Între vis și inovație, optimism și artă: Romanian Design Week 2020

Pandemia a dus la transformarea spațiilor, a dat peste cap experiențele senzoriale și temporale. Ne-am găsit în aceleași spații familiare, dar care au devenit altele prin scopul dat lor.

Textul a fost redactat ”în oglindă” de Vlad Andriescu și Octavian Palade, într-o încercare de a oferi perspective diferite asupra instalațiilor de la RDW.

Vlad:  Viitorul - diferit și găsind liniștea

Dacă dincolo de ușa casei putea să fie liniștea de după o zi grea, astăzi trebuie doar să ne imaginăm aceste bariere. Nu mai deschidem uși, ci ne ridicăm de pe scaun și mintea noastră trebuie să se deconecteze. Și dincolo de orice altă provocare, dificultatea de a te deconecta de universul permanent în care trăim e una dintre provocările noastre. 

În cadrul Romanian Design Week, desfășurat între 11 și 20 septembrie la Combinatul Fondului Plastic din București am fost invitați să facem un experiment. Să ne dăm jos masca de jurnaliști obișnuiți cu tehnologia și care analizează rece ultimele trenduri online pentru a putea să înțelegem arta, 

Această ediție a Romanian Design Week 2020 este una specială și își propune să scoată în evidență rolul esențial al designului în proiectarea unui viitor mai bun, într-o perioadă în care creativitatea a devenit mai importantă ca niciodată. Tema festivalului este „schimbarea” – CHANGE 2.0, temă anunțată încă de la începutul anului și actualizată cu proiectele și inițiativele industriilor creative în perioada pandemiei.

Între prezent și viitor

La expoziția de la RDW, organizată pe 3 capitole, instalația IQOS World a vorbit despre dialog vibrant între prezent și viitor, în cadrul unei instalații simple, dar profunde, folosind designul și tehnologia pentru a deschide o conversație despre noi perspective. 

Cele trei expoziții care au fost amplasate la Combinatul Fondului Plastic sunt „Possible Realities”, care vorbește despre adaptarea designerilor la noile realități, „Antifragile”, care vorbește despre pandemie și inițiativele comunității din această perioadă, multe dintre ele pe care le-am menționat pe start-up.ro, iar a treia a fost IQOS World. 

La nivel personal a fost primul eveniment mare după această perioadă de pandemie, la aproape 7 luni distanță. Ieșit din izolarea zgomotoasă a muncii de acasă în fața unui laptop și într-o mulțime de oameni distanțați, am avut ocazia să mă gândesc la ce ne rezervă viitorul și cum îl dorim. 

În ultimii 8 ani am promovat tehnologia de orice fel și visul pe care ni l-a adus aceasta a fost că ne va ușura viața, ne va organiza timpul mai bine și ne va face persoane mai bune. Dar, de multe ori, tehnologia ne-a făcut să transformăm viitorul într-unul și mai zgomot. Unul în care stăm în mijlocul unei mulțimi de voci, dar atenția noastră se bifurcă între offline și online. 

Din acest motiv, stând la coada de 20 de oameni distanțați sociali de la intrarea în cadrul instalației IQOS World am privit cu circumspecție ce urma să trăiesc. Într-un fel sau altul, dacă e să vorbim despre viitor, liniștea e obiectivul principal. 

Și am găsit-o. 

Liniște și senzorial

Sunt un jurnalist cu background de tehnologie și business, nu sunt un critic de artă, dar am vrut să înțeleg cu simțurile instalația din IQOS World. Simplă, fără a te complica prea mult, fără a-ți distrage atenția. Câteva trepte, un cerc înconjurat de oglinzi unde te poți vedea, un vânt ce te înconjura și bucăți de pânză albă pe care erau proiectate cuvinte ale viitorului: realitate, inovație. 

Atunci, urcând treptele și ajungând în mijlocul cercului, între lumină, oglinzi, vânt, proiecții digitale am înțeles despre ce ar trebui să fie viitorul. În primul rând despre responsabilitate, dar și despre regăsirea acelui moment de liniște după care tânjim de multe ori în social media și cu douî telefoane în buzunar. 

Dacă deschizi ochii în cadrul instalației IQOS World din cadrul Romanian Design Week vei descoperi că ești forțat să te uiți la tine, să vezi liniștea pânzelor care se mișcă în jurul tău, a albului care te acaparează și să te gândești la viitor, la unul unde vei fi mai responsabil cu ceilalți, dar și cu tine, în îmbinarea dintre tehnologie și analog. 

Astăzi 50% din oameni spun că nu pot trăi fără telefoane, le verifică la fiecare 12 minute și ating smartphone-ul de 2.600 de ori pe zi. De câte ori ai atins ceva de 2.600 de ori pe zi? Citisem un studiu realizat de B.J. Fogg, de la laboratorul de persuasiune al Universității Stanford, în care se identificaseră 3 factori: trigger, motivație, abilitate. Tehnologia și viitorul ne înconjoară între cele 3 factori, în care primim notificare, vrei să vezi ce se întâmplă și apoi dai click. Mereu și mereu. 

A fost nevoie de un pic de artă la Romanian Design Week și un moment de liniște, în mijlocul unei agitații constante în curtea Combinatului Fondului Plastic, pentru a mă gândi la acest lucru. 

Din punctul meu de vedere, într-o lume în care comunicăm online și suntem ultraprezenți, mai ales acum când acasă a devenit birou și biroul a devenit acasă, avem nevoie mai mult decât oricând de momente de detașare, iar instalația IQOS World de la Romanian Design Week e în top 3 pe care le poți vedea, tocmai pentru a avea un ochi în viitor, unul în prezent, dar și să te detașezi de zgomotul și agitația zilelor noastre.   

 

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Octavian: Un pic de regresie infantilă, o călătorie spre mai bine, o aterizare forțată la noua reallitate

Romanian Design Week se desfășoară în acest an în incinta Combinatului Fondului Plastic, un spațiu creativ generos situat în zona de nord a Bucureștiului. Tema evenimentului a fost aleasă, parcă premonitoriu, încă dinainte ca pandemia să ne afecteze și să ne facă să regândim stilul de muncă, de viață, de creație. RDW 2020 e sub semnul Schimbării (CHANGE 2.0) și am descoperit o serie de proiecte și instalații care îmbină umorul, disperarea și optimismul unui viitor mai bun cu designul, grafica și arhitectura, dar și cu inovația și tehnologia. 

Înainte de a vorbi despre expozițiile din interiorul Combinatului, trebuie menționate și instalațiile din exterior. Pentru mine participarea la RDW 2020 a marcat primul eveniment social de la debutul stării de urgență și până acum. Senzația stânjenitoare inițială și reflexele nou-dobândite de om al cavernei antisocial au fost temperate rapid mulțumită instalațiilor ludice care îmbie la joc, joacă, socializare și un strop de regresie infantilă - badmington, ping-pong și ”unigolf” permit interacțiunea cu străini - fie ei cunoscuți sau necunoscuți - de la o distanță fizică acceptabilă vremurilor în care trăim. Lumina joacă un rol important, iar stâlpii special amplasați transformă orice vizitator al RDW într-un exponat dintr-o galerie vie.

O coadă lungă mi-a atras atenția către cea mai impunătoare instalație din cadrul Romanian Design Week 2020, IQOS World. După un coridor întunecat în care ne-am ghidat doar după sunet, ne-am lăsat clătiți și învăluiți de o lumină turcoaz, de parcă pășeam între mare și cer spre o altă lume. Instalația IQOS World, realizată special pentru Romanian Design Week, subliniază valorile brandului IQOS: știință, tehnologie și design și provoacă imaginația vizitatorilor, făcându-i să viseze la un viitor mai bun. 

E o lucrare pe care o trăiești diferit în funcție de unde o privești. Te invită la introspecție, mulțumită tavanului ce-ți oglindește privirea, te face să te simți ca un observator omniprezent când îi privești pe alții ieșind din întuneric spre lumină. Iar odată ce te încumeți să urci scările, te teleportează într-o altă dimensiune - din exterior pare că ai pășit printr-o poartă interdimensională (cam ca în jocul Portal, dacă ești gamer). Cu texturi vaporoase și mișcări gentile ale aerului, cu idealuri luminoase proiectate pe nori albi, dar și cu o coloană sonoră generată parcă de motorul unei nave intercosmice, IQOS World te face să te simți ca și cum ai privi în intimitatea unei lumi schimbate în mai bine. 

Revii cu picioarele pe Pământ vizitând Antifragil, colecția care ne amintește de tot ce am pierdut în ultimele luni, dar și despre tot ce am dovedit că suntem capabili. Un mix de proiecte artistice, arhitecturale, dar și funcționale, Antfragil e cel mai bun portret al firii umane în era pandemică. Ne arată cum am migrat de la birou către sufragerii, cum am încercat să fentăm regulile stării de urgență, cum ne-am iubit, cum ne-am certat, cum am conspirat, cum ne-am îngrășat.

Proiecte precum Înăuntru (de Dume de Mestecat & 441 Design Studio), Jurnal de Virus (White Cuib) sau afișele lui Miloš Jovanović stârnesc amintiri și emoții mai plăcute sau mai neplăcute, iar lucrări precum măștile Plan B, robotul UV de sterilizare MUV (Modulab) sau vizierele ce i-au protejat pe medici când materialele pentru spitale ne arată că arta nu e doar frumoasă sau urâtă, ci uneori e și salvatoare de vieți. Apoi, ne-am rupt iar un pic de realitate vizitând Possible Realities, un tărâm smuls dintr-o realitate alternativă ciudată, un fel de Bizzaro World atrăgător în care forma are în general mai multă importanță decât funcția. 

Pe final vă spunem să explorați toate instalațiile de la Romanian Design Week. Revenind la instalația IQOS World, mai merită menționat faptul că în perioada 13-20 septembrie, spațiul Qreator by IQOS va găzdui Design Flags, o serie de șapte expoziții prezentate în premieră în România. Accesul pentru vizitarea IQOS World și Design Flags este permis exclusiv persoanelor cu vârsta peste 18 ani.

 

Romanian Design Week

Nu vrem să fim clișeici, dar astăzi este despre #goodvibesonly. Ab... solut Te așteptăm și pe tine să iei parte la experiența Romanian Design Week 2020! Dacă nu ți-ai luat încă bilet, o poți face de aici - https://bit.ly/33wW40C Accesul este organizat pe intervale orare pentru a respecta măsurile de siguranță și distanțarea socială.



Citeste si