- 18 Octombrie 2023
Flexibilitatea la muncă - Viața de angajat atunci când lucrezi într-un startup
Material semnat de Amanda Augustine, expert de renume internațional în domeniul dezvoltării carierei și reprezentantă CVapp
Acest aspect nu este doar o evoluție necesară, ci și o oportunitate de a aborda probleme importante privind echilibrul dintre viața profesională și cea personală.
Deși fiecare organizație va aborda în mod diferit acest echilibru, în funcție de cultura companiei, de industria în care activează și de preferințele echipei, este adesea întâlnit ca start-up-urile să adopte mai ușor programele de lucru flexibile în comparație cu alte organizații sau corporații.
Ce înseamnă program de lucru flexibil în 2023,,Programele de lucru flexibile în start-up-uri sunt văzute adesea ca o modalitate de a promova echilibrul dintre viața profesională și cea privată, dar există câteva concepții greșite asociate cu acestea. Una dintre acestea ar fi că munca flexibilă înseamnă doar muncă la distanță. De fapt, această flexibilitate poate include, de asemenea, program de lucru adaptat la nevoile angajaților sau un orar alternativ, săptămâni de lucru comprimate sau posibilitatea ca angajatul să-și aleagă locul în care să-și desfășoare activitatea. Mai mult decât atât, există tendința de a crede că este ușor să te deconectezi de la locul de muncă atunci când programul este unul flexibil. Mulți angajați se luptă cu stabilirea unor limite clare atunci când lucrează de acasă, întrucât le este greu să se deconecteze, ceea ce duce la epuizare pe termen lung. Ceea ce trebuie reținut este că eficacitatea programelor de lucru flexibile depinde de nevoile și obiectivele specifice ale start-up-urilor și de preferințele și responsabilitățile angajaților. În egală măsură, în contextul actual post-pandemic, observăm că tot mai mulți angajatori, atât din mediul corporate, cât și din cel al start-up-urilor, depun efortul de a asigura un echilibru între viața profesională și cea personală, întrucât angajații au devenit mai conștienți ca oricând de importanța acestui detaliu.”
Cum să îți planifici task-urile în mod eficient,,Examinați-vă cu atenție programul și apoi trasați-vă o listă strategică de lucruri de făcut la începutul fiecărei zile.”
În primul rând, pentru a gestiona timpul eficient, se recomandă să începem ziua prin crearea unei planificări zilnice, în care să înregistrați atât sarcinile de lucru, cât și cele personale, având în vedere prioritățile. Un astfel de exemplu în care poți gestiona planificarea este tehnică Pomodoro care promovează lucrul în blocuri de 25 de minute cu pauze scurte, cu scopul de a menține nivelul de concentrare la un stadiu optim. Totodată, este important să alocăm momente specifice pentru a verifica e-mailurile dimineața și după-amiaza, evitând distragerile continue care pot apărea pe parcursul zilei. Aceste practici contribuie la menținerea productivității, aisgurând un echilibru între viața profesională și cea personală în mediul de lucru dinamic caracteristic ecosistemului de start-up-uri sau întreprinderi mici și mijlocii.
Comunicați deschis despre volumul de muncăPentru a evita suprasolicitarea la locul de muncă, este esențial să cunoașteți așteptările managerului. Inițiați o discuție pentru a înțelege clar toate aspectele activității, precum programul de lucru, flexibilitatea și posibilitatea de a lucra de la distanță încă din etapa anterioară angajării. Cu o înțelegere mai bună a așteptărilor, veți putea face alegeri profesionale informate și veți putea comunica mai eficient nevoile pentru a lua decizii benefice pentru ambele părți. De exemplu, puteți descoperi că trebuie să încheiați programul mai devreme într-o zi pentru a participa la un curs și puteți compensa acest timp la o dată ulterioară.
,,Păstrați liniile de comunicare deschise atunci când vine vorba de volumul de muncă și de ceea ce sunteți capabil să faceți față, pentru a evita burnout-ul.”
Este important să nu vă asumați mai mult decât puteți face, deoarece acest lucru ar putea crea impresia că vă descurcați cu ușurință, iar sarcinile suplimentare se vor acumula pe parcurs. Comunicarea sinceră va contribui la stabilirea unui echilibru sănătos între munca efectuată și capacitățile existente.
,,Dacă veți lucra într-un start-up, trebuie să credeți în misiunea acestuia. Căutați companii care fac ceva ce vă interesează cu adevărat sau vă pasionează. De asemenea, cercetați cu atenție potențialii angajatori. Nu există două startup-uri care să fie identice ca viziune sau cultură organizațională. Căutați informații online și aflați cât mai multe despre companie pentru a stabili dacă aceasta a pus efectiv în aplicare programe sau politici care să încurajeze un echilibru sănătos între viața profesională și cea privată pentru angajații săi.”
Într-o lume profesională în continuă schimbare, echilibrul dintre viața personală și cea profesională devine din ce în ce mai important. Este esențial să înțelegem că acest echilibru nu poate fi susținut doar de către angajați. Angajatorii au, de asemenea, o responsabilitate considerabilă în asigurarea acestui echilibru. În urma pandemiei, tot mai mulți angajatori, indiferent dacă provin din mediul corporate sau din ecosistemul de start-up-uri și IMM-uri, au conștientizat această necesitate și încearcă să o integreze în mod activ în cultura lor organizațională.
Diferențele dintre mediul corporate și cel de start-up pot fi semnificative în ceea ce privește echilibrarea balanței. În mediul corporate, regulile și structura pot părea rigide, dar angajatorii au suficiente resurse și experiență pentru a gestiona perioadele mai aglomerate și a crea un mediu propice dezvoltării profesionale a angajaților. În schimb, în mediul de start-up, unde resursele pot fi limitate, impactul fondatorilor este cu atât mai important. Ei pot influența direct cultura organizațională și pot promova un echilibru sănătos între viața personală și cea profesională.
,,Începeți prin a vă trata angajații ca pe niște adulți și nu ca pe niște copii. Micromanagementul angajaților nu vă va ajuta să obțineți efectul dorit. În schimb, stabiliți ce instrumente sau programe trebuie să puneți în aplicare pentru a îmbunătăți performanța și colaborarea, testați metodele de comunicare asincronă și puneți accentul pe evoluție.”
Amanda Augustine este un expert de renume internațional în domeniul dezvoltării carierei, de la crearea unui brand profesional până la obținerea de succes la următorul interviu. Pasionată de a ajuta oamenii să găsească mai repede locul de muncă potrivit, s-a alăturat echipei Talent Inc. în 2015. Un speaker foarte căutat pentru evenimente globale precum Fast Company Innovation Festival și Amazon Career Day, Amanda este urmărită de aproape 20 de mii de adepți pe Twitter. Colaboratoare frecventă a rubricii "Work Life" de la Fast Company, ea a fost prezentată în mii de articole, inclusiv în TODAY, The Wall Street Journal, The New York Times, U.S. News & World Report, Business Insider, Daily Mail, Fortune, TIME, BBC Worklife și Forbes.
Despre CVapp
Este un instrument avansat și accesibil clienților - facilitează crearea unui CV sau a unei scrisori de intenție în format digital. Aplicația este ușor de utilizat și eficientă, cu modele incluse pentru a vă ajuta în fiecare etapă de creare a CV-ului sau a scrisorii de intenție. Misiunea companiei este de a ajuta persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă să își dezvolte cariera.