Florin Ilie, ING: Pesimismul este o boală. În viață câștigă doar optimiștii

Florin Ilie este Deputy CEO în cadrul ING Bank România. Un personaj pe scenă care nu se ferește să zică lucrurilor pe nume. Și nu vrea să dea lecții antreprenoriolor, pentru că a fost mereu angajat. Dar vrea ca România să fie țara oamenilor rezonabili și care nu sunt extremiști, dar și a optimiștilor, pentru că vede pesimismul ca pe o boală.

Florin Ilie a fost invitatul nostru la Tigers Summit, evenimentul dedicat inovației, unde am avut un fireside chat despre momentul în care se află România din perspectiva unei bănci care a împlinit 30 de ani pe piața din România.

Florin Ilie a preluat rolul de Deputy CEO și Head of Wholesale Banking ING România, de la 1 noiembrie 2019, după 15 ani de experiență în bancă.

Florin s-a alăturat echipei ING în 2004, trecând în acest timp prin toate cele trei divizii de business ale băncii: Retail, Mid Corporate și Wholesale. El a fost, pe rând, director financiar al diviziei de Retail, șeful departamentului de piețe de capital, director de strategie al băncii și, ulterior, șeful departamentului de piețe financiare din România.

Tigers Summit nu a fost un eveniment despre viitor, ci despre prezent. Și ne-am dorit să găsim o metodă diferită de a prezenta concluziile fiecărui panel. Așa că ne-am aliat cu Vatis Tech, un produs prin care poți să ai o înregistrare audio și să-ți genereze un transcript în diferite limbi. Cu ajutorul inteligenței artificiale, dar și cu multă inteligență umană, facem rezumatul discuției pe care o poți urmări mai sus.

Pe scurt despre cum folosim AI pentru acest articole:

Pentru prima oară în cadrul unui eveniment, start-up.ro și compania românească Vatis Tech, vor genera ideile principale ale evenimentului cu ajutorul inteligenței artificiale.

Vatis Tech este o companie ce are un produs ce poate face transcrieri automatizate dintr-o sursă audio. Chiar pe 28 mai, în ziua evenimentului Tigers Summit, organizat de start-up.ro, Vatis Tech a lansat noi unelte cu inteligență artificială pentru utilizatori: rezumate automate, dar și posibilitatea de a dialoga în scris cu AI-ul pentru a găsi informații într-un text.

Fiecare panel din Tigers Summit va fi integrat în Vatis Tech și concluziile vor fi prezentate după ce au fost generate de AI și verificate de către echipa redacțională start-up.ro.

Iată mai jos principalele lucruri pe care le-am aflat în discuția cu Florin Ilie: Avantajele competitive ale românilor
  • România se concentrează mai mult pe viitor decât pe trecut.
  • România a înregistrat o creștere semnificativă a PIB-ului și a economiei digitale, incluzând numărul ridicat de angajați în IT.
  • ING are astăzi aproximativ 1.000 de oameni care lucrează în IT
  • România are o rată de conectare la internet de 92%, aproape de media UE, și o utilizare ridicată a internetului pe mobil.
  • Flexibilitatea și capacitatea de adaptare a românilor sunt considerate avantaje competitive majore.
  • Florin crede că optimiștii reușesc mai bine în viață și afaceri, contrar celor cu o atitudine pesimistă. "Pesimismul este o boală. În viață câștigă optimiștii. Lumea nu se termină, credeți-mă. Nu se va termina. Pesimiștii se autoexclud din lumea viitoare".
  • "Nu ești deștept când ești pesimist, ci dimpotrivă, cel mai lipsit de inteligență om când crezi că lucrurile se duc de râpă mereu".
Cea mai rapidă rată de recuperare a decalajelor față de Vest
  • România a avut cea mai rapidă rată de recuperare a decalajelor față de vestul Europei din UE. "Am mers cât de bine s-a putut. Atât s-a putut, se putea mult mai rău."
  • "Avem o populație în scădere, dar adoptă noul foarte rapid. 87% din populație folosește internetul pe mobil, peste media UE".
  • A subliniat importanța profesionalizării funcției financiare în companii pentru a îmbunătăți randamentul capitalurilor investite.
  • România trebuie să sprijine acumularea de capital prin piețe eficiente și politici publice prietenoase cu antreprenoriatul.
  • “Acumularea de capital a fost văduvită în comunism. În comunism se înțelegea pe ce puteai mâna. Dacă nu puneai mâna pe un scaun, nu exista. Societatea umană funcționează prin acumulare de capital".
  • "În lumea reală, oamenii lucrează pentru necunoscuți, pentru binele cunoscuților".
  • "Această funcție de a lucra pentru necunoscuți se vede în operațiuni, în funcția financiară. Nici cei din domeniul financiar nu văd asta, că intermediezi o facere de bine între necunoscuți".
  • Antreprenorii români au recuperat decalajele față de multinaționale și concurează de la egal la egal cu acestea.
România trebuie să fie un jucător flexibil global
  • România trebuie să fie un jucător flexibil, capabil de compromisuri și să știe când să fie fermă sau adaptabilă.
  • Florin vede România ca un loc foarte bun de trăit, cu o populație rezonabilă și echilibrată, iar psihologic este un mediu sănătos.
  • "E momentul ca locul nostru în Europa e să fim o țară a oamenilor care nu sunt extremi, a oamenilor rezonabili, echilibrați și care reușesc să aibă o viață mai bună decât își imaginează".



Citeste si