Investiție de 30 de milioane de dolari în compania românească UiPath, care automatizează procese de lucru

UiPath, o companie românească ce automatizează prin software procese de lucru, primește 30 de milioane de dolari investiție de la Accel Partners. Fondul a investit în trecut în Facebook, Dropbox și Spotify.

Tranzacția e una dintre cele mai mari investiții în startup-uri românești de IT. UiPath este o companie românească cu sediul în Statele Unite și birouri în șase țări, specializată în dezvoltarea și vânzarea tehnologiei de automatizare software a proceselor de lucru din mediul office (i.e. Robotic Process Automation / RPA). Roboții software UiPath sunt programați să preia munca de tipul copy-paste a angajaților, eliberându-i de sarcinile tranzacțional repetitive care îi solicită inutil.

UiPath a terminat 2016 cu o creștere de 600%, iar cu ajutorul investiției vor să-și consolideze poziția de lider al industriei de Robotic Process Automation. Finanțarea reprezintă o performanță unică în mediul startup românesc și vine de la Accel Partners, fond de investiții de prim rang, aceiași care au făcut primele investiții în companii mamut precum Facebook, Dropbox și Spotify. Alături de Accel, mai participă la finanțare investitorii Earlybird Venture Capital, Credo Ventures și Seedcamp.

UiPath se va folosi de acest fond de sprijin pentru a angaja cei mai buni ingineri software și oameni de business, propunându-și să dubleze efortul de dezvoltare a caracteristicilor cognitive de tip uman în tehnologia produsului său “enterprise”.

Cu două versiuni majore lansate anual, produsul UiPath are în spate o echipă de programatori români de cea mai bună pregătire, tineri acordați la inovație care modelează în planul de dezvoltare al tehnologiei UiPath proprietăți emergente din sfera ‘machine learning’ și inteligență artificială.

Drumul către acest moment al UiPath

UiPath a fost fondat de Daniel Dines. În 2006, Daniel îți încheia un ciclu profesional la Microsoft, în SUA, unde dezvoltase un produs mare de enterprise. Dines a văzut atunci în viitor - automatizarea avea să marcheze definitiv modul în care oamenii își desfășoară munca la interfața cu sistemele digitale.

Pentru a finanța proiectul, Dines a pornit prin a oferi consultanță software și a dezvoltat, alături de Marius Tîrcă, actualul director de tehnologie al UiPath, un produs inițial din care o componentă a avut succes și a fost cumpărată și integrată de către companii mari precum IBM și Microsoft în produsele proprii. O aventură pivotantă, pe care Dines și o mână de programatori prieteni au început-o într-un apartament de pe strada Delea Veche și purtat-o până în 2012, când lucrurile s-au copt cu adevărat pentru RPA.

2013 a fost anul în care UiPath a căpătat tracțiune, ieșind pe piață cu un produs matur, o platformă de automatizare “enterprise” care astăzi se vinde celor mai mari corporații ale lumii.

Timp de trei ani, până în 2015, compania s-a hrănit din fonduri proprii, sprijinită de un flux de numerar pozitiv. Tot atunci business-ul s-a extins cu birouri în SUA. Pentru a susține ritmul de creștere, în August 2015 UiPath a accesat o primă rundă de investiții de tip "seed" de la Earlybird Venture Capital, Credo Ventures și Seedcamp.

Un an mai târziu, în 2016, cu două versiuni majore ale produsului deja lansate și o echipă de programatori români de top crescută de la 25 la 100 de oameni în câteva luni, UiPath deschidea birouri în Londra, New York, Bengaluru, Singapore și Tokyo.



Citeste si