Europa, jucătorul absent din industria în creștere a marijuanei

Canada se pregătește să introducă o lege care să relaxeze legislația în privința legalizării marijuanei în scopuri recreaționale și medicinale. Țara nord-americană se alătură Statelor Unite într-o industrie de 8 miliarde de dolari. Numeroase startup-uri au fost create în jurul acestui ecosistem. În schimb, Europa rămâne în urmă, fără o legislație adaptată la aceste lucruri.

Canada a făcut primii pași pentru o legislație mai laxă privind marijuana. Guvernul lui Justin Trudeau a introdus o propunere pentru a schimba legislația, iar scopul e ca aceasta să intre în vigoare în 2018, potrivit “Forbes”. Miza e o piață uriașă care se creează în urma destigmatizării consumului de marijuana.

Potrivit Deloitte, valoare pieței e undeva între 4,7 miliarde de dolari și 8,7 miliarde de dolari, mai mare decât piața băuturilor alcoolice în Canada. De asemenea, pe piața din Canada, dacă ar fi luate în considerate și afacerile conexe, cum ar fi cultivatorii, laboratoarele de testare sau cele de securitate, piața ar putea ajunge chiar la 22 de miliarde de dolari. E o oportunitate economică neexploatată până acum, din cauza stigmei asupra consumului de marijuana.

Cum arată legislația propusă în Canada?

Câteva măsuri prevăzute în legislație canadiană ar include:

  • Adulții peste 18 ani pot avea până al 30 de grame de cannabis și pot cultiva până la patru plante în casă.
  • Guvernul va introduce reglementări pentru cultivatori.
  • Sunt interzise automatele care vând cannabis.
  • Nu vor fi acceptate produsele comestibile.
  • Cei sub 18 ani nu au voie să consume marijuana, dar nu vor fi judecați penal pentru consumul unor cantități mici.

În Canada, cannabis-ul a fost interzis din 1923, iar de la începutul anului au fost reglementate folosiri în scop medicinal. Oportunitatea e pentru o piață uriașă.

După ce Statele Unite a început să legalizeze consumul și deținerea de cannabis, au apărut numeroase startup-uri în această industire. De exemplu, în imaginea de mai jos se pot vedea 50 de startup-uri care au ca punct de plecare marijuana, fie că vorbim de livrare de tip Uber, plăți, analiză de date, rețele sociale pentru consumatori sau investitori. Se dezvoltă un ecosistem puternic în jurul acestor plante, care pot deveni un motor pentru economie, potrivit CB Insights.



În momentul de față, vorbim despre cannaprenori, adică acei antreprenori care au afaceri în acest domeniu. În jurul consumului s-au dezvoltat numeroase companii. De exemplu, poți citi despre 10 startup-uri din această industrie în acest articol.

Potrivit unui studiu “New Frontier Data”, piața cannabisului legal va genera mai multe joburi până în 2020 decât manufactura. Astfel, în Statele Unite, marijuana ar putea crea peste 250.000 de noi joburi. Piața americană ar putea ajunge până în 2025 la o valoare de 24 de miliarde.

Care sunt țările care profită?

Statele Unite, de unde a pornit trendul, e țara care profită cel mai mult de acest trend global. Canada încearcă să urmeze. În Uruguay legislația e permisivă, dar nu au apărut afaceri atât de dezvoltate. De asemenea, Israelul încearcă să profite de pe urma unei piețe în continuă creștere.

Israelul vrea să aibă o abordare mult mai științifică. Potrivit lui Yuval Landschaft, șeful diviziei de cannabis medical din Ministerul Sănătății din Israel, țara sa vrea să creeze marijuana care să fie cu adevărat folositoare pentru pacienții care au nevoie de ea, nu doar pentru scopuri recreaționale. El consideră că folosirea marijuanei recreaționale în scopuri medicale e inutilă, pentru că e ca și cum ai da supă de pui în loc de antibiotice. Cu ajutorul tehnologiei deținute și cu ajutorul cercetătorilor din zona agricolă a Israelului, Yuval Landschaft crede că se pot crea medicamente puternice pe bază de cannabis.

În momentul de față Israelul are peste 120 de studii clinice pe bază de cannabis, susținute de către Guvernul local. În plus, scrie Reuters, statul Israel vrea să permită acum exportul acestei tehnologii. 500 de companii israeliene au aplicat pentru licențe de a lucra în acest domeniu și așteaptă parteneriate cu piața americană, pentru că importul de cannabis e interzis fără autorizație de la FDA în SUA. Alte piețe unde se poate exporta, așa cum face Canada, sunt Australia, Chile sau Croația.

Unde e Europa?

Și dacă tot am făcut scurta incursiune în domeniul marijuanei recreaționale și a oportunităților de piață, nu am dat de nicio țară europeană care să fie deschisă către această zonă de business. Pare un tren pe care economia europeană l-a pierdut din nou în fața Statelor Unite sau Israelului. Abia din martie germanii au primit acordul de a primi marijuana în scopuri medicinale, în cazuri de scleroză multiplă sau alte boli grave. Doctorii vor avea voie să prescrie marijuana pentru dureri cronice. Pe această bază, Germania va crea un program reglementat de creștere a marijuanei. Cu toate acestea, posesia drogurilor rămâne ilegală în Germania.

Așadar, pe o piață de miliarde de dolari, Europa nu există și, probabil, nu va exista multă vreme.

Foto - Flickr//Bob Doran



Citeste si