Investitorul Adrian Gheară: de ce avem nevoie de fonduri seed. Cum pot ajuta ele startup-urile de hardware

Adrian Gheară este unul dintre investitorii curajoși din vestul țării, cu participare în 123ContactForm (startup în care au investit și cei de la 3TS Capital Partners) sau AxoSuits, care acționează în domeniul exoscheletelor medicale. Am aflat de la el despre preferințele sale atunci când investește, dar și domeniile hot în care ar trebui să se implice mai multe startup-uri locale.

Adrian Gheară a fost numit cel mai bun investitor din România în 2012, în cadrul premiilor Romanian Startup Awards organizate de The Next Web și este implicat în cinci companii: 123ContactForm, East-Tec, AxoSuits, NeobyteSolutions.com și VinsiEu.ro.

Cum investește Adrian Gheară?

Ca mulți angel investors locali, Adrian Gheară urmărește o combinație de factori atunci când se decide să se implice într-o companie. Investește singur la nivelul a zeci de mii de euro, dar se alătură și inițiativelor sindicalizate cu mai mulți participanți.

„Caut o anumită nișă în care am și experiență și pot oferi smart money, mai mult decât o investiție financiară. Sunt interesat de unelte de tip Software as a Service (SaaS), care se pot vinde prin tehnici de online marketing. De curând sunt atras și de Internet of Things și hardware, dar aici am puțină experiență și trebuie să fie ceva cu adevărat spectaculos“, spune Adrian Gheară.

La nivelul echipei, Adrian Gheară caută cel puțin doi cofondatori care să aibă un prototip finalizat, dacă vorbim de un produs software.

Sunt interesat de unelte de tip Software as a Service (SaaS), care se pot vinde prin tehnici de online marketing

„Avem tendința de a copia local idei internaționale“

Ca și alți investitori, Adrian Gheară a remarcat faptul că startup-urile din România nu au idei destul de îndrăznețe, pentru a cuceri mai multe piețe.

Avem tendința de a copia local idei internaționale. Văd foarte des startup-uri care fac același lucru ca giganți internaționali, cu singura diferențiere că sunt în limba română. Antreprenorii români trebuie să aibă mai mult curaj și să abordeze probleme adevărate, internaționale. Nu avem nevoie de încă o aplicație de dating, de sharing de poze sau de ieșit în oraș. Haideți să găsim probleme adevărate, pentru care cineva chiar ar plăti ca să le vadă rezolvate“, spune cu tărie Adrian Gheară.

La nivel local, pe lângă lipsa de originalitate a unor startup-uri, o altă chestiune nerezolvată e lipsa fondurilor de tip seed, care sunt prezente în Bulgaria, de exemplu.

Haideți să găsim probleme adevărate, pentru care cineva chiar ar plăti ca să le vadă rezolvate

Această gaură (n.r. - între angel investing și investiție de tip Series A) trebuie acoperită cât mai repede. Trebuie să ajutăm mai multe firme să ajungă la acel nivel investibil de către un fond mare“, explică angelul din Oradea.

Pentru viitor, Adrian Gheară urmărește câteva domenii hot: Internet of Things, nanotehnologia, biotehnologia, toate cu aplicații medicale. „Din păcate, în România sunt foarte puține firme care activează în aceste zone“.

Research&development în România

Implicat fiind în domeniul Internet of Things, Adrian Gheară a putut observa dificultățile dezvoltării și cercetării locale, dar și a birocrației investițiilor, cu toate că s-au luat măsuri noi pentru a îmbunătăți procesul.

„Nu prea poți face hardware fără seed funds, deoarece ai nevoie de un capital mare să pornești, să certifici un produs și să faci producție de serie. Antreprenorii care vor să facă hardware trebuie să treacă printr-un accelerator internațional de profil și să facă măcar o vizită prin China“, explică Gheară.

Deși costurile de operare ale unui startup sunt mici în România, legislația e învechită și nu răspunde nevoilor unui startup care face research&development. „Mecanismele de a finanța un startup sunt grele, încărcate de birocrație și inconsistente în practică la nivelul diferitelor județe“, spune Gheară.

AxoSuits a primit mai multe runde de investiții de la investitori de tip angel locali și se află în discuții cu fonduri de tip seed din afara României

Roboții medicali, accelerație lentă

AxoSuits este un startup din Oradea, fondat de Andras Kapy, care dezvoltă un exoschelet care poate fi utilizat de pacienții cu paralizie, pentru a învăța să meargă sau pentru a avea o viață cât mai normală. Anul trecut, AxoSuits a câștigat premiul cel mare la competiția How to Web Startup Spotlight, în valoare de 10.000 de dolari. Dar robotica nu e un domeniul unde avansul să se facă la o viteză accelerată.

„AxoSuits a primit mai multe runde de investiții de la investitori de tip angel locali și se află în discuții cu fonduri de tip seed din afara României“, spune Gheară.

În momentul de față, spune Gheară, unul dintre investitori, produsul este în faza de perfecționare și a început testele cu pacienții sub supraveghere medicală. În schimb, trebuie să mai depășească omologarea oficială, deoarece este un produs care trebuie să fie omologat oficial.

„Lucrurile nu avansează spectaculos, deoarece iterațiile în hardware durează mai mult decât în software, iar domeniul medical e și mai greu. Trebuie acordată atenție oricăror posibile erori, pentru a nu produce accidente pacienților. Până când un produs medical are permisiunea de a se vinde, vor trece câțiva ani“, adaugă Gheară.



Citeste si