FINS: Ce trebuie să ia în calcul când aplică la o facultate în străinătate?

FINS e o instituție financiară care oferă soluții de finanțare special gândite pentru elevii și studenții din UE care vor să studieze în afara țării. Am discutat cu Georgiana Malac, Marketing & Sales Manager la FINS despre ce trebuie să ia în considerare tinerii când aplică la o universitate în afară.

FINS vrea să susțină tinerii care vor să studieze în străinătate, dar nu au toate resursele financiare disponibile. FINS nu cere ca studenții să ramburseze creditele în timpul facultății, așa că o pot face ulterior.

FINS are acorduri de garantare a creditelor semnate împreună cu Fondul European de Investiții, în cadrul inițiativelor europene SLGF și EFSI SKills & Education. Liniile de garantare le permit elevilor și studenților să urmeze programe de licență sau master într-un stat UE și să beneficieze de finanțări avantajoase.

FINS oferă credite de până la 25.000 de euro în momentul de față, dar acestea pornesc și de la 12.000 de euro, cu posibilitatea personalizării în funcție de nevoile aplicanților. Creditele pot acoperi atât taxele de studii, cât și cheltuieli aferente de chirie, transport și altele.

Am discutat mai jos cu Georgiana Malac despre elementele esențiale pe care trebuie să le ia în considerare elevii care vor să aplice la o universitate din străinătate. 

  • Care sunt 3 aspecte de luat în calcul atunci când elevii aplică la o universitate din afară?

În ultimii doi ani, conform FINS, cererea pentru creditele de studii s-a dublat, ceea ce ne arată că tinerii sunt mai dispuși ca oricând să investească în educația lor. Cu toate acestea, conform unui studiu al grupului EDUCATIVA, aproximativ jumătate dintre tinerii care își doresc să plece la studii în Europa sunt împiedicați de aspectele financiare.

Printre cele mai importante aspecte pe care îi sfătuim pe tineri să le ia în calcul atunci când aplică la o universitate în Europa se află conturarea unui buget de studii. Traiul într-o țară europeană poate fi mult mai costisitor decât în România, astfel că, în afara taxei de școlarizare, tinerii trebuie să ia în calcul și cheltuielile de cazare, trai, transport, asigurare medicală, materiale sau echipamente necesare pentru studii și chiar bani de buzunar.

Elevii și studenții își pot defini singuri un buget realist, vorbind cu prieteni sau cunoștințe care au deja experiența studiului în afara țării. Pentru cei care însă nu au la îndemână această resursă, FINS pune la dispoziție un calculator pentru bugetul de studii, dar și sesiuni gratuite în care aceștia pot intra în discuții cu consilierii FINS, specializați pe costurile studiilor în străinătate.

După definirea unui buget, îi încurajăm pe elevi sau studenți să identifice resursele financiare de care dispun, fie că este vorba despre economii pe care le-au făcut pe perioada liceului din job-uri de vară, fie că vorbim despre susținerea familiei sau despre deschiderea lor de a avea un job part-time pe durata anilor de studiu.

Pentru cheltuielile pe care nu reușesc să le acopere cu resurse proprii, îi încurajăm pe tineri să îmbrățișeze independența financiară și să apeleze la un credit de studii. Comparativ cu creditele de nevoi personale, pe care de obicei doar părinții le pot accesa, creditele de studii oferite de FINS sunt flexibile, personalizate și construite special pentru elevi și studenți, pentru a-i sprijini să împrumute și să restituie singuri sumele de care au nevoie.

FINS oferă împrumuturi de până la 25.000 de euro, bani pe care elevii și studenții îi pot folosi pentru a-și acoperi taxa de școlarizare, dar și celelalte cheltuieli precum cazare, mâncare sau bani de buzunar. Ei pot aplica pe cont propriu, nu au nevoie de codebitor și nici de venituri sau de un job. În plus, FINS susține tinerii care vor să studieze în străinătate prin acordarea unei perioade de grație pe toată durata studiilor și până la 6-12 luni după absolvire. Astfel, studenții pot plăti împrumutul după facultate, când vor beneficia deja de un job mult mai bine plătit decât în țară. Totodată, beneficiarii creditelor FINS au parte de o perioadă mare de rambursare, 5 ani pentru creditele de master și 10 ani pentru creditele de licență.

  • Care sunt principalele costuri pe care trebuie să le ia în calcul studenții?

Tinerii și părinții se concentrează adesea doar pe costul facultății, iar aici depinde de la țară la țară. Spre exemplu, țările nordice au taxa de școlarizare 0, însă țări precum Marea Britanie sau anumite universități din Elveția au taxe de școlarizare ce depășesc câteva zecii de mii de euro anual.

A lua însă doar taxa de școlarizare în calcul este adesea o greșeală pe care încercăm să o evităm prin conversații active cu elevii, studenții și părinții lor. Există și alte costuri care, adunate anual, însumează uneori un cost mai mare decât cel al taxei de școlarizare. Astfel, îi sfătuim pe tineri și părinți să se uite atent la costul cazării din diverse țări și orașe, costurile de trai precum mâncarea, transportul sau ieșirile în oraș, sau costuri specifice țării respective precum asigurarea medicală obligatorie.

  • Care sunt costurile care pot fi acoperite prin împrumuturile prin FINS?

Creditele de studii FINS acoperă toate costurile ce țin de studiile în străinătate, de la taxa de școlarizare, la cazare, mâncare, transport, asigurare medicală sau bani de buzunar, în limita a 25.000 EUR pe toată perioada studiilor - 3 sau 4 ani de licență sau 1-2 ani de master.

  • Care sunt țările cu un cost mai mic al cazării?

Costurile studiilor în Europa diferă de la țară la țară. Unele state, precum țările nordice, nu presupun taxă de școlarizare, însă costurile de trai sunt mult mai mari decât în restul Europei. Spre exemplu, costul cazării în capitalele țărilor nordice poate ajunge și la peste 1.000 euro lunar.

Totodată, există țări precum Belgia, Olanda sau Germania, unde, pe alocuri, cheltuielile de trai sunt comparabile cu cele din România, iar taxa de școlarizare este minimală. În ceea ce privește cazarea, depinde foarte mult de la oraș la oraș și dacă studentul va alege o cazare privată sau la cămin. Costurile de cazare în aceste țări pot începe de la aproximativ 450-550 euro/lună.

  • Care sunt țările care au un tuition fee mai mare în mod normal?

Facultățile publice din Suedia, Danemarca, Finlanda și Norvegia nu percep, de regulă, taxă de școlarizare. Olanda, Belgia, Germania și Franța sunt țările cu taxă de școlarizare minimală, de la cateva sute de euro la maximum 2.500 de euro anual. Irlanda și Spania percep taxe de câteva mii de euro anual, însă studenții europeni pot beneficia de anumite reduceri pe baza faptului că sunt parte dintr-o țară membră UE. La polul opus, se află universitățile din Marea Britanie, universitățile private, indiferent de țară și facultățile de turism și ospitalitate din Elveția, cu taxe de zeci de mii de euro anual.

  • Cum poți evalua universitatea potrivită astfel încât ca elev să iei în considerare și calitatea educației, nu doar faptul că e o facultate din străinătate?

Putem regăsi topuri de universități atât la nivel național, cât și la nivel european și mondial care îi pot ghida pe tineri și părinți în a identifica acele universități mai bine cotate. Totuși, sfatul nostru este să se orienteze spre programul și curricula care se potrivește cel mai bine preferințelor și nevoilor studentului, precum și să ia în calcul bugetul pe care îl studentul îl are pentru a studia în străinătate, dacă va fi nevoie să lucreze part-time pe timpul studiilor, în special pentru că unele universități de top interzic studenților să lucreze pe timpul facultății.

Cu toate acestea, unul din motivele principale pentru care tinerii pleacă să studieze în străinătate este faptul ca programul/domeniul pe care ei doresc să-l studieze nu se regăsește în oferta universitară din România.

Astfel, pe lângă tinerii care pleacă spre programe bine cotate de inginerie, informatică, medicină sau business, vedem și tineri care aleg programe de licență în Animation, Geospatial Data Analysis, Artificial Intelligence, Arts Management, Dance Movement Therapy sau programe de master în Nuclear Technologies sau Global Health.

  • Oportunitățile FINS după ce elevii au fost acceptați sau după ce au început facultatea - mai pot obține credit și dacă sunt deja la o universitate în afară?

Desigur, la FINS primim aplicații pe parcursul fiecărui stagiu, de la cei care încă nu au aplicat la universitatea dorită, până la cei care au aplicat, au fost deja acceptați sau au plecat deja la studii. Procesul nostru funcționează indiferent de stagiul în care se află elevul/studentul, deoarece creditele de studii oferite de către FINS sunt personalizate în funcția de situația specifică a fiecărui aplicant.

Astfel, putem acomoda orice cerință bugetară, indiferent dacă elevul/studentul are nevoie de bani pentru a pleca la studii sau pentru a-și termina studiile, fiind deja la universitate.



Citeste si