- 15 Ianuarie 2021
Idei de afaceri 2021: cinci nișe pe care le poți exploata ușor și fără investiții majore
Nicio afacere nu începe fără bani, fără investiții sau fără documentare. Trebuie să le ai pe toate, dar unele sunt mai accesibile decât altele. Evident, doar antreprenorii știu cât de complicat este, dar dacă te documentezi, întrebi specialiștii și profiți de oportunitățile din piață poți să o faci. În plus, multe dintre ideile de afaceri pentru 2021 pot fi începute ușor, fără mari stocuri și testând piața.
Idei de afaceri - coșuri cadouChiar dacă zona de business s-a modificat, coșurile cadou s-au menținut mereu la un nivel bun, dacă știi să te promovezi și să investești în marketing. De asemenea, pentru ca afacerea cu coșuri de cadou să fie una profitabilă trebuie să-ți formezi o bază de clienți care să te recomande.
În timpul pandemiei, coșurile cadou au fost o metodă prin care angajații companiilor au fost recompensați, dar și partenerii de business. De multe ori, acestea au înlocuit alte beneficii. Nu orice coș cadou e potrivit. Trebuie să te asiguri că produsele sunt de calitate, iar de la o vreme merg foarte bine produsele realizate în România și care sunt sănătoase și nu sunt procesate. Cu toate acestea, trebuie să ai grijă ca produsele să nu expire prea rapid ca să poți avea predictibilitate.
Pentru o asemenea idee de afaceri vei avea nevoie de furnizori pentru ambalare, vei avea costuri de curierat și de furnizori, poate chiar cu un depozit propriu, în funcție de nivelul comenzilor.
Cultură de lavandăÎn ultimii ani din ce în ce mai mulți tineri și-au deschis afaceri în zona culturilor de lavandă. Începutul unei asemenea afaceri e destul de ușor la nivel de investiție, trebuie să ai un teren, iar planta crește bine în România. Cu toate acestea, trebuie să citești și să vezi cum să o îngrijești. De asemenea, trebuie să ai și o piață de desfacere. Poți căuta furnizori de esență de lavandă, uleiuri pe bază de lavandă sau produse care conțin această plantă pentru a vinde cultura.
Conform specialiștilor, lavanda este o idee de afacere bună pentru că poți scoate mai multe recolte într-un an și un singur hectar de lavandă poate aduce câteva mii de euro profit pe an. Profitul vine, conform specialiștilor, abia în anul al treilea de cultură, iar investiția e de aproximativ 10.000 de euro la hectar. În primii doi ani trebuie să curăți și să întreții lavanda pentru ca ideea ta de afaceri să devină profitabilă. Planta e pretabilă la caniculă.
Cofetărie sănătoasăÎn momentul de față pe piață trendurile se duc către alimentele fără gluten, cele care nu conțin zahăr foarte mult sau procesat și care sunt cât mai sănătoase. Cu toate acestea, oamenii au nevoie de produse dulci și care să le facă viața mai frumoasă, fie că vorbim de preparate care pot fi consumate ca desert sau ca masă integrală.
Astfel, în următorii ani nișa produselor raw vegane, sănătoase, fără zahăr va crește foarte mult, mult mai mult decât în momentul de față. Pe piața din România avem exemple precum Raw Bakery, Raw Cakes and Candy, Sublimme sau Naturalia, iar site-urile care distribuie astfel de produse cresc.
Chiar dacă în momentul de față, ideea aceasta de afaceri se bazează pe livrări, poți experimenta și prin cutii cadou sau abonamente la produse dulci pe care să le livrezi o dată pe săptămână pentru mai multă predictibilitate.
Conform datelor la nivel global, piața aceasta va crește, așa că te poți pregăti și pentru momentul când Horeca va reveni la situația de dinainte de pandemie.
Idei de afaceri - cești și paie comestibileUnul dintre trendurile cele mai interesante vine din zona de sustenabilitate, iar reprezentanții cafenelelor, magazinelor și a restaurantelor caută acum furnizori de cești, paie, farfurii comestibile, care pot fi folosite și la fața locului, dar și la serviciile cu livrare. Pe măsură ce oamenii deschid ochii la nevoile planetei, consumul de farfurii din plastic sau de paie pentru cafea se va reduce.
Produsele comestibile sunt create din orezuri, amidon de porumb, dar și alte cereale care combinate în procese chimice pot să ducă la crearea de produse atractive, care pot fi ori mâncate, ori aruncate ușor ca resturi alimentare degradabile. Chiar dacă acum aceste sunt mai scumpe, ceea ce înseamnă o rată de profit mai mare, ele sunt căutate și, pe termen lung, nu vor avea un impact la fel de mare asupra planetei. Dacă să le faci poate costa scump, poți apela la importuri. De la an la an, creșterea pe această piață este mare, iar rapoartele arată că sunt din ce în ce mai mulți producători.
Pe măsură ce turismul sau transporturile aeriene vor fi reluate la nivelul de dinainte de pandemie, acestea pot fi două piețe masive pentru „argintăria” ce poate fi mâncată. O idee de afaceri interesantă.
Consultant de importuriChiar dacă pandemia a încetinit anumite operațiuni comerciale, altele au devenit și mai intense. Iar importurile nu s-au oprit în perioada aceast, ci doar și-au schimbat specificul și poate nișa. În perioada din martie-aprilie importurile de produse sanitare din China a explodat, iar aeroportul din București era o forfotă permanentă. Consultanța pentru importuri poate fi o idee de afaceri foarte bună pentru 2021 și nu numai.
Dacă ai experiență anterioară cu importuri din anumite țări, poate China, poate Statele Unite și ai contacte, le poți folosi pentru a deschide o companie de consultanță pentru importuri prin care să ajuți alți antreprenori să găsească furnizori, să-și rezolve problemele din vamă și să aibă toate actele pregătite pentru ca business-ul să meargă așa cum trebuie.
Dacă ai furnizori pe piețele externe, mai ales acum că Marea Britanie nu mai este în Uniunea Europeană, îi poți folosi pentru a le crește business-ul și pentru a câștiga din comisionul primit de la antreprenori. Mulți antreprenroi fără experiență vor să importe, dar nu au contacte, cunoștințe și nu mânuiesc foarte bine „hârțogăraia”. E o idee de afaceri bună pentru 2021 și nu numai.