- 4 Iunie 2024
[for]see Awards - startup-ul anului și toate cele 10 premii de la Tigers Summit
[for]see Awards a încheiat Tigers Summit cu o festivitate unde am premiat 5 startup-uri și 5 companii mari.
Cum am făcut acest lucru? Alături de noi, echipa editorială start-up.ro, am chemat oameni cheie din ecosistem care au propus pentru fiecare categorie diferite nume, iar apoi au dezbătut cine ar merita pentru 2024 să ia trofeul [for]see Awards.
Criteriile au fost legate de evoluția din ultimii ani, dar și de impactul asupra societății.
De ce [for]see? În limba engleză cuvântul înseamnă „să știi ceva înainte să se întâmple”. Sau să „prevezi”. Credem că un startup sau un business antreprenorial mare are în mod esențial această caracteristică. Antreprenorii și antreprenoarele văd de multe ori lucruri pe care noi nu le putem observa. Și în care cred.
Evident, [for]see Awards nu sunt exhaustive. Sunt multe categorii care ar merita să ia premii. Iar în curând vom deschide înscrierile pentru că la ediția a 2-a vom permite companiilor din România să se înscrie.
Iată premiile obținute la [for]see Awards în cadrul Tigers Summit:
Best Supporter of the Ecosystem - Innovation LabsAceastă categorie este dedicată persoanelor sau organizațiilor care prin aportul lor au reușit să susțină antreprenorii tineri din România în îndeplinirea visurilor lor. Argumentul juriului a fost: “12 ani în care sute de studenți au făcut primul pas în antreprenoriat și și-au transformat ideea în afaceri. 12 ani în care au produs startup-uri care au fost vândute sau au crescut”.
Global Tiger of the Year - BitdefenderDe ce? Pentru construirea unui brand global într-un mod sănătos, lider de piață și care a adus siguranță oamenilor din mai multe țări. Bitdefender.
- Alături de Bitdefender realizăm în ultimii 6 ani cel mai amplu proiect de educație privind securitatea cibernetică - NOHACK. Îl poți descoperi aici.
De ce? Pentru că tehnologia poate ajuta viitorul României. Câștigătorii acestei categorii contribuie la educația celor mici nu doar din România, prin acces democratizat la cursuri și un mod de educație modern. Pentru că tehnologia înseamnă să deschizi noi drumuri. Câștigătorii categoriei sunt un startup din Cluj Napoca ce le permite liceenilor să învețe ceea ce școala nu poate să-i învețe.
Digital Tiger of the Year - VodafonePentru că această companie ia antreprenorii mici și le oferă soluții prin care să accelereze. Pentru că noi credem în poveștile care sunt despre tehnologie în domenii la care nu te-ai gândi. De asemenea, pentru că au crescut în viziunea start-up.ro de-a lungul anilor.
Am vrut să identificăm o persoană care mută munții. Care a crezut pe vremea când mulți dintre noi nu știam ce e acela un startup. O persoană care a pus pe hartă mai întâi un eveniment important pe vremea când orașul arăta altfel decât arată astăzi. Iar apoi după ce acesta a devenit un reper în regiune a decis să ajute companiile de tehnologie să se dezvolte prin investiție.
Growth Tiger of the Year - 2PerformantAm văzut o companie care e listată la bursă și a fost prima din tehnologie care a făcut asta în România. O companie care de-a lungul timpului a crescut într-un mod sănătos. Și care reinventează un model de business în tehnologie și marketing. În plus, e o companie care a crezut în noi nu doar anul trecut, odată cu documentarul Roaring Tigers of Europe, fiind primii care ne-au susținut, ci și în trecut, în cadrul unor proiecte care pe hârtie păreau absolut nebune.
- Documentarul Roaring Tigers of Europe, realizat de start-up.ro, dar și seria documentară de interviuri care au stat la baza filmului, pot fi descoperite aici.
Nu doar să vorbim despre cel mai interesant proiect teoretic, ci despre un startup care este stabil, care a făcut bani, care a stat în umbră mult timp și a muncit. Un startup despre care puțini dintre noi știam. Și care atunci când a ieșit în lume, a făcut-o cu cea mai mare primă rundă de investiții românească.
Dincolo de faptul că susțin antreprenorii din România de 30 de ani, ei au fost cei care anul trecut au fost inspirați de mai multe propuneri ale noastre. Cu ajutorul lor am putut să descoperim 24 de femei extraordinare într-un proiect numit Femeile strigă Bingo sau peste 30 de antreprenori care au venit în studioul nostru.
- Proiectul Femeile strigă Bingo, realizat anul trecut alături de ING Bank România, poate fi descoperit aici
- Proiectul #Antreprenori este disponibil pe start-up.ro aici
S-a acordat unei companii care s-a uitat în stânga și în dreapta și a zis. I want this. Vreau să cumpăr. Vreau să mă extind. Vreau să fiu mai mare. Sunt pe piața secundară de la Bursa de Valori? Vreau pe piața principală. Vreau să fiu o companie IT internațională, nu mă mulțumesc cu a fi o companie românească.
Startup of the Year - RayscapeProbabil că aș fi vrut ca mai multe companii să primească titlul acesta. Dar în procesul de selecție și jurizare cel mai important aspect luat în calcul a fost impactul și viabilitatea. Următorul startup salvează vieți. Pe bune. Nu glumesc. Au pornit de la zero, au folosit machine learning și inteligență artificială. Ajută medici să descopere probleme mult mai rapid. Și nu, nu le va lua locul, dar îi va ajuta. Și toată treaba asta a plecat din Timișoara.
*Menționăm că niciunul dintre premiile acordate la [for]see Awards nu a fost plătit.