Fă-ți curat în sertar și reciclează cu succes cablul și încărcătorul vechi

Dacă ai deținut de-a lungul timpului mai multe telefoane, ceasuri inteligente sau căști Bluetooth, sunt șanse mari să ai mai multe cabluri în sertare decât ai putea folosi vreodată. Vestea bună e că le poți valorifica și reintroduce în economie, dacă nu ai cui să le donezi.

În prezent este mult mai ușor să ai un singur adaptor de priză pentru a-ți alimenta laptopul, telefonul, bateria externă sau căștile, de exemplu, iar dat fiind faptul că și cele mai noi iPhone-uri din seria 15 au USB-C, nevoia de cabluri cu capete diferită aproape a dispărut. În trecut, lucrurile nu erau la fel de simple și era uneori necesar să ai câte un tip de cablu pentru fiecare dispozitiv cu baterii pe care îl dețineai.

Citește mai multe despre acest subiect pe Green Start-Up.

Asemeni telefoanelor și huselor pe care le folosim ca să le protejăm, cablurile și încărcătoarele pot fi și ele reciclate, pentru recuperarea materialelor critice. Cuprul, plasticul sau aluminiul sunt doar câteva dintre componentele care alcătuiesc cablurile de încărcare sau adaptoarele de priză.

Dacă le ții prea mult în sertare, ele ar putea chiar să se deterioreze și să facă mai mult rău, decât bine. Vestea bună este că majoritatea magazinelor de electronice au containere speciale unde aceste accesorii pot fi depozitate în siguranță pentru a fi mai apoi trimise spre reciclare.

Pentru a putea recicla individual fiecare componentă a unui încărcător sau cablu, este necesară dezasamblarea acestora. Astfel, sunt separate carcasa de plastic ce acoperă componentele unui încărcător sau cauciucul termoplastic ce acoperă cablurile de cupru, iar fiecare componentă este reciclată conform specificațiilor sale.

Este important să reciclăm aceste accesorii pentru că altfel ele se pot acumula sub formă de deșeuri electronice și pot contribui la poluarea mediului înconjurător, mai ales încărcătoarele ce pot conține chiar metale grele.



Citeste si