- 26 Noiembrie 2015
Fondurile de investiții, față în față cu startup-urile: "Du-te la negocieri cu așteptări clare și realiste"
La How to Web 2015 a avut loc o discuție despre finanțarea startup-urilor de către fonduri de investiții. Pe scenă au participat Daniel Lynch de la 3TS Capital și fondatorii 123ContactForm, care a primit investiție tip venture capital de la acest fond. Lynch spune că orice startup trebuie să se gândească la faptul că investitorul nu are rolul principal, ci să facă produsul pe cât mai bun.
123ContactForm e o companie din Timișoara prin care utilizatorii pot construi formulare de contact și de înscriere și a crescut în ultimii ani. Primul investitor a fost angel investorul Adrian Gheară, iar în iunie au primit un milion de dolari de la 3TS Capital.
Lynch a povestit despre relația pe care a avut-o 3TS cu 123ContactForm înainte de a face investiția. Astfel, finanțarea nu a fost făcută atât de ușor, pentru că au fost multe momentele când ambele părți au vrut să renunțe. De asemenea, cei de la 123ContactForm au povestit despre cât de ușor era să pice investiția de câteva milioane de dolari.
Dacă unul dintre fondatori nu voia să mai facem acest deal, să luăm investiția, totul cădea.
Florin Cornianu, 123ContactForm
Puteți citi o discuție cu Marius Ghenea pe start-up.ro în acest articol.
Florin Cornianu, CEO la 123ContactForm își amintește că pentru a ține echipa unită au avut o înțelegere. „Dacă unul dintre fondatori nu voia să mai facem acest deal, să luăm investiția, totul cădea. Chiar și în ultimele zile am negociat, am pus în balanță avantajele și dezavantajele“, povestește fondatorul companiei românești.
Tudor Bastea, CTO al 123ContactForm își amintește o lecție importantă pe care a învățat-o după întreg procesul de investiție. „E bine să ai o educație financiară bună. Când ne-am uitat pe primele termene și condiții de la 3TS ne-am speriat, am fost șocați pentru că nu înțelegeam. Dacă ne făceam temele, observam că lucrurile acelea erau normale. Antreprenorii ar trebui să se educe privind aceste lucruri“, a spus Tudor.
De asemenea, Cornianu a completat cu faptul că fondurile de risc ar trebui să se uite mai cu atenție la companiile românești, chiar dacă nu au venituri încă, pentru că și piața e diferită și ar putea să aibă succes în alte zone.
Un lucru anunțat de Marius Ghenea de la 3TS Capital e că fondul va anunța o investiție într-un startup românesc în următoarele săptămâni. Alte 2-3 startup-uri din țară vor fi finanțate în âteva luni.
Ce trebuie să știi când contactezi un investitor VC?Daniel Lynch a oferit câteva sfaturi startup-urilor care vor să contacteze un fond de investiții de risc.
- Documentează-te privind fondul de investiții.
- Învață limbajul de afaceri, termenii pe care-i vei găsi în contracte.
- Du-te la negocieri cu așteptări foarte clare.