Oppo Find X8 Pro - primul candidat la titlul de telefonul începutului de 2025

OPPO Find X8 Pro de anul acesta aduce multe din toate, concentrându-se pe fotografie și pe AI. Dar eu aș lăsa oricum AI-ul deoparte, nu știu dacă dincolo de funcțiile standard va fi folosit. Avantajul lui Find X8 Pro este că e un telefon curat, cu un design care nu iese prea mult în evidență, camerele sunt versatile pentru diferite scenarii și ai altfel mult din toate. Cam ce vrei pe un flagship.
Design și un buton haptic de cameră - la ce folosește?

Pentru anul acesta OPPO a lansat un telefon care seamănă, evident, foarte mult cu flagship-urile OnePlus, fratele vitreg și de care nu se vorbește prea mult. Un telefon standard cu Android, la 215 grame, 8,24 milimetri grosime și un ecran de 6,78 inci.

Telefonul e rotunjit în colțuri, dar are un ecran aproape plat și un modul de cameră perfect rotund și simetric pe centru, dar cu o grosime mare. Simplu spus - nu iese în evidență cu designul, dar nici nu e nevoie. Varianta neagră e foarte simplă, în timp ce varianta albă are un spate perlat, potrivit pentru cei care vor un pic mai mult chic.

Ce-l diferențiază e un lucru pe care aproape că nu-l vezi, noi era să facem asta. În partea din dreaptă există un buton care nu e un buton. E de fapt un senzor haptic care poate activa camera atunci când îl atingi de două ori, iar apoi poți să faci imagini sau să dai zoom. Ai mai auzit asta undeva, e de pe ultimul iPhone. Și da, e amuzant cum producătorii uneori prezintă ca inovație lucruri care existau deja. Nici nu mai țin minte cum se numea acea primă variantă de Sony de acum 10 ani care a adus pentru prima oară un buton dedicat de cameră. OPPO a văzut tema iPhone-ului și a copiat-o.

Butonul nu te încurcă, nu se activează din greșeală, dar dacă mă întrebi pe mine este util în 1% din cazuri. Există acolo, dar eu am uitat să-l folosesc, prea obișnuit în atâția ani să folosesc butonul virtual de pe ecran.

Și pentru că OPPO iubește utilizatorii de iPhone atât de mult au adăugat și posibilitatea de a trimite fișiere de pe OPPO pe iOS atunci când atingeți telefoanele, funcția aceea de transfer de pe iPhone pe care nu știu cine o folosește, că îmi aduce aminte când trimiteam melodii în liceu cu infraroșu de pe Sony Ericsson.

De remarcat că are rezistență la apă și la praf IP68 și IP69, adică superioară altora din aceeași categorie.

Software-ul Color OS e urât, dar are și AI

Ce nu a făcut OPPO anul ăsta e să intre în acea luptă deja stupidă a luminozității. Deci OPPO Find X8 Pro are o luminozitate normală de 800 de niți, iar cea maximă e la 4.500 de niți. Dar care e faza cu luminozitatea asta maximă? Teoretic, dacă-ți bate soarele-n ecran vei vedea la fel de bine, dar se cheamă maximă pentru că e extrem de limitată.

Acea luminozitate, chiar și măsurată, nu apare decât pe o suprafață extrem de limitată și pentru puțin timp, ca să compenseze cadrul exterior. Să realizăm faptul că telefoanele flagship și-au atins aici nivelul maximum. Mai sus e pur și simplu stupid, cum erau rezoluțiile 4K pe ecran de 6 inci.

Ecranul de 6,78 inci are un raport de 92,8% față de șasiu, marginile sunt subțiri și e Full HD +, cu o rată de refresh maximă de 120 de hz. E un AMOLED protejat de o sticlă Gorilla Glass 7i. În viața normală, în care nu stăm cu aparatele de măsurat niți ecranul este unul excelent, în mod standard are culori vibrante și un alb intens, poate chiar prea intens pe alocuri pentru gustul meu, dar de multe ori m-am dus și am activat Eye Comfort, care face ecranul mai galben ca să-mi protejeze ochiul. Un ecran care funcționează excelent și când te uiți pe YouTube sau Netflix fără mari probleme.

Dar ce vezi pe ecran? Ei bine vezi un Android 15, dar peste care OPPO și-a adus propriul skin numit Color OS. Aici e gustul meu personal, dar mie mi se pare că acest skin este ca un magazin de bombonele. Designul pare mult prea inspirat dintr-un Xiaomi de acum câțiva ani, prea copilăresc, icoanele mi se par prea mari pentru ecran, iar designul lor pare neterminat. Random stuff de menționat - îmi place fontul folosit de OPPO în cadrul Color OS, dar asta nu contează pentru cineva. Problema mea, deși Color OS e extrem de funcțional și la fel precum ceea ce vedem pe OnePlus sau Honor, e că pare mult prea jucăuș pentru gustul meu. Da, poți instala noi teme din magazinul de aplicații, dar ăsta e un pas suplimentar. Ai și Aqua Dynamics care e de fapt Dynamic Island de pe iPhone sau aceeași funcție existentă și pe Honor, unde ai informații într-o bulă din jurul camerei frontale.

Dacă treci de asta, OPPO are AI. La ce-l folosești? Poți să-ți adaptezi postările din social media și să scrie pentru tine în mod automat, poți să răspunzi la mesaje într-un mod mai elegant, dar poți să ai și rezumate ale paginilor web pe care le citești. AI-ul e și asistent în notițe, unde poate corecta gramatica și ajustează stilul, poate formata lucrurile și poate traduce documente sau să le facă un rezumat, dacă ai primit, de exemplu, un PDF sau un .doc la muncă. Funcții standard deja cu AI, dar utile.

AI-ul umblă și la fotografii, iar aici rezultatele sunt mixte. AI Studio e o aplicație unde poți să generezi noi variațiuni stilistice pornind de la o fotografie cu tine. Fie că vrei să vezi cum ai arăta dacă ești cowboy sau un om de afaceri, AI Studio pare tipul de aplicație pe care o folosești o singură dată ca să te distrezi cu prietenii, iar apoi nu o mai atingi. Primești 5.000 de credite gratuite, iar asta-ți oferă cam 2.500 de generări. Sincer mi s-a părut interesantă, fun, după o seară am uitat că o am în telefon. Dar ai putea să-ți generezi o fotografie bună de Linkedin cu AI-ul.

AI are patru funcții pentru fotografii. Există un amplificator de claritate, util dacă faci zoom exagerat și imaginea e pixelată. De asemenea, poți elimina din reflexii dacă îți faci o fotografie, de exemplu, într-o clădire oglindită. AI Unblur clarifică imaginile mișcate, iar Eraser AI șterge din fotografii. Voi vorbi și la foto-video mai mult, dar funcțiile sunt bune, deși procesarea deja existentă în standard în modulul de cameră sunt aproape suficiente.

Un telefon performant, dar cu limitări mici la gaming

OPPO Find X8 Pro nu are un procesor tradițional, ci un Mediatek Dimensity 9400. Nu e tradițional în sensul că nu e Snapdragon, dar e de nivelul lui Snapdragon 8 Elite, iar datele din testele sintetice arată că nivelul său este comparabil cu acesta atât în modul single core, cât și în cel multicore.

OPPO a ales să se diferențieze de celelalte dispozitive de pe piață, iar MediaTek Dimensity 9400 e bine optimizat, inclusiv la autonomie. Funcționarea zilnică e impecabilă, dar ce nu vei primi la acest telefon e un gaming dincolo de un nivel excelent.

Ce înseamnă asta? Telefonul nu trece de 60 de fps în jocuri, fie că e vorba de PUBG Mobile, War Thunder, Blood Strike, Arena Breaker sau Call of Duty Mobile. Contează mult asta? Depinde dacă te uiți la telefoane de gaming specifice. Deși titlurile se încarcă rapid și funcționează excelent, niciunul nu trece de 60 de fps în Gaming mode pe care-l activezi. Asta în condițiile în care OPPO zice de 119,5 fps în PUBG. Bine, eu l-am pus pe Extreme și nu s-a dus acolo. Dincolo de acest lucru, ceea ce m-a surprins în mod plăcut e faptul că deși telefonul se încălzește natural, nu a trecut de un nivel deranjant, indicațiile telefonului fiind de maximum 39-40 de grade, după sesiuni mai îndelungate. Asta datorită unui sistem de răcire cu o cameră de vapori vastă cu grafit.

Nu e un telefon de gaming prost, dar pentru cei care vor căuta ceva dedicat, nu este pentru ei. Altfel, Dimensity 9400 realizat pe 3 nanometri s-a mișcat bine, iar performanțele în navigare au fost foarte bune, fără niciun sughiț evident.

Autonomia bateriei e mare

Dar, hey, Vlad de ce nu zici nimic de baterie? De ce eviți subiectul ăsta? Nu-l evit, să stăm liniștiți. Procesoarele de tipul acesta, cum sunt Snapdragon Elite, Mediatek Dimensity 9400 sunt făcute pentru performanță, dar încep să împrumute de la procesoarele de PC lucruri bune legate de economisirea bateriei, mai ales că acum au și taskuri de AI crescute.

Am vorbit de mai multe ori în cadrul emisiunii Technolust Live despre tehnologia siliciu-carbon de pe baterii. Asta le permite să fie mai subțiri și mai mari decât cele litiu-ion. Find X8 Pro are o baterie de 5.910 miliamperi. La prima vedere e mult, dar am mai văzut eu promisiuni din astea.

Ce face însă OPPO aici e foarte bine. Telefonul nu a fost în vreun mod de economisire a bateriei când l-am testat și toate notificările au funcționat bine, iar la finalul unei zile în care am stat doar pe date mobile, navigat și uitat pe YouTube mai aveam 30% pe la 12 noaptea. Așadar, ai un telefon cu o autonomie de două zile lejer. Se încarcă la 80 de wați, dar și la 50 de wați wireless cu un încărcător compatibil de la OPPO.

Camere foto multe și interesante

OPPO Find X8 Pro se promovează ca un camera phone veritabil. Ai patru camere realizate în colaborare cu Hasselblad pe spate, toate cu senzori Sony.

Ai o cameră wide de 50 de megapixeli cu f/1.6, un ultrawide de 50 de megapixeli cu f/2.0 și două lentile telefoto, una de 3X, iar cealaltă de 6X , periscope, cu f/2.6 și f/4.3, care asigură un zoom optic crescut. Camera frontală e un Sony IMX615 la 32 de megapixeli, deja clasic, care aduce rezultate decente.

Am avut cea mai proastă vreme de testat telefoane din lume, cu toate nuanțele de gri posibile pe lumea asta, că nu am mai văzut soare de multă vreme, dar m-au interesat câteva lucruri simple.

Camera principală are o calitate bună a imaginilor în timpul zilei, dar găsește lumină în mod impresionant și noaptea, iar declanșarea este rapidă și AI-ul gândește fără să te încurce. Imaginile sunt mai colorate decât realitatea înconjurătoare, dar cumva în perioada asta am simțit nevoia de mai mult decât griul de afară.

Lentilele periscope pentru zoom optic de 3X și 6X funcționează bine atunci când ai nevoie de o poză mai de detaliu, dar și de portrete mai reușite fără să te apropii prea mult. 3X-ul funcționează pentru imaginile realizate de la distanță medie, pentru că focusul minim se face la vreo 50 de centimetri. Ce am apreciat e consistența dintre camera principală și cea periscope 3X, culorile fiind foarte asemănătoare, mai saturate decât în mod normal.

6X e și el impresionant, deși nu mi se pare la fel de reușit ca periscope-ul de 3X. Ce a vrut să facă OPPO cu Hasselblad e să facă și o cameră de portrete excelentă, cu o distanță focală tradițională de 135 de milimetri pentru portrete. Atunci când am avut totuși lumină în poze, a existat un pic de reflexie.

M-a impresionat camera în imaginile nocturne, unde reușește să găsească lumină destul de natural, fără să exagereze, fără să schimbe în mod extrem culorile prin ridicarea luminozității.

Alt lucru mișto e partea de zoom extrem. La 30X această cameră, deși instabilă în mână, scoate niște rezultate uluitoare. Nici nu am avut nevoie de AI ca să vină să facă o claritate superioară. La 60X, pentru că-s nebun, imaginea originală e blurată grav. Aici vezi AI-ul lucrând, dar dacă nu stai să dai zoom, vei fi surprins ce poate să scoată un telefon. Abia în detalii de apropiere vezi cum a reconstruit poate greșit o mașină. Dar transmite ce ai vrut să vezi acolo.

Posibil ca OPPO Find X8 Pro să aibă una dintre cele mai bune camere de pe piață în momentul de față, aș zice la concurență cu seria Xiaomi 14. Leica versus Hasselblad și lucrurile se văd. Optimizările sunt acolo, funcțiile sunt utile și chiar și când intră AI-ul nu suferi.

Preț OPPO Find X8 Pro

OPPO Find X8 Pro costă astăzi 6.000 de lei pe site-ul oficial oppostore.ro, cu 3 ani garanție, în cele două variante - negru și alb. Am o problemă aici. OPPO a cedat presiunilor pieței și nu a mai venit cu vreun încărcător în pachet, așa că va mai trebui să investești.

O husă magnetică e 200 de lei, un încărcător magnetic OPPO AirVOOC de 50 de wați e 350 de lei, un cap de încărcător la 80 de wați e 250 de lei. Nu am simțit nevoia de încărcare rapidă pe acest telefon, pentru că are autonomie bună și am fost liniștit să-l pun la încărcat seara, într-un fir care nu e rapid, dar îmi plăcea că mai exista un producător care te îngropa în accesorii când cumpărai un dispozitiv.

Pentru un dispozitiv cu un procesor care e comparabil cu Snapdragon 8 Elite, care are o autonomie extinsă și camere foarte bune, OPPO Find X8 Pro se încadrează în zona de Best Buy. Ce-l dă în spate pentru mine? Recunosc, Color OS mi se pare ca un magazin de bomboane fondante, designul nu e senzațional. Altfel, chiar și cu funcțiile de AI pe care nu le vei folosi vreodată, rămâne o opțiune bună pentru cei care vor un Android de top.



Citeste si