre care cel de fotografie de portret, Instagram Marketing, producție muzicală și bucătărie. Până acum cei de la Enspire au urmărit să aibă cursuri din zona de digital media și au intrat și în zona de health și lifestyle. În plan sunt cursuri de post-producție, vlogging, make-up, dar și altele ce au legătură cu industriile creative.

„Noi găsim un topic potrivit bazat pe cerințele identificate în piață despre care să realizăm un curs după care găsim persoana potrivită care să susțină acel curs. Realizăm cursul, pre-producție, producție cât și post-producție după care îl publicăm pe platforma noastră enspire.ro. La fiecare vânzare de curs, creatorul cursului va primi un comision, fiecare comision fiind negociat individual”, explică Alexandru Moroe modelul de business.

De asemenea, vor să păstreze o unitate a modurilor în care sunt făcute cursurile. „Am vrut ca toate cursurile care vor apărea pe enspire.ro să fie făcute în același stil și să urmeze anumite caracteristici: să fie complete, concise și foarte bine structurate în capitole și subcapitole. Am creat un ghid general pe care creatorii de conținut trebuie să-l urmeze atunci când își organizează informația pe care o vor prezenta. Astfel obținem o linie comună care este urmată de toate cursurile realizate de enspire.ro. Noi suntem în etapa în care construim brandul Enspire, motiv pentru care punem mult accent pe consecvența materialelor pe care le oferim”, spune Moroe.

Enspire.ro a fost lansat acum aproximativ 3 luni și deja a reușit să strângă o serie de utilizatori și un mailing list consistent. Au testat cu primele cursuri și au avut și primele vânzări, ceea ce le confirmă interesul, din acest motiv vor să pregătească și mai multe cursuri.

Enspire se uită după un public format din tinerii interesați de dezvoltare și care să învețe ceva nou.

„Fiecare curs în parte are un public țintă diferit. Când vorbim de o persoană care realizează un curs și are deja o comunitate formată, este un microinfluencer, publicul țintă este însuși comunitatea acelui microinfluencer plus publicul interesat de acel topic”, explică Moroe.

Prețurile și dezvoltarea ulterioară

În momentul acesta fiecare curs are un preț diferit și Enspire.ro nu funcționează pe un model de abonament, așa cum este Masterclass. Moroe spune că pentru a avea un model de business pe bază de subscripție ar avea nevoie de un număr mai mare de cursuri.

„Din momentul lansări am experimentat cu mai multe prețuri, și am ajuns la concluzia că un cost acceptabil pentru utilizatori este undeva in jur de 80-90 de euro. Totuși, prețurile diferă având în vedere că unele cursuri oferă și alte materiale adiționale”, explică unul dintre fondatorii Enspire.



Citeste si