Introducere în realitate virtuală și augmentată pentru copii la RADAR

Realitatea virtuală poate fi folosită și ca artă, iar copiii vor avea un mic festival dedicat lor numit RADAR Kids, în cadrul festivalului de new media Romanian Artists Developing Alternative Realities.

RADAR – Romanian Artists Developing Alternative Realities, festivalul de new media art care va avea loc între 1 și 3 noiembrie la Uzina Electrică Filaret, va include și o secțiune pentru copii – RADAR Kids. 

Traseul Education & Playground de la RADAR a pregătit o serie de aventuri imersive pentru tinerii utilizatori ai tehnologiei.

Pentru a introduce într-un mod interactiv un aspect deja prezent în viețile celor mici, parcursul RADAR Kids va familiariza copii cu noile tehnologii aplicate în artă. Astfel, aceștia pot explora o lume acvatica prin videomapping interactiv sau se vor putea transforma în personaje digitale prin inteligență artificială.

Un set de experiențe educative va fi organizat în jurul pasiunii copiilor de a-și exprima creativitatea prin desen.

Fără a folosi carioci cu care sa se murdărească sau foi dezordonate, ei vor fi invitați să deseneze pe un flipchart digital unde se pot juca cu culori, dimensiuni și forme pe un panou interactiv și să creeze propriul desen digital 2D.

O a treia dimensiune va putea fi adăugată în realitatea virtuală (VR), unde cei mici se vor putea înconjura cu propriul lor desen, schimbând proprietățile pensulei în funcție de imaginația fiecăruia.

În plus, prin intermediul instalației cu Kinect, un soft ce urmărește mișcarea utilizatorului, aceștia se vor putea folosi de lanterne drept pensule pentru a crea diferite forme cu ajutorul luminii.

Interacțiune cu plantele prin realitate augmentată

De asemenea, o modalitate haioasă și educativă pentru copii de a interacționa cu ființele vii care nu se mișcă, cum ar fi plantele, va fi pusă la dispoziție de WWF. O plantă conectată la un instrument, care, prin atingere, va elibera anumite sunete va ajuta la dezvoltarea atenției pe care cei mici o vor acorda lumii înconjurătoare.

Parcursul va fi completat de animații în realitate augmentată prin scanarea ilustrațiilor din cartea de poezii augmentată a lui Carmen Tiderle – Selfii cu elfii și scanarea desenelor de pe tricourile din colecția vestimentară pentru copii One Night Gallery.

Printre artiștii care alcătuiesc experiența RADAR Kids se numără Alexandru Călin Mihalache, Aural Eye, Livia Fălcaru, dar și inteligența artificială antrenată pentru a transpune vizitatorii într-una dintre creațiile sale.

Traseul dedicat copiilor a fost conceput ca o aventură în care aceștia vor colecționa personajele Lupilu, Orlando, Coshida și Favorina experimentând sau jucându-se cu diferite tehnologii pentru a completa puzzle-ul de stickere.



Citeste si