Cinci hub-uri pentru startup-uri care profită de Brexit

Fie că ne place sau nu, dar pe 29 martie 2018 Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană. Brexitul va afecta diverse domenii și va avea implicații atât economice cât și sociale.

În ceea ce privește zona de business și, în special, a startup-urilor, ieșirea Marii Britanii din UE va lipsi antreprenorii de un important hub de dezvoltare. Mai ales că pentru mulți fondatori Londra era un fel de Mecca a startup-urilor, alături de orașe precum Edinburgh, Liverpool, Glasgow, sau Manchester, locuri în care găseau finanțare, mentorat și facilități care le permiteau să pună pe picioare afaceri durabile. Sau care puteau fi o rampă pentru dezvoltarea startup-urilor în Statele Unite sau Asia.

În acest caz nu ar trebui să vină ca o mirare faptul că în momentul în care au fost rugați să-și exprime părerea în privința Brexit-ului, 85% dintre ei au declarat că ar fi votat împotriva ieșirii Marii Britanii din UE.

Însă sunt o serie de hub-uri europene dedicate startup-urilor care vor prelua din fondatorii care sunt în căutarea unui alt ”paradis” în care să-și dezvolte afacerile.

Startup Heatmap a realizat un clasament al hub-urilor antreprenoriale care vor atrage startup-urile care nu mai văd în Marea Britanie o oportunitate.

Dublin – 6% dintre fondatorii chestionați (startup-uri bazate în Mare Britanie fondate de cetățeni din afara UK) au votat pentru Dublin ca fiind unul dintre locurile ideale în care să începi o afacere sau în care să-ți duci startup-ul. În plus, specialiștii sunt de părere că Dublin-ul va funcționa ca un punct de legătură între Londra și restul Europei, multe companii britanice alegând să-și deschidă subsidiare acolo pentru a rămâne în contact cu specialiștii europeni.

Barcelona – văzut ca o oportunitate de 7% dintre fondatorii de startup-uri, orașul din regiunea Cataloniei este unul dintre cele mai populare chiar în ciuda problemelor legate de independența regiunii.

Paris – capitala franceză, deși mult încercată de atacuri teroriste, este preferată tot de 7% dintre antreprenorii europeni pentru dezvoltarea unor noi companii, mai ales că președintele Macron face eforturi foarte mari pentru a prezenta țara sa ca fiind una pentru ”unicorni”.

Amsterdam – acest oraș a câștigat, deja, primul avantaj pe fondul Brexitului: va găzdui Agenția Europeană a Medicamentului (chiar și noi am fost pe listă pentru a prelua această instituție). Alte avantaje care fac acest oraș un hub atractiv pentru startup-uri ar mai fi faptul că are o poziționare strategică, engleza este folosită intensiv și există deja un ecosistem antreprenorial bine pus la punct. Așa că 9% dintre antreprenori consideră că Amsterdam este un oraș foarte bun pentru a lansa un startup.

Berlin – probabil nu ar trebui să ne mire acest lucru. De altfel, bătălia între hub-urile antreprenoriale s-a dat mereu între Londra și Berlin. Berlinul vine în întâmpinarea unui număr și mai mare de startup-uri prin costuri reduse, un ecosistem dinamic, o bună calitate a vieții și un imens pool de talent (atât european cât și internațional). Astfel, 18% dintre antreprenori ar alege capitala Germaniei ca fiind orașul în care să lanseze un startup.



Citeste si