Huawei: Câte milioane de euro pierde România fără compania chineză

În contextul limitărilor impuse de către Statele Unite și a apropierii licitației pentru 5G, Huawei a prezentat implicarea sa în economia României de-a lungul anilor, fiind de 18 ani pe piața locală. Momentan România nu a avut o poziție clară în privința echipamentelor Huawei folosite pentru rețeaua 5G, iar Comisia Europeană nu a exclus explicit firma chineză.

George Zhang, CEO al Huawei România a fost prezent în cadrul unei conferințe, alături de Pete Collings, Director of Economic Impact Consulting Europe & Middle East la firma de research Oxford Economics. Ei au prezentat un raport cu datele financiare din 2018. 

Conform lui George Zhang, Huawei așteaptă și încurajează ANCOM să organizeze licitația pentru frecvențele 5G. Practic, după această licitație, se pot implementa rețelele, iar operatorii de telecom își pot alege partenerii alături de care să lucreze. „Tehnologia conduce economia. Singura incertitudine pentru noi în 2020 este licitația 5G și când va fi aceasta”, a mai spus Zhang. El crede că operatorii vor fi la fel de deschiși cu Huawei ca și cu ceilalți furnizori de tehnologie. 

Ce spun cifrele

Conform cifrelor prezentate de firma de research, Huawei, a contribuit la economia României cu 219 milioane de euro în 2018. Din această sumă, 124 de milioane de euro este contribuția directă a Huawei la economie, adică valoarea muncii și profitul, la toate diviziile din România. În momentul de față Huawei are șapte filiale pe diverse tehnologii deschise.

80% din angajații Huawei România sunt români, iar cifra totală este de 2120 de angajați.

Pe lângă contribuția directă prin salarii și impactul economic, există și contribuția indirectă, generată prin relațiile de business pe care le are Huawei cu alte companii

Huawei a cheltuit 47 de milioane de euro în 2018 cu firmele din România. 35 de milioane de euro a fost contribuția indirectă prin cumpărarea de bunuri și servicii de la alte companii. Din punct de vedere al industriilor, Huawei a avut contribuții și achiziții în zona de manufactură, servicii de business și retail.

Joburile create în ultimii ani

Potrivit raportului publicat de Oxford Economics la comanda Huawei, compania chineză a susținut 6.320 de joburi prin cele 3 canale de impact asupra economiei. Practic, Huawei angajează 2.120 de oameni, 1.375 de joburi sunt în supply chain-ul companiei, iar 2.825 de joburi sunt calculate în acele locuri unde angajații Huawei cheltuie salariile.

În 2018, statul român a avut 83 de milioane de euro venituri din taxe de la Huawei. 53 de milioane de euro au fost plătiți de Huawei și angajații săi, 10 milioane de euro din supply chain, iar 21 de milioane de euro au fost taxele din ciclul economic al unui angajat economic, adică acele afaceri susținute de cheltuielile în economie ale angajaților din România.

Huawei a decis să facă o comparație curajoasă. Reprezentanții companiei de research au comparat taxele plătite în ciclul economic creat de Huawei cu salariile a 4.800 de profesori.

De asemenea, Huawei a menționat și modul în care a oferit training angajaților și studenților. Astfel, raportul explică despre cei 86 de studenți care au participat la programul Seeds for the Future, iar 2.000 de profesori vor primi training în siguranța pe Internet de la Huawei.

Recomandările Comisiei Europene pentru viitoarele rețele 5G

Uniunea Europeană a publicat opinia sa oficială privind implicarea Huawei în procesul de licitație pentru rețelele 5G din țările membre și a acceptat prezența companiei. Cu toate acestea, UE avertizează țările să ia decizii luând în calcul companiile cu risc potențial de securitate.

Uniunea Europeană a publicat o opinie oficială legată de securitatea cibernetică din procesul de adopție a rețelelor 5G. UE menționează că jucătorii din piață sunt responsabili pentru livrarea sigură a 5G și că statele membre trebuie să ia în calcul securitatea națională. Dar, menționează reprezentanții Comisiei Europene, trebuie avut în calcul faptul că rețelele 5G sunt o noțiune de securitate esențială pentru întreaga Uniune Europeană.

Citește articolul complet cu recomandările Comisiei Europene dând click pe acest link. 

Comisia spune că veniturile din 5G vor ajunge la 225 de miliarde de euro în 2025, iar 5G va fi un asset esențial pentru economia Europei și autonomia acesteia. Miliarde de obiecte conectate și sisteme vor fi implicate, inclusiv în sectoare critice precum transporturile, energie, banking. De asemenea, avertizează Comisia că 5G are o arhitectură mai puțin centralizată, e mai dependent de software și de mai multe antene, așa că permite mai multe puncte de acces pentru hackeri.

Cu toate că Huawei nu e menționat direct în acest „toolbox”, Uniunea Europeană a luat aceeași abordare ca și Marea Britanie. Practic, fiecare țară e responsabilă de decizia sa, poate permite companiilor să participe la licitații și la implementarea soluțiilor tehnice, dar trebuie să ia în calcul eventuale riscuri de securitate. De exemplu, Marea Britanie a menționat Huawei ca vânzător cu posibil risc, dar trebuie analizate cu atenție oferta și soluțiile tehnice pentru a asigura competiție între furnizorii de echipamente.

Poți citi raportul integral mai jos. 

The Economic Impact of Huawei in Romania by Vlad Andriescu on Scribd



Citeste si