Inventivitate românească. Lighty, proiector robotic ca să vezi filme oriunde în apartament

Un timișorean a lansat o campanie de crowdfunding pe Indiegogo pentru Lighty, un proiector cu cap robotic, care folosește o tabletă pentru a pune imaginile oriunde în cameră. Campania mai durează două luni, iar până acum Lighty a strâns 2.500 de dolari. Am vorbit cu Ovidiu Șandru pentru a afla detalii despre proiect.

Povestea lui Lighty a pornit în 2012, când Ovidiu Șandru și familia sa au decis că filmele ar trebui văzute pe tavan, iar dimineața nu ar mai trebui să sune o alarmă de la telefon. “Am vrut să vedem filme pe tavan, să nu ne mai trezim cu o sonerie anostă și să ascultăm radio pe internet. Aveam o tabletă, dar nu suna bine. Ideile au fuzionat și am început să concep ceea ce s-a concretizat în prototipul lui Lighty”, explică Șandru pentru start-up.ro.

Practic, timișoreanul a unit mai multe gadgeturi într-unul singur. Poți cumpăra un proiector mobil. De asemenea, pentru radio online, poți conecta o boxă wireless prin bluetooth la o tabletă, iar ceasuri mai bune pot fi găsite. Însă Șandru a dorit un singur gadget.

Ce este Lighty?

Cel mai simplu, poți să descrii Lighty ca o tabletă (sau telefon) care are atașată un cap robotic pentru proiector. Tableta are integrat un sistem audio mai bun pentru a funcționa ca un internet radio mai bun, poți controla inclusiv de pe telefon proiecția de pe proiector, care se poate mișca pentru a pune imaginea pe perete sau pe tavan. Poți pune și un telefon în suportul Lighty, tocmai pentru a putea să transmiți imaginea wireless.

În plus, dispozitivul creat de timișorean nu are nevoie de focus manual, pentru că folosește un proiector laser pentru acest lucru. Poți să închizi Lighty doar trecând mâna deasupra senzorului montat pe capul robotic.

Dacă vrei să donezi pentru Lighty pe Indiegogo, poți intra aici. 

Construirea unui robot

Ovidiu Șandru a mai lucrat în domeniul IT, pe suport și are și un site în care discută diverse teme de ecologie - The Green Optimistic. Nu a mai dezvoltat până când să facă Lighty produse comerciale, dar a avut pasiunea pentru electronică de mic.

“La 3-4 ani mă jucam la priză, mă trezeam noaptea ca să pun un ventilator de 5V în priză și să desfac jucăriile pe care le primeam. Am avut tot felul de invenții - un blog de energie alternativă, mega baterii din elemenți Litiu-Ion reciclați, pe care mi le-am pus pe Prius și cu care am mers vara trecută doar pe curent electric prin Timișoara”, povestește Șandru. Pe lângă acest lucru, Ovidiu și-a construit o parabolică ce avea mii de oglinzi pentru energia solară.

Inițial, a vrut să facă Lighty ca o tabletă foarte personalizată, cu meniu propriu, dar și-a dat seama că mai bine rămâne la interfața de Android cu care sunt obișnuiți toți. Inițial, a construit dispozitivul cu tot cu tabletă, dar prin feedback-ul primit a decis ca aceasta să fie opțională și să poți pune și alte dispozitive în suportul Lighty.

Veți putea pune telefonul pe suport, cele două aparate se vor înțelege între ele (prin instalarea unei aplicații speciale), după care proiectorul va ieși

“Am mers la Vienna Maker Faire și am înțeles că utilizatorii își doresc acest lucru. Așadar, am hotărât ca device-ul să se poată adapta la orice dispozitiv compatibil ca dimensiune cu Lighty-ul final (aproximativ cât un Galaxy S6 Plus, dar mai gros). Veți putea pune telefonul pe suport, cele două aparate se vor înțelege între ele (prin instalarea unei aplicații speciale), după care proiectorul va ieși, se va mișca spre ultima poziție și va afișa imaginea de pe ecranul telefonului”, spune Șandru. Tehnologia folosită este Miracast, cea prin care telefoanele pot transmite imaginea și spre televizoare cu ajutorul stick-urilor speciale. De asemenea, Lighty va avea și o baterie incorporată pentru încărcarea telefonului, în jur de 8.400 de miliamperi/oră, care va face încărcare wireless, dacă acest lucru e suportat de terminal.

Lighty poate ști în ce cameră este

Utilizatorii pot monta stick-uri NFC peste tot prin casă, astfel încât Lighty va ști unde este și va putea regla setările automat după ultimele preferințe stocate.

Intenția lui Ovidiu, după ce a investit până acum 13.000 de euro în acest proiect, este să producă dispozitivul în România. Dacă va avea puține comenzi, îl va putea produce chiar el. “Dacă va fi cerere suficientă, voi externaliza o parte din producție către o fabrică de mase plastice, de preferat, din România, Plăcile cu electronice vor fi fabricate, de asemenea, local”, explică Șandru.

Producția în România presupune importul proiectorului laser HD din Coreea de Sud și adaugă în jur de 35-40% la prețul de achiziție

Dispozitivul nu este unul ieftin pentru piața locală, dar scopul lui Ovidiu este să aibă comenzi din toată lumea. Lighty poate fi achiziționat cu 650 de dolari, dacă donezi acum pe Indiegogo. Au mai rămas nouă dispozitive la acest preț. Costul standard va fi de 750 de dolari.

“Producția în România presupune importul proiectorului laser HD din Coreea de Sud și adaugă în jur de 35-40% la prețul de achiziție”, spune Șandru.

Pe Indiegogo, cei care vor să doneze o pot face și cu sume de 10, 50 sau 100 de dolari.



Citeste si