- 14 Aprilie 2021
Ghidul IMM Invest de la BCR - cum să obții finanțare și ce așteptări au firmele
Bogdan Speteanu, Director Executiv Produse Corporate la BCR a dat detalii despre activitatea IMM-urilor în 2020 conform unui studiu al Băncii Comerciale Române. IMM-urile sunt acele companii cu cifră de afaceri de peste un milion de euro, conform BCR.
În 2020 BCR a finanțat 1.800 de companii, din care 1.190 de microîntreprinderi. Totalul finanțărilor acordate a fost de 1,24 de miliarde de lei, iar 93% din acestea au fost pentru capital de lucru.
Conform acestuia „e nevoie de mai mult curaj pentru a solicita credite pentru investiții. În 2020 doar 6,4% din finanțări au fost pentru investiții”, spune acesta.
Pentru 2021, BCR își propune eficientizarea fluxurilor și proceselor, iar 2021 va avea un flux de aprobare mai rapid dacă documentele sunt complete. De altfel, BCR a testat și va extinde capacitatea unui robot software de a aproba dosarele, cu ajutorul celor de la UiPath, alături de care lucrează de mai mulți ani. În plus, BCR vrea să intensifice programele de educație antreprenorială.
Cele mai multe credite IMM Invest au fost acordate în comerț (23%), transport (12%), construcții (13%), producție (10%), produse de consum (10%), servicii (8%), Horeca (4,6%).
Pentru 95% din antreprenori programul IMM Invest a fost util, iar pentru 80% creditul a fost util.
49% din IMM-urile de la BCR au avut o creștere a cifrei de afaceri, iar 44% au văzut o scădere. Cu toate acestea, companiile și-au păstrat constant numărul de angajați.
Unde a fost afectat business-ul IMM-urilor1. Vânzările au scăzut
2. Frica angajaților de a veni la serviciu
3. Probleme în plata ratelor, furnizorilor, chiriilor, materiilor prime
1. Au avut un focus pe educație preventivă și măsuri de siguranță
2. Au administrat costurile mai atent
3. Au semnat parteneriate noi
Conform cifrelor prezentate de Bogdan Speteanu, antreprenorii au redus cele mai multe costuri în zone precum materiile prime, utilitățile, marketing-ul, angajați și IT.
Cu toate că a fost un an greu, antreprenorii și-au dat seama că trebuei să consolideze relația cu clienții, iar aceasta a fost prioritatea strategiei de afaceri. La distanță mică între priorități au fost creșterea vânzărilor, menținerea locurilor de muncă, dezvoltarea agilității angajaților, accelerarea digitalizării și inovației, parteneriatele, accesul la creditare și inclusiv schimbarea modelului de business.
Pentru 2021, 65% din antreprenori văd un trend pozitiv, iar planurile lor se referă la dezvoltarea afacerii, atragerea de clienți noi și menținerea celor deja existenți.
Când vine vorba de programul AGRO IMM Invest, plafonul BCR este de 1 miliard de lei, iar 10% din valoarea creditelor garantate include un grant. Plafoanele de finanțare sunt pe sectoare, adică 120.000 de euro pentru pescuit și acvacultură, 100.000 de euro producție primară de produse agricole și 800.000 de euro pentru secotrul alimentar. 10 milioane de lei e valoarea maxim cumulată a finanțărilor garantate.
Datele din studiul BCR oferă o mai bună înțelegere a mediului antreprenorial și a măsurilor aplicate în contextul pandemiei pentru susținerea afacerilor:
- 96% dintre clienți microîntreprinderi și 97% dintre clienții IMM au spus că au acordat mai multă atenție educației pentru sănătate în interiorul companiei;
- 95% dintre clienții micro au acordat o mai mare atenție gestionării costurilor: 46% dintre aceștia au eficientizat costurile cu materialele de producție, 31% au tăiat din zona de utilități și 28% dintre ei au redus din costurile de marketing;
- 92% dintre clienții IMM s-au preocupat de o mai bună gestionare a costurilor, 36% eficientizând zona de costuri de materiale de producție, 34% reducând costurile de utilități și 28% dintre ei operând tăieri din bugetul de marketing;
- 64% dintre clienții micro și 61% dintre respondenții clienți IMM s-au orientat spre noi parteneriate, atât cu furnizorii de servicii, cât și în ceea ce privește interacțiunea cu băncile și statul pentru accesare de fonduri.
În ceea ce privește percepția despre programul IMM Invest, companiile care au accesat fondurile au declarat că aveau nevoie de ele pentru salvarea afacerilor, 22% dintre respondenții clienți microîntreprinderi declarând că ar fi avut nevoie de o sumă în plus, ce variază între 2.000 euro și 20.000 euro, în timp ce 17% dintre clienții IMM aveau nevoie de o extra sumă, între 51.000 euro și 150.000 euro pentru plăți, investiții și capital de lucru.
Ghidul IMM Invest de la BCRProgramul IMM Invest permite afacerilor mici şi mijlocii afectate de criza COVID-19 să îşi asigure lichidităţile pentru derularea activităţii curente sau pentru investiţii, prin accesarea de credite/linii de credit garantate de către statul român prin intermediul Fondului Naţional pentru Garantarea Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).
Ghidul IMM Invest 2021, care poate fi accesat gratuit pe site-ul BCR, oferă informații despre:
- Cum poate fi accesată finanțarea prin programul IMM Invest;
- Sfaturi utile pentru finanțare;
- Ce pași trebuie urmați pentru primirea finanțării;
- Avantajele programului și ce produse pot fi accesate;
- Care sunt criteriile de eligibilitate și documente necesare.
- Ce tipuri de finanțări pot fi accesate:
Credite pentru investiții până la maximum 10 milioane de lei pentru companii microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii:
- Maximum 80% garanție de stat aplicată la principal;
- Maturitate: 72 luni;
- Perioada de grație: maximum 18 luni;
- Dobânda: ROBOR 3M + 1,99%;
- Garanții colaterale, care, împreună cu garanția de stat și ipoteca legală imobiliară și/sau mobiliară asupra activelor achiziționate din credit, acoperă în proporție de cel puțin 100% din valoarea finanțării
Credite pentru capital de lucru (linie de credit sau credit în rate) de până la:
- 500.000 de lei pentru microîntreprinderi;
- 1 milion de lei pentru întreprinderi mici;
- 5 milioane de lei pentru întreprinderile mijlocii:
- Maximum 80% garanție de stat aplicată la principal (credite de până în 1 milion de lei) și maximum 90% garanție de stat aplicată la principal (credite de până în 5 milioane de lei);
- Maturitate: 36 luni, cu posibilitatea de prelungire pe încă 36 luni (din care ultimele 12 luni rambursare în rate);
- Dobânda: ROBOR 3M + 2,45%.