- 8 August 2024
🎦 Expertul financiar răspunde dilemelor cuplurilor din România despre bani
Prima oară v-am întrebat pe voi, publicul start-up.ro, care sunt dilemele legate de bani în cuplu. Am adunat întrebările cele mai bune și l-am provocat pe Corneliu Ionescu, Trainer și Coach Banometru.ro să răspundă la ele. Pentru că despre bani nu trebuie să vorbim în șoaptă, ci deschis și informat.
Întâlnirea pe care am avut-o cu specialistul Banometru.ro vine în contextul în care ING Bank România și Banometru au lansat o campanie de sesiuni gratuite de coaching financiar pentru cupluri, unde specialiștii pot să sfătuiască oamenii despre cum să gândească un fond de urgență, unul de siguranță, cum să economisească sau cum să se pregătească pentru diferitele lor obiective de viață.
O astfel de sesiune de coaching financiar înseamnă analizarea veniturilor unui cuplu, cheltuielilor, datoriilor, pentru a se ajunge la obținerea de sfaturi privind realizarea unui fond de urgență, a unui fond de siguranță sau a folosirii unor metode de investiție potrivite gradului de risc dorit.
Urmărește clipul de mai sus pentru o abordare relaxată și fun a banilor în cuplu.
Iată întrebările la care a răspuns Corneliu Ionescu în cadrul acestui episod:Principalele sfaturi pe care le-am extras noi din ceea ce a spus Corneliu, dar îți recomandăm să urmărești clipul pe YouTube integral pentru a primi răspunsurile complete. Vezi tot acolo, în descriere, că vei avea o organizare pe capitole pentru a ajunge la dilema ta.
Ce vei afla de la Corneliu Ionescu:- “Ajută să avem un cont comun pentru cheltuielile comune, pentru a vedea în timp real diferența dintre planificare și ce se întâmplă. Ajută foarte mult să ne întâlnim la o perioadă și să vedem cum funcționează planul nostru".
- “Indiferent dacă avem banii la comun sau nu se recomandă să lași o parte oricât de mică pentru cheltuieli care să nu aibă nicio explicație. Astfel să nu se creeze frustrări între parteneri"
- "Fondul de urgență trebuie adaptat în funcție de nevoi - dacă sunteți un cuplu tânăr, dacă aveți copil. Un fond de urgență acoperă cheltuielile neprevăzute. Fie că vorbim de Paște, Crăciun, Black Friday sau altele. Odată ce am ales nevoile, trebuie să alegem procentul. Cât de repede vrem să umplem fondul respectiv".
- "Economisirea înseamnă să ai un fond de urgență și unul de siguranță. După care să investesc banii. Îmi cumpăr protecție împotriva evenimentelor neprevăzute și apoi asupra posiblității de a-mi pierde locul de muncă, iar apoi abia încep să-mi cumpăr lucruri care aduc bani. Rolul unui fond de siguranță e să îmi permită să am un standard de viață apropiat de cel actual până înlocuiesc o sursă de venit. Trebuie să știu care e valoarea mea în piață și cât cheltuiesc lunar".
- "Depozitele bancare și titlurile de stat au un procent de siguranță mai mare decât celelalte. De asemenea, putem investi în afaceri nelistate. Pot să cumpăr o parte din cafeneaua respectivă sau să împrumut persoana să-și deschidă cafeneaua. Dacă nu vrem să ne complicăm, apelăm la un fond mutual de investiții. De asemenea, mai avem afaceri imobiliare. Pot să mai investești în artă dacă te pricepi, în monezi, acestea se numesc FOREX sau zona nereglementată de criptomonede".
- “Aproximativ 75% din averea românilor este în locuințe. Aleg de multe ori să economisească în locuința în care stau. După ce ai terminat de plătit un credit ipotecar, locuința s-a transformat într-o investiție".
- “Trebuie să te întrebi ce înseamnă pentru tine economisirea. Cât poți pune? 100, 500, 3000 de lei? Cam cât ar acoperi asta? De fiecare dată când, să zicem, pui 500 de lei, cumperi a 6-a parte din fondul tău de urgență. Îți cumperi siguranță".
- "Amândouă persoanele din cuplu trebuie să știe de investițiile făcute, chiar dacă nu le administrează, pentru ca în cazul dispariției unuia care se pricepe, să știe unde se găsesc".
- "Să faci bugetul înseamnă să te gândești în viitor cu partenerul. Sesiunea de bugetare e sesiunea unde noi povestim despre obiective, cum am putea să le atingem și care sunt nevoile fiecăruia. Dincolo de cheltuielile tradiționale, luăm decizia ce facem cu banii care ne rămân".