Epoca inorogului lent. Și de ce nu e doar despre tehnologie in SVB

În momentul în care primiți acest newsletter am trecut de prima etapă a poveștii din lumea companiilor de tehnologie, afectate de falimentul Silicon Valley Bank. Unul pe care colega mea Oana Coșman l-a explicat pe îndelete, alături de specialiști și antreprenori români, în articolul pe care îl puteți citi în primul link de mai jos.

Acest articol a fost publicat ca o scrisoare către cititorii newsletter-ului start-up.ro, în secțiunea Nota Redacției, în data de 14 martie 2023.


Dar lucrurile nu s-au încheiat aici. Există volatilitate în Statele Unite la băncile regionale, există o scădere la bursă și am trăit în zilele acestea o furtună perfectă ce a arătat ce se poate întâmpla când lucrurile se aliniază.

Trăim global într-o perioadă post-pandemică în care s-au accelerat investițiile în digitalizare, în care a existat mult Fear of Missing Out și investiții care păreau că trebuiau făcute, dar nu erau esențiale, dar și o perioadă care vine după mult intervenționism în economie din partea statelor. Acest lucru duce la linii destul de fine în economii, unde furtunile perfecte pot apărea mai ușor.

Iar dacă ești un antreprenor care nu are legătură cu tehnologia, ci are un business în agricultură, în construcții, zici că nu se poate întâmpla nimic, totuși trebuie să citești și tu, să nu te panichezi și să pui business-ul într-o poziție de defensivă prin accelerație.

Câți dintre voi aveți un plan de intervenție pentru situații ca acestea? Ce rezerve aveți? Cum stați cu cash flow-ul? Câtă vizibilitate aveți asupra afacerii și nivelului în care se află ea?

Este important ca orice antreprenor să-și facă un plan, așa cum ne-am făcut după pandemie. Și să știe să intervină. Să-și dea seama care este nivelul maxim și nivelul minim de funcționare a afacerii. Ce se întâmplă când lucrurile accelerează în economie, dar și ce se întâmplă când lucrurile încetinesc? Cum izolezi riscul?

Câteva lucruri pe care le-am înțeles mulți în aceste zile:

  • E important să te asiguri de acum încolo că nu ai toate ouăle într-un coș pentru a te putea feri de piețe volatile. Antreprenorii care aveau depozitele la SVB au reușit să recupereze banii, dar acest lucru nu e garantat pe viitor.
  • Atenție foarte mare pentru fiecare antreprenor legat de sfaturile investitorilor. Deși acest lucru uneori nu poate fi evitat. Multe startup-uri au fost sfătuite să lucreze cu o anumită bancă pentru a putea primi investiția mai ușor.
  • Antreprenorii au fost all hands on deck, adică au trebuit să fie 100% prezenți pentru a putea diminua riscurile, la fel ca la începutul pandemiei.
  • În momentele importante, nu contează cine suntem, nu contează studiile, piețele se vor panica, iar acesta este riscul pe viitor
  • E posibil ca după acest moment să intrăm pentru o perioadă destul de lungă într-o perioadă de slownicorn. Adică acele business-uri de tehnologie care au o creștere sănătoasă, dar nu așa de fulminantă, să fie avantajate de faptul că sunt stabile, că au clienți deja existenți și că parcursul lor nu a fost influențat de un influx de cash atât de fulminant.
  • Există volatilitate în piață și premise pentru panică, din acest motiv antreprenorii trebuie să se pregătească pentru acest lucru ,

În orice caz, această situație cu Silicon Valley Bank nu e despre antreprenori de tehnologie. Nu e doar despre investitori în startup-uri. Ci despre o situație volatilă care trebuie tratată cu calm. Ca atunci când mașina începe să derapeze, iar primul sfat e să nu apeși frâna brusc, ci să o stabilizezi natural.

 



Citeste si