- 15 Ianuarie 2023
Gartner: Ce trebuie să facă directorii financiari în 2023
Un sondaj întreprins în rândul a 157 de directori financiari (CFO) în luna noiembrie 2022 a ierarhizat principalele 10 priorități ale acestora pentru anul în curs. Dintr-o listă mai amplă de opțiuni, 90% dintre respondenți au selectat ca prioritate principală evaluarea strategiei financiare, a domeniului de aplicare și a designului, aceasta fiind urmată de planificarea și succesiunea activităților de transformare financiară.
„CFO vor fi angrenați în multe activități în 2023. Sondajul a relevat o gamă largă de acțiuni pe care aceștia intenționează fie să le conducă, fie în derularea cărora doresc să aibă o implicare semnificativă”, a declarat Marko Horvat, vicepreședinte pentru cercetare în cadrul departamentului Gartner Finance. „Peste două treimi dintre directorii financiari intenționează să fie implicați în mod semnificativ chiar și în activitățile clasate ca prioritate pe locurile nouă și zece”, a subliniat Marko Horvath.
Principalele cinci priorități au fost selectate de cel puțin patru din cinci directori financiari și, cu excepția comunicării și a interacțiunii cu consiliul de administrație, toate se referă la redefinirea și remodelarea modurilor în care funcțiunea departamentului financiar sprijină afacerea pentru viitor.
Experții Gartner au ales trei învățăminte cheie din rezultatele acestui sondaj:
Directorii financiari au un interes personal în restructurarea financiară la nivel înalt în 2023Rolul CFO este unul strategic și, prin urmare, deși CFO nu intenționează, în general, să se implice îndeaproape în detaliile tactice ale transformării digitale a departamentului lor, ei recunosc totuși importanța strategică.
„Majoritatea directorilor financiari au considerat că anula acesta conducerea transformării digitale va fi cel mai greu domeniu în care se va obține succes”, a spus Horvat. „Sondajul sugerează că, în cea mai mare pondere, directorii financiari nu se simt confortabil să delege supervizarea unor astfel de chestiuni și doresc să țină strâns frâiele pentru un control ferm”, a adăugat Horvat.
Schimbarea facilitată de tehnologie, atât în componenta financiară, cât și la nivel mai larg al operațiunilor de afaceri, determină, de asemenea, majoritatea directorilor financiari să reevalueze și să redefinească rolul finanțelor în afaceri.
Transformarea financiară și reproiectarea funcției financiare este o prioritate de top în acest momentÎncorporarea de noi tehnologii și date în procesele financiare are potențialul de a ridica importanța funcțiunii și a o transforma într-un furnizor în timp real de informații strategice și date pentru afacere.
„Mulți directori financiari văd încorporarea tehnologiei digitale ca pe o cale cheie pentru îmbunătățirea profitabilității în vremuri volatile”, a spus Horvat. „Sunt atât de frecvent implicați în aceste domenii, nu doar pentru că cred că sunt greu de realizat și au nevoie de o monitorizare atentă, ci și pentru că succesul sau eșecul lor va fi esențial pentru modul în care va evolua afacerea în următorii ani”, a adăugat Horvat.
Cu patru dintre primele cinci priorități și șase dintre primele 10, legate de aducerea unor schimbări strategice semnificative în cadrul funcției financiare, este clar că majoritatea CFO sunt foarte concentrați pe acest domeniu.
Comunicarea cu consiliul de administrație va avea o importanță critică în acest an„Există multă incertitudine în mediul macroeconomic, mulți directori financiari așteaptă o recesiune în 2023”, a spus Horvat. „Mulți directori financiari se confruntă, de asemenea, cu provocări simultane cu care nu s-au confruntat până acum, cum ar fi tensiuni geopolitice și de reglementare sporite, șocuri în lanțul de aprovizionare, inflație mai mare și probleme legate de mediul de lucru. Având în vedere tot ceea ce se întâmplă, este ușor de înțeles de ce comunicarea eficientă cu consiliul de administrație este o prioritate de top pentru directorii financiari în 2023”, a explicat Horvat.