LaunchPod: Ionuț Țurlea (Momsi) - Experiența de a construi și a eșua cu startup-ul

Ionuț Țurlea este fondatorul și CEO-ul Momsi, o aplicație lansată în 2022 și dedicată mamelor, care voia să devină un sat digital pentru acestea. În aprilie 2024 aplicația s-a închis, iar Ionuț a împărtășit din lecțiile învățate în cadrul podcastului LaunchPod, realizat de Launch România.

Momsi a fost o aplicație mobilă doar pentru mame care facilitează crearea de micro-comunități în funcție de proximitate și încurajează interacțiunile în viață reală.

Aplicația a fost creată în 2020 în versiunea beta. Prima oară au primit feedback de la 1.600 de mame, iar în 2022 au lansat-o. 

În 2022 Momsi anunța extinderea aplicației create în 6 țări și un plan de creștere. Ideea aplicației a venit în urma unor experiențe personale ale lui Ionuț Turlea, fondator și CEO, și a necesitat o investiție inițială în valoare de 22.000 de euro.

Ionuț a împărtășit mai multe lecții din această experiență lui Mircea Serediuc, în cadrul podcastului LaunchPod, realizat de Launch România. 

Câteva lucruri pe care le poți învăța din acest podcast:  
  • Validarea ideilor și produselor: Crucială pentru succesul unui startup. Erorile pot fi evitate printr-o validare riguroasă și diversificată. Validarea produsului prin plăți reale este un pas esențial în dezvoltarea afacerii. 
  • Construirea echipei de fondatori: Un proces complex, plin de provocări emoționale. Este esențial ca toți membrii să fie aliniați în viziune și angajament. De asemenea, diversitatea în competențe și experiențe poate aduce perspective și soluții noi pentru startup.
  • Monitorizarea metricilor: Fondatorii trebuie să fie disciplinați în monitorizarea sănătății afacerii. Aceasta include analiza vânzărilor, a costurilor, a ratei de retenție a clienților și a altor indicatori relevanți. O monitorizare constantă și detaliată contribuie la transparența cu investitorii.
  • Care sunt provocările dezvoltării unui social app: Dezvoltarea unui social app vine cu provocări specifice. Pe lângă aspectele generale ale dezvoltării unui produs, aplicațiile sociale trebuie să țină cont și de alte principii importante. Sunt câteva, așa că te invităm să le descoperi în episod.

Discuția din episodul 10 al celui de-al doilea sezon LaunchPod poate fi ascultată în playerul de YouTube de mai sus. Dacă nu vezi playerul, nu uita să dezactivezi AdBlock sau să accepți acele Cookies care permit produselor Google să funcționeze pe site-urile unde sunt integrate.

Launch România oferă suportul necesar tuturor celor care fac parte din comunitate, fie că este vorba de fondator, cercetător, stakeholder, student sau pasionat de tech, cu scopul de a le crește șansele de reușită. Astfel, Launch România democratizează accesul la toate resursele de care ai nevoie pentru a face progres: feedback, expertiză, capital și un sistem de sprijin pe termen lung.

start-up.ro vrea să susțină comunitățile din România care ajută startup-urile să crească. Astfel, vei găsi aici podcast-urile LaunchPod, lansate de către comunitatea Launch România, pentru a afla mai multe direct de la fondatori.

Abonează-te aici la canalul de YouTube Launch pentru a urmări podcast-urile acestea în avanpremieră.

Podcastul LaunchPod dă voce poveștilor din industria de startups din România și este susținut de BCR, în colaborare cu Google România, partenerul fondator fiind How to Web.

Anul acesta, cititorii start-up.ro vor putea descoperi podcasturile LaunchPod pe site în momentul apariției lor, dar și pe cele care au fost deja publicate pentru a întâlni în cadrul discuțiilor specialiștii de care au nevoie companiile lor.

Nu este prima colaborare dintre Launch România și start-up.ro, dar ea vine din dorința comună de a susține startup-urile din România și de a le oferi o voce comună. De asemenea, de a promova comunitatea dincolo de “bula” celor pasionați de tehnologie, înspre cei care aud pentru prima oară de startup-uri, care vor să afle de ce se discută atât de mult de potențialul acestor afaceri.

Podcasturile LaunchPod vor oferi o perspectivă diferită și diversă și completează oferta editorială start-up.ro ce conține știri, interviuri scrise, analize, interviuri video, proiecte editoriale, review-uri și discuții despre inovație. Pentru că uneori cele mai bune întrebări pot fi descoperite tocmai prin diversitatea discuțiilor.

Cum poți urmări activitatea Launch România? O altă variantă e să urmărești discuția pe capitolele din YouTube, astfel:  

0:00:00 - Intro

2:21 - De ce Momsi?

5:43 - Teza unui social app

7:21 - Când începi operaționalizarea?

11:38 - Echipa cu care pornești la drum

14:59 - The money will follow (?)

16:00 - Cum să alegi co-fondatorii

20:15 - AMC chiar tu iei decizia finală

24:04 - Procesul de validare 1.0

27:33 - Procesul de validare 2.0

31:29 - D e z a s t r u - cum se întâmplă?

36:45 - Sarea și piperul unui social app

42:48 - A true story

46:08 - Relația cu boardul de angel investors

58:30 - Unde pui stop?

1:05:34 - The plot twist



Citeste si