Generația Milennials se întoarce la echilibrul dintre viață și carieră

Există în continuare "bariere" legate de percepția produselor de asigurări de viață, precum: "e prea complicat", "nu înțeleg", "nu e pentru mine", "e scump"; iar o parte din responsabilitatea ridicării acestor bariere o au și companiile de profil, prin eforturile de educație financiară și produsele cu care vin în întâmpinarea clienților.

De ce? Pentru că, în general, polițele de asigurări de viață pot părea ușor rigide și cu o densitate ridicată de clauze și excluderi. Carmina Dragomir, CEO Metropolitan Life, spune că asigurătorul și-a propus să ridice aceste "bariere" printr-o poliță de asigurare de viață modulară, denumită "Așa cum vrei tu", lansată în aprilie anul curent și în cazul căreia clientul își poate configura riscurile acoperite, precum mobilierul de la IKEA, de exemplu.

 

Este o continuă provocare pentru toți asigurătorii de viață să țină pasul cu ritmul vieții pe care o trăim. Dacă privim la generația «millennials», de exemplu, devine foarte limpede că tehnologia își pune tot mai mult amprenta.

Citește continuarea pe site-ul colegilor noștri de la wall-street.ro.

“Astăzi, clientul are nevoie de «comoditate», iar procesul de vânzare să aibă loc în mediul online, la distanță de o aplicație pe telefon. Am înțeles acest lucru și ne-am orientat o parte din eforturi și resurse pe această zonă. Însă, nu am mers doar în mediul online, ci am făcut ceva mai mult - am făcut un pas în spate și ne-am întors către piață; ne-am întâlnit clienții și am dorit să vedem ce își doresc în 2018. Am înțeles câteva lucruri cu adevărat provocatoare. Dacă, acum 10-15 ani toată lumea își dorea să câștige mai mulți bani și să avanseze cât mai repede în carieră, surprinzător sau nu, acum oamenii pun accent mai mare pe echilibru între muncă și timpul liber petrecut cu familia sau prietenii și pe bucuriile simple", spune Carmina Dragomir (foto), CEO Metropolitan Life.

 

“Astfel, dacă până acum a existat un focus legat de carieră pentru a avea acces la tot ceea ce părinții noștri nu au avut, odată cu maturizarea societății ritmul s-a mai ponderat, iar oamenii s-au întors către principiul "work-life balance".”, povestește Carmina Dragomir.

 

Și înaintarea în vârstă și-a spus, de asemenea, cuvântul, iar odată cu familia multe persoane și-au schimbat din mers prioritățile, sporind nevoia unui control mai mare asupra evenimentelor imprevizibile ale vieții.

 

Citește continuarea pe site-ul colegilor noștri de la wall-street.ro.



Citeste si