- 18 Octombrie 2022
Google la 12 ani în România: 500 de startup-uri locale au fost ajutate
La evenimentul organizat în noul birou Google din clădirea Unirii View din Piața Unirii din București, la care au fost invitați reprezentanți ai companiei, dar și Ministrul Cercetării și Digitalizării, Sebastian Burduja, Google a prezentat câteva cifre privind impactul pe care l-a avut în ecosistem.
În birourile Google lucrează astăzi 50 de persoane, majoritatea în zona de consultanță în zona de digital marketing, Cloud, creștere economică prin digitalizare sau comunicare, a explicat Elisabeta Moraru, Country Manager al Google România.
Impactul Google pentru startup-uriPentru startup-uri, Google a dezvoltat ecosistemul Google for Startups, pe care l-a lansat în 2018. Iată câteva dintre cifrele esențiale ale acestui program, prezentate de Dan Oros, Marketing Manager Google România.
- 500 de startup-uri au participat la programele Google for Startups din România
- 20 de programe de incubare și accelerare, conferințe și evenimente dedicate startup-urilor au fost susținute de Google for Startups
- 300 de specialiști români creează produse în centrul de cercetare Fitbit din București
Pe lângă ceea ce a făcut până acum, Google va continua să dezvolte competențe digitale, să sprijine companiile și inovația. Obiectivul principal e accelerarea transformării digitale a Rom
niei și creșterea indicatorilor de digitalizare - DESI.
Principalul obiectiv Google e ca România să ajungă la nivelul de digitalizare mediu al Uniunii Europene în cinci ani.
Vorbind la eveniment, ministrul cercetării și digitalizării Sebastian Burduja a spus că Guvernul este în linie dreaptă pentru finalizarea hub-ului de inteligență artificială, finanțat cu aproximativ 55-60 de milioane de euro din bugetele Uniunii Europene, unde ar dori să adune cele mai bune minți care să lucreze în acest domeniu.
Pe lângă startup-urile de tehnologie. Google susține și IMM-urile din țară.
În ultimii 5 ani, peste 500.000 de persoane au participat la cursurile organizate în cadrul programului Google Atelierul Digital. Programul cuprinde peste 30 de cursuri online și offline, de digital marketing, programare, siguranță online și dezvoltare a carierei. Google a organizat 9 huburi în cele mai importante centre universitare ale României și derulează parteneriate cu peste 15 universități pentru organizarea de cursuri Atelierul Digital pentru studenți.
Google România oferă susținere IMM-urilor și, până în prezent, a pus la dispoziție cursuri și consultanță dedicată pentru peste 10.000 de antreprenori, unde aceștia au primit sfaturi specializate despre cum să-și digitalizeze afacerea utilizând instrumente Google. Prin Google.org, Google a acordat granturi de $500.000 către organizația Digital Nation pentru a susține efortul acestora de a dezvolta cunoștințele digitale la nivelul tinerilor și IMM-urilor.
Dan Oros a menționat faptul că Google se uită la îmbunătățirea a câțiva indicatori importanți pentru IMM-uri, printre care se numără:
- IMM-urile care să aibă un nivel de bază de intensitate digitală
- Schimbul electronic de informații
- Acceptarea de plăți digitale
- Export
- Servicii de tip Cloud
- Implementarea de inteligență artificială
Noul birou Google se află în clădirea Unirii View, în apropierea centrului istoric al Bucureștiului, și găzduiește echipe care lucrează în principal în zona susținerii transformării digitale a afacerilor locale și a soluțiilor avansate pentru clienții de Cloud. Spațiul noului birou este amenajat având ca sursă de inspirație simbolurile tradiționale românești. Camerele sunt denumite după personalități românești marcante, precum Nadia Comăneci și Constantin Brâncuși, iar mici detalii de design amintesc de altele: un model de pe un perete omagiază costumele tradiționale purtate de Regina Maria, iar silueta unui avion de pe un tavan face trimitere către invențiile pionierului aeronauticii, Aurel Vlaicu.
Fitbit, cel mai mare centru de dezvoltare din regiune la BucureștiDupă integrarea Fitbit din 2021, Google are acum un hub tehnologic regional în București, care susține tot ciclul de dezvoltare al produselor: Engineering, Product Management & UX. Hubul local Fitbit, aflat în apropierea Pieței Victoriei, este cel mai mare centru Google de dezvoltare pentru produse wearables din EMEA.
Multe dintre serviciile și funcționalitățile dezvoltate aici se găsesc pe dispozitivele wearable de la Google, precum aplicația de electrocardiogramă (EKG), funcționalitățile de analiză a somnului sau management al stresului.
În prezent, echipa Google din București proiectează și dezvoltă Google Wearables Health Experiences și Fitbit Consumer Services, alături de zona de Google Research și soluțiile de infrastructură Google Cloud.