- 10 August 2022
HANDS ON Samsung Galaxy Flip4 și Samsung Galaxy Fold4 - evoluție vizibilă
Samsung crede în categoria pliabilelor, care deși rămâne o nișă, crește de la an la an. Dacă Fold4 e un telefon de business, unul care permite combinarea mai multor ferestre, Flip4 este un concept pentru creatori, pentru cei care vor un telefon mic, vlogging, social media. Mixul de la Samsung mi se pare excelent.
Anul acesta telefoanele vin cu un corp mai mic, de exemplu Flip4 are o grosime mai mică cu 1,5 milimetri, o balama cu dimensiuni redusă și dimensiunea ecranului extinsă cu ajutorul marginilor mai subțiri. În cazul Fold, display-ul a fost extins cu 2,7 milimetri cu ajutorul marginilor mai subțiri, iar telefonul a ajuns la o greutate de 264 de grame. În plus, rezistența lor a crescut, Samsung promite peste 200.000 de plieri.
Dar hai să vedem ce am descoperit la aceste telefoane când am avut ocazia să particip, alături de colegul meu Florin Cașotă, la un hands on în avanpremiera lansării oficiale.
Samsung Galaxy Fold4Samsung Galaxy Fold4 va avea un ecran de 6,2 inci diagonală în modul pliat și unul de 7,6 inci când îl deschizi, cu o rată de refresh de 120 de Hz. Display-urile sunt în continuare bune pentru productivitate, dar și pentru a urmări conținut. Chiar dacă în modul pliat e în continuare un terminal destul de înalt, Samsung rămâne fidel acestei orientări ce are pe alocuri dezavantajul că strânge destul de mult ecranul, mai ales dacă vrei să folosești tastatura virtuală.
Procesorul este un Snapdragon 8+ Gen 1, iar memoria RAM e de 12 GB, cu opțiuni de stocare de la 256 GB la 1 TB. Bateria este de 4.400 de miliamperi și se încarcă la doar 25 de wați, ceea ce e puțin dezamăgitor. Greutatea e de 254 de grame, mai puțin decât la alte terminale pliabile.
Camerele foto sunt foarte interesante și de calitate, la fel cum am văzut și pe S22. O cameră principală de 50 de megapixeli, una ultrawide de 12 megapixeli, o cameră de 10 megapixeli 3x tele și o cameră de selfie de 10 megapixeli, împreună cu o cameră frontală de 4 megapixeli. De ce am menționat de două camere de selfie? Pentru că-ți poți face poze și cu camera principală.
Ce poți observa la Samsung Galaxy Fold4? Există noi optimizări pentru utilizatorii business. De exemplu, pe ecranul principal ai o bară de aplicații în partea de jos care aduce aminte de Windows 11 sau de Mac OS. Acest lucru e foarte avantajos pentru a trece între aplicații sau pentru a deschide mai multe aplicații picture in picture sau splitscreen. Personal mi-a plăcut mult acest lucru.
Există diverse Flex Modes, adică optimizări pentru folosirea mai multor ecrane sau a jumătăților de ecran atunci când îl deschidem. Optimizările se văd în YouTube, Zoom, Teams, Disney+, Netflix, Office, Google Meet, Facebook sau Messenger, unde aplicațiile seamănă mai mult cu cele de tabletă, afișând mai bine conținutul și aranjându-l pe bucățile de ecran pe care le identifică. Practic, în YouTube vei avea posibilitatea să vezi și video-ul, dar să vezi și sugestiile, aproape ca pe desktop. În cele câteva minute cât am butonat Fold4 am observat că mai există loc de îmbunătățiri aici, YouTube având și un mic freeze, dar sunt sigur că sunt rezolvabile cu ajutorul unor update-uri.
Samsung Galaxy Flip4Când vine vorba de Flip4, acesta e un telefon creativ, unisex și care mi se pare extrem de interesant. Personal, acesta mi se pare aproape viitorul telefoanelor, pe când Fold4 mi se pare încă o nișă foarte restrânsă de business.
Flip4 vine în mai multe culori, Graphite, Pink Gold, Purple și Blue, iar ecranul copertă e mai mare de data aceasta, având posibilitatea ca din software să afișezi un ceas, calendarul, mesajele, apelurile telefonice sau diverse aplicații optimizate de Samsung. În plus, de pe micul ecran poți să verifici notificările și să trimiți răspunsuri automate la aceastea, să te duci în setări rapide de WiFi, Bluetooth sau lanternă și să suni până la 3 persoane.
Display-ul copertă are 1,9 inci, iar display-ul principal are 6,7 inci, cu o rezoluție 2640 pe 1080 de pixeli, cu o rată de refresh de 120 de hz. Procesorul este tot Snapdragon 8+ Gen1, iar memoria RAM e de 8 GB de RAm, cu stocare de 128 sau 256 de GB.
Bateria e de 3.700 de miliamperi, iar camera principală are 12 megapixeli, mai având una de 12 megpaixeli ultrawide și una de 10 megapixeli de selfie. Greutatea telefonului este de 187 de grame și deși e în categoria mai grea, e unul dintre cele mai satisfăcătoare telefoane de ținut în mână.
Ce poți observa la Flip4? Faptul că Samsung a insistat pe modul Flex Cam, care permite folosirea camerei foto sau video atunci când telefonul este flexat la 90 de grade. În acest moment poți folosi poziția aceasta pentru a susține telefonul pe masă, de exemplu, și să te filmezi, ai un grup mai bun, iar pe jumătatea inferioară a ecranului poți avea controale pentru cameră. FlexCam e optimizat pentru Instagram, WhatsApp sau Facebook.
De asemenea, e un telefon optimizat pentru selfie-uri, direct din ecranul copertă, prin camera principală. Există astfel un mod Quick Shot care a fost îmbunătățit anul acesta. Utilizatorii pot continua o filmare, de exemplu, din modul Quick Shot, să deschidă terminalul și să activeze Flex Mode, fără ca înregistrarea să se întrerupă.
Samsung a prezentat și noile Galaxy Watch5 Pro, cu moduri îmbunătățite pentru activitate fizică și sport, dar și Galaxy Buds2 Pro, căști de mici dimensiuni, care stau foarte bine în ureche și care au anularea zgomotului.
Galaxy Z Fold4 pornește de la 8900 de lei, iar Galaxy Z Flip4 pleacă de la 5.400 de lei. Prețurile sunt în linie cu ceea ce mă așteptam. Fold4 e un telefon premium de business, iar Galaxy Z Flip4 e un flagship care are și niște caracteristici noi și surprinzătoare.
Watch5 pleacă de la 1.600 de lei pentru versiunea simplă, iar Watch5 Pro va pleca de la 2.300 de lei, în timp ce căștile pornesc de la 1.100 de lei.
Cum par aceste telefoane? Ei bine evoluția a fost vizibilă de la an la an. Flip4 și Fold4 sunt telefoane serioase în categoria lor. Și dacă la Fold4 nu mă așteptam să fie mai ieftin, la Flip4 aș fi simțit nevoia unui preț un pic mai rezonabil, mai ales că au trecut deja câțiva ani de evoluție.
Așadar, Samsung aduce pe piață Flip4, Fold4, Galaxy Watch5 Pro și căștile Galaxy Buds2 Pro. Din punctul meu de vedere, telefoanele pliabile își găsesc din ce în ce mai bine locul pe piață. Le vom avea la review pentru mai multe detalii față de această primă impresie, dar Flip4 e un form factor excelent care-ți permite să ai un telefon normal, dar și unul de creatori. Iar Fold4 e o mașină de business.
Deși încă sunt grele, telefoanele acestea devin normalitate. Și e un lucru la care m-am gândit de curând. Fold4 îl vei folosi deschis în 10% din cazuri. Iar Flip4 îl vei ține închis în 10% din momente. Sunt telefoane normale, în primul rând, care apoi se extind sau se contractă. Și ambele scenarii trebuie să fie bune, iar Samsung începe să se apropie de această perfecțiune a folosirii prin integrările făcute în software.