InnoVR, soluția românească ce poate rezolva fobiile prin realitatea virtuală

InnoVR este o platformă de sănătate mentală ce vrea să folosească realitatea virtuală pentru a trata depresia, anxietățile și fobiile. Compania din Timișoara este finalistă la Future Makers 2021.

InnoVR face parte dintre cele 35 de startup-uri acceptate la incubatorul Future Makers 2021, care a primit startup-uri din 5 țări.

Participanții beneficiază de mentorat din partea unor experți și antreprenori din 15 de țări, peste 30 de ore de ateliere antreprenoriale, de tehnologie și foresight, acces la experți în industrie, acces pe 3 ani la platforma globală de educație și networking geneSIS, pitch-uri în fața unor fonduri de investiții și membership în comunitatea internațională Futures Space.

Noi am discutat cu ei despre a vedea cum dorește InnoVR să îmbunătățească terapiile pentru tratarea depresiei, anxietăților sau fobiilor cu ajutorul tehnologiei. Gândește-te că ți-e frică să ții un discurs public. Cum ar fi să pui un dispozitiv de realitate virtuală pe ochi și să fii transpus pe o scenă. Mintea ta nu știe dacă e real sau nu. Simți aceleași lucruri și aceleași temeri. Dar totul e într-un mediu controlat, în care tu poți înțelege mai bine de ce ți-e frică și ce poți face.

Compania fondată de Eduard Butaru și Otilia Tudorel se bazează pe studii de cercetare prin care vor să realizeze un conținut viabil prin care persoanele care au anumite probleme sau anxietăți să poată să trăiască momentul acela într-un spațiu sigur.

„Terapia clasică implică costuri foarte mari, iar soluția noastră reduce costurile pentru clienții psihologilor si psihoterapeutilor. Spre deosebire de un videoclip de pe YouTube, tehnologia VR oferă o imersiune mult mai bună, utilizatorul aflându-se într-o realitate simulată”, spune Eduard Butaru.

InnoVR vrea să folosească inteligența artificială care să analizeze tipare comportamentale, reacții fiziologice și oferă date despre anxietate, furie și agresivitate.

Cum a pornit InnoVR

Prima dată fondatorii au cochetat cu ideea acum 3 ani, în urma participării la Startup Survivor la Cowork Timișoara. Dar proiectul a început, de fapt, acum un an, în plină pandemie. În iunie 2020, Edi Butaru, a intrat în spital pentru probleme cardiace, în urma unei forme de depresie și anxietate cauzate de izolare și stres.

„Văzând efectele grave pe care le pot produce aceste afecțiuni, s-a început construcția proiectului împreună cu asist.cerc. dr. Otilia Tudorel din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie a Universității de Vest din Timișoara”, explică fondatorii.

În momentul de față, InnoVR e în partea în care principala provocare este partea de testare împreună cu clienții.

„Ok, am primit finanțare dar ce facem cu banii ăștia? Investim în platformă, investim în cercetare. Aici clar avem nevoie de un partener și suntem deschiși să facem asta, să realizăm un proiect SMART împreună cu un partener cu care să construim ceva care chiar sa vină în ajutorul oamenilor care au o nevoie reală de noi”, spun cei de la InnoVR.

„Am efectuat o cercetare de piață în rândul psihologilor și psihoterapeuților de unde am primit feedback pozitiv și acest lucru ne-a învățat în ce direcție să ne îndreptăm atenția. De exemplu, au spus că, în acest moment, în terapia standard pentru partea cognitiv-comportamentală, fac 6-7 ședințe pentru a trata aceste afecțiuni și, în final, trebuie să le arate clienților ceva tangibil pentru a înțelege cât mai bine”, explică românii.

Cum poate ajuta InnoVR

Conform creatorilor InnoVR, terapeuții dacă ar vrea să lucreze la fobia de avion, de exemplu, au acum la dispoziție doar clipuri pe YouTube. Dar diferența dintre un video normal și Inno e imersiunea prin realitate virtuală. Practic, oamenii cu fobii pot să fie purtați într-un mediu controlat în acel loc de care le este frică.

„Mintea umană nu poate face diferența dintre imaginație și realitate. În VR, mintea percepe mediul înconjurător ca fiind o variantă mult mai bună decât imaginația. Este ca și cum te-ai afla în mediul respectiv”, spun cei de la InnoVR.

Până acum cei de la InnoVR au reușit să câștige incubatorul național Junior Achieveent, au primit finanțare prin programul Factory by Raiffeisen Bank, adică un credit de 50.000 de euro și spun că e doar începutul, pentru că trebuie să crească platforma și testarea cu terapeuți și pacienți.

În plus, InnoVR vrea să dezvolte pe lângă această direcție pentru terapie și o linie specială pentru companii, prin care pot simula interviuri în VR pentru a putea să ofere training în condiții reale angajaților care ar avea, de exemplu, frică de scenă sau de vorbit în public.

Alte scenarii menționate de timișoreni sunt frica de Covid-19, bullying-ul, depresia, mindfulness-ul, dar și frica de a fi refuzat.

 

 



Citeste si