Inteligența artificială și talentul tehnic din Europa de Est duc la inovație

Investitorii europeni văd oportunități în România. Combinația dintre talentul tehnic al programatorilor români și dezvoltarea inteligenței artificiale pot duce la inovație.

Colaborarea dintre sectorul public și cel privat a fost evidențiată ca un aspect esențial pentru stimularea dezvoltării economice a regiunii. 

Adrian Roșoagă, Chief Investment Officer la BCR Seed Starter, a declarat: “Sunt foarte optimist în privința viitorului investițiilor de tip capital de risc din România. Observăm o mulțime de fondatori talentați și curajoși aici, cu multe oportunități de a fi finanțați de investitorii de capital de risc. De asemenea, cred că avem nevoie de mult mai multe povești de succes, care probabil vor apărea în anii următori, ceea ce va spori și mai mult apetitul investitorilor de a căuta oportunități în România.”

România poate fi un magnet pentru investitorii instituționali

Concluziile discuțiilor din cadrul evenimentului au sugerat o direcție optimistă pentru viitorul acestor tip de investiții:

  • Creșterea numărului de oportunități de investiție: Participanții au subliniat potențialul României ca un magnet pentru investitorii internaționali, datorită talentului local și inițiativelor emergente, precum aceste tipuri noi de fonduri care au apărut.
  • Colaborări între fonduri internaționale și antreprenori locali: Interacțiunile dintre marii investitori și fondatorii locali au subliniat importanța creării de parteneriate strategice pentru stimularea inovației.
  • Sustenabilitatea și diversificarea: Discuțiile au arătat necesitatea ca investitorii să adopte strategii diversificate pentru a naviga provocările pieței și a profita de tendințele emergente, cum ar fi tehnologia AI.
Inteligența artificială și talentul est-european pot duce la inovație

Camelia Drăgoi, Senior Mandate Manager, European Investment Fund (EIF), a subliniat: "Managerii de fonduri chestionați de EIF rămân optimiști în privința perspectivelor de investiție sau exit", reafirmând astfel încrederea în continuarea dezvoltării ecosistemului de capital de risc din România 

Andreas Munk Holm, fondatorul celei mai mari publicații media de capital de risc europeană, EU.VC, a adăugat: “Scena tehnologică din Europa de Est este profund amplificată de ceea ce s-a întâmplat cu UiPath, care a generat mulți antreprenori în serie. Europa de Est a devenit extrem de interesantă pentru investitori, fiind un ecosistem în plină expansiune, pe punctul de a genera inovații revoluționare.”

Staffan Helgesson, General Partner Creandum, a subliniat potențialul echipelor tehnice din Europa de Est, afirmând: “Există multe echipe tehnice în Europa de Est, iar tendința actuală în jurul inteligenței artificiale le poate oferi abilitatea de a inova.”

Dedicat generării oportunităților de investiție și facilitării discuțiilor pe tema stării curente a investițiilor de tip capital de risc din estul Europei, evenimentul a reunit reprezentanți ai celor mai mari fonduri europene, precum European Innovation Council, EBRD, European Investment Fund, NATO Innovation Fund, alături de fonduri emergente de CVC (Corporate Venture Capital), precum BCR Seed Starter, prima companie de capital de risc corporativ  a unei bănci din România, și lideri de opinie din domeniu, de la fonduri de capital de risc precum Creandum, BrightCap Ventures, Underline Ventures sau Earlybird Digital East.

 

 



Citeste si