Femeia care a pus startup-urile tech și investitorii la aceeași masă în România

Ana-Maria Andronic este una dintre persoanele care au stat la baza formării lumii moderne a startup-urilor de tehnologie din România. În 2010 România avea puține exemple, iar Ana-Maria, inspirată de experiența sa americană, a creat Venture Connect, evenimentele care au adus visătorii la aceeași masă. Astăzi e investitor și se implică în viața startup-urilor.

Dacă urmărești parcursul profesional al Anei-Maria Andronic, Mary așa cum este cunoscută în lumea startup-urilor tehnologice din România, nu realizezi importanța pe care a avut-o în dezvoltarea acestei lumi. A pornit în 1999 la Institutul Național de Magistratură, a fost judecător timp de șase ani la Judecătoria Sectorului 4, dar plecarea în Statele Unite a ajutat-o să se transforme. A descoperit lumea proprietății intelectuale, puțin cunoscută în acel moment în România.

A trecut prin firme de avocatură precum Biriș Goran, DLA Piper, iar în 2010-2011 înființa Venture Connect, primul eveniment care a adus la masă startup-urile și investitorii din România. În prezent este investitoare în cadrul comunității Bravva Angels, dedicată susținerii companiilor fondate de femei, dar este și fondatoare a Professional Support Company, firmă care formează personalul administrativ atât de necesar firmelor.

Sunt momente și momente care au influențat modul în care vorbim astăzi în România despre "unicorni", despre "startup-uri tech", despre evenimente cu sute sau mii de oameni. Dar acum 15 ani lucrurile erau la început. Câteva nume disparate care făceau lucruri "cu calculatoarele". Influența Anei-Maria Andronic a fost mare, deși nu găsești numeroase interviuri cu ea și poate că alți investitori apar mai des. Dar ea a fost acolo.

La începuturile Venture Connect, primul eveniment de conectare a startup-urilor cu investitorii, dar și în spatele multor tranzacții, asistând din postura de avocat companii care au primit investiție și care ulterior s-au dezvoltat în toată lumea.

Deși se trage dintr-o familie de medici, și-a dorit să meargă la Facultatea de Drept și a urmat o carieră în domeniu. “După ce am făcut pasul către avocatură, mi-am dat seama că mă atrage foarte mult domeniul tech și domeniul drepturilor de proprietate intelectuală care protejează creațiile și invențiile; mi-am dorit întotdeauna să contribui la progresul societății în care trăim și ori de câte ori am avut ocazia să contribui în vreun fel, am făcut-o cu cea mai mare plăcere", spune Ana-Maria Andronic.

În 2007 a luat decizia dificilă de a se întoarce în țară, dar nu o regretă, pentru că prin acțiunile ei a reușit să schimbe o lume. A făcut pași într-o lume dominată de investitori bărbați și într-un domeniu necunoscut acum 14 ani în România, cu doar câteva exemple care erau la categoria "ciudățenilor" în ziarele vremii.

Se vede ca un fel de semafor pentru fondatori atunci când lucrează cu ei în tranzacții de investiție și vânzare, dar și din postura de investitoare. E atrasă de progres și l-a creat. Pentru că primele evenimente Venture Connect i-au arătat că de multe ori cei care aveau idei pentru un startup tech nu știau să-și prezinte ideea în fața investitorilor.

Ana-Maria Andronic face parte din proiectul "Femeile deschid România", o inițiativă lansată de start-up.ro alături de ING Bank România, prin care provocăm cititorii să descopere poveștile femeilor care schimbă România zi de zi, prin acte de curaj sau de normalitate. Proiectul, construit sub forma unui spațiu interactiv, vă provoacă să nu rămâneți doar la 24 de exemple date de către noi, ci de a le extinde zi de zi, prin sugestiile voastre.


Nume și funcție actuală

Ana Maria Andronic, partener fondator al casei de avocatură Andronic & Partners

Bio copilărie:

M-am născut și am crescut în Craiova, acolo am terminat și Facultatea de Drept. În copilărie îmi plăcea foarte mult să joc badminton și să citesc. Nu prea știam ce vreau să devin când eram mai mică, părinții mei sunt medici, și cumva, părea așa de la sine înțeles că voi fi și eu medic când voi fi mare.

Bio educație:

Am terminat Liceul Nicolae Bălcescu din Craiova, secția matematică - fizică, apoi Facultatea de Drept Nicolae Titulescu din Craiova, apoi am absolvit Institutul Național al Magistraturii și ulterior masterul în Proprietate Intelectuală în Tehnologie de la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Louisiana, USA. Mi-am dorit inițial să fiu judecător (am fost aproximativ 5 ani) și apoi mi-am dorit să am mai mare libertate în a-mi desfășura și aplica cunoștințele dobândite de-a lungul anilor și am decis să fac pasul spre avocatura de business.

Ce-ți place să faci când nu muncești?

Sunt o persoană extrovertită și îmi place foarte mult să socializez și să călătoresc.

Când ai știut că vrei să te dedici domeniului în care activezi, ce te-a atras către acesta?

După ce am făcut pasul către avocatură, mi-am dat seama că mă atrage foarte mult domeniul tech și domeniul drepturilor de proprietate intelectuală care protejează creațiile și invențiile; mi-am dorit întotdeauna să contribui la progresul societății în care trăim și ori de câte ori am avut ocazia să contribui în vreun fel, am făcut-o cu cea mai mare plăcere.

Ai vreun model feminin din familie/ din apropiați care ți-a deschis prima dată orizonturile către zona aceasta?

Da, mama mea care m-a învățat să fiu cu mintea deschisă față de toată lumea și să “învaț” orice cred că este bine de la oricine.

Îți amintești de vreun role model feminin de-a lungul vieții tale care să fi avut vreo contribuție la traseul tău profesional?

Absolut, am fost foarte norocoasă să am 2 mentori profesionali: doamna director a Institutului Național al Magistraturii, Luminița Nicolaie, care a fost instrumentală în a pune bazele profesionale ale carierei mele de până acum, și apoi doamna director a Asociației Baroului American (unde am lucrat timp de 2 ani după ce mi-am dat demisia din funcția de judecător), Madeleine Crohn, care a completat background-ul meu profesional cu viziunea culturii americane, pragmatice, eficiente și lipsită de prejudecăți.

O realizare de care ești tare mândră și ce impact crezi că a avut aceasta în domeniul în care activezi.

Seria de evenimente “Venture Connect”, din perioada 2010 - 2014, prin care am deschis, practic, piața de investiții în companiile de tech din România (fiind primul eveniment de pitching din România), a fost o inițiativă de care sunt tare mândră, împreună cu colegii din Board-ul acestui proiect – cred că a adus o contribuție importantă la crearea pieței de investiții în companii de tech din România.

Un impas din traseul tău profesional: cum ai trecut peste acesta și cu ce lecții ai rămas.

Am încercat în anul 2014 să înființez o firmă proprie de avocatură împreună cu un partener și, din păcate, după câteva luni, acesta s-a retras din motive personale; a fost destul de greu, pentru că mi-a slăbit puțin încrederea, o perioadă de timp, în capacitatea oamenilor de determinare și de a-și menține cuvântul dat. Mi-a luat ceva timp să trec personal peste acest impas, însă acum sunt într-o companie profesională desăvârșită, cum nu se putea mai bine, alături de partenerii mei Carina Vermesan și Vlad Druță. Totul pare să fie spre bine în fiecare lecție de viață.

Dacă s-ar face o carte de istorie a femeilor care au adus schimbare în România, ce ți-ar plăcea să scrie la descrierea ta.

Co-fondator al ecosistemului de investiții în startup-urile tech din România.


Mary Andronic și-a dorit să fie judecător după facultate. "Chiar am fost timp de aproximativ 5 ani și apoi am decis că-mi doresc mai multă flexibilitate în profesie, pentru că atunci când ești judecător nu ai voie să ai niciun fel de activitate comercială. Am vrut să fac mai multe în zona de business, așa că am decis că avocatura oferă mult potențial pentru ceea ce îmi doream eu", povestește într-o discuție cu start-up.ro pentru proiectul Femeile Deschid România.

A atras-o dreptul deși părinții săi sunt medici. Și-a dat seama din primul an de facultate că acesta este drumul ei, fiind atrasă de dreptul constituțional și de modul cum funcționează o societate. După drumul de la judecătorie la avocatură, Mary a găsit noi interese care i-au marcat drumul profesional și a făcut-o să-și pună amprenta pe mediul acesta al startup-urilor tech din România, de pe vremea când încă nu știam toți termenii.

După ce a plecat în Statele Unite să studieze, a descoperit proprietatea intelectuală, un domeniu puțin acoperit în România. "M-a atras faptul că drepturile de proprietate intelectuală protejează lucruri noi, creații, invenții, progres. Și m-a atras în mod special modul în care tehnologia sprijină cel mai rapid dezvoltarea societății", spune Mary.

Impactul după întoarcerea din Statele Unite

Întoarsă în țară după experiența americană a promovat zona de proprietate intelectuală în cadrul firmei de avocatură Biriș Goran. Domeniul acesta studiază modul în care se pot proteja creațiile, fie ele fizice, fie digitale. Așa că a fondat împreună cu Daniel Vișoiu, partener la Biriș Goran pe vremea aceea, Venture Connect, o serie de evenimente care să strângă la aceeași masă startup-urile tech, puține pe vremea aceea, cu investitorii. Acolo s-a descoperit prima oară în România ideea de a face un pitch, de a primi întrebări și tot acolo au fost văzute pentru prima oară companii care astăzi sunt listate la Bursa de Valori București sau au fost vândute către jucători internaționali. I-a avut alături în board-ul Venture Connect pe antreprenori și investitori care aveam influență asupra ecosistemului, cum ar fi Marius Ghenea, Radu Georgescu sau Dragoș Rouă.

Își amintește că prima tranzacție pentru un startup la care a participat a fost cu Green Horse Games, firmă care crea jocuri și care a fost vândută mai târziu către Miniclip. Nu a fost reprezentanta startup-ului, ci a fondului de investiție și cu ajutorul ei și fondatorii de startup-uri tech au înțeles mai bine domeniul.

"Probabil că aș fi ajuns inevitabil în acest domeniu, pentru că studiasem în Statele Unite. De altfel, cu Venture Connect m-am pus alături de antreprenori foarte cunoscuți și respectați în mijlocul comunității pentru a contribui la dezvoltarea acesteia", spune Mary Andronic.

Spune că a învățat de la antreprenori că e nevoie de multă reziliență și răbdare pentru a construi orice. Și a învățat să evite prejudecăți și să așeze lumea în categorii sau să eticheteze oamenii sau companiile în vreun fel.

Era un mediu dominat de bărbați. Un mediu la costum în acea perioadă, la începuturile lui 2010 - 2011. S-a dus către ei și i-a atras în inițiativa Venture Connect.

"Am fost bucuroasă că au răspuns atât de repede și bine la propunerea mea legată de conceptul Venture Connect. M-am simțit susținută și apreciată. Cred că m-a ajutat și faptul că am privit cu deschidere orice colaborare, fără să o văd prin prisma unei dihotomii de gen", spune Ana-Maria Andronic.

Nevoia de educație corectă pentru femeile antreprenor

Menționează că încrederea în sine este resortul interior cel mai bun al unei persoane. Și că "poate aici ar mai fi de lucru pentru femeile care-și doresc să acționeze într-un mediu de business".

Spune că femeile și bărbații au astăzi acces în mod obiectiv la aceleași oportunități și ar fi nevoie doar de "o educație orientată pe dezvoltarea încrederii personale. Acest lucru se poate construi în comunități care să abordeze astfel de subiecte", spune Ana-Maria Andronic.

De altfel, asta face prin sesiunile de training și coaching organizate la Bravva Angels, o rețea dedicată femeilor investitor, unde discută diverse aspecte ale vieții de business și învață din experiențele împărtășite.

Pe lângă partea de educație din Bravva Angels, comunitatea caută startup-uri care au măcar o fondatoare în echipa lor pentru a investi, printre business-urile finanțate fiind Profluo, Spark Generation, Zitamine și nu numai.

După activitatea antreprenorială și ajutorul acordat comunității, Ana-Maria Andronic nu are multe regrete. "Doar aș vrea să-mi cumpăr o casă cu vedere la mare. Nu am reușit până acum, dar nu mi-am pierdut speranța".



Citeste si