- 6 August 2020
Israel – România: punți de legătură între cele două economii, cu accent pe zona tech
Cătălin Petrea este Avocat Partener în cadrul societății de avocatură Bulboacă & Asociații și membru al echipei de servicii financiar-bancare din cadrul firmei.
Acolo unde se întâlnesc nevoile și capabilitățile a două economii cu valori și direcții de dezvoltare comune, e lesne de înțeles că vor apărea oportunități, atât pentru investitorii în căutare de noi proiecte, cât și pentru toți cei care construiesc afaceri în domeniul tehnologiei. Colaborarea dintre Romania si Israel in domeniul tech nu poate aduce decât numeroase avantaje pentru cele două economii, tinand cont de evidentele sinergii dintre cele doua ecosisteme.
Israel – România, o poveste de succes pentru diplomația economicăRelațiile diplomatice și economice dintre România și Israel au o tradiție de peste jumătate de secol, Israelul fiind cel mai important partener al României din zona Orientului Mijlociu. Încă din perioada regimului comunist, când țara noastră a rămas singura din blocul sovietic care să își păstreze relațiile diplomatice cu Israel, România a câștigat un loc important în politica externă a Israelului.
În ultimii ani, pe fondul intensificării relațiilor dintre cele două state, asistăm la un interes sporit al investitorilor și companiilor israeliene de a pătrunde pe piața românească. Cifrele vorbesc de la sine: schimburi comerciale de peste jumătate de miliard de dolari pe an și de mii de societăți românești cu participație israeliană. Interesul pentru colaborare este evident din partea ambelor state, fapt evidențiat și de organizarea, în ultima perioadă, de forumuri tematice (de exemplu Romania – Israel Business Forum sauRomania – Israel Cybersecurity Forum). Urmare a preocuparilor noastre profesionale, apreciem ca există multe sectoare strategice în care România și Israel sunt complementare, astfel că sunt multe oportunități pentru cele două state pentru a-și îmbina expertiza.
Misiunea economică a Israelului în România reprezintă un liant important între relațiile economice dintre cele două state. Conducătorul misiunii, doamna consilier Bareket Knafo, susține că „diplomația economică joacă un rol important pentru astfel de relații”. Valorile și principiile comune trebuie contrabalansate cu o viziune pragmatică, care să aducă o valoare tangibilă pentru ambele părți. Această abordare dă roade pentru Israel și România, poate de aceea, dintre toate misiunile economice ale Israelului în lume (44 în total), cea din România pare a fi printre cele mai prolifice, avand in vedere numarul de parteneriate incheiate deja.
Israelul are un interes aparte pentru sectoarele în care nevoile și capabilitățile celor două țări se complementează. Există potențial pentru colaborare în domeniul agriculturii, unde România deține o poziție favorabilă între statele europene prin know-how, forta de munca si prin întinderile semnificative de teren agricol. Există potențial și în domeniul medical, unde din ce în ce mai multe startup-uri românești se întrec să dezvolte tehnologii inovative. În prezent, pandemia de Covid-19, o provocare fără precedent pentru omenire, poate aduce noi oportunități de dezvoltare și de colaborare. Nu în ultimul rând, pe fondul atacurilor informatice tot mai răspândite în ultimii ani, există potențial și în domeniul securității informatice (cybersecurity), unde Israelul are deja o bogată experiență, iar România multă capacitate de dezvoltare.
Ascensiunea rapidă a Israelului în industria techFirmele IT din Israel sunt de foarte multă vreme în vizorul investitorilor internaționali. Cu titlu de exemplu, în perioada 2010-2019, firmele israeliene au strâns peste 39,1 miliarde de dolari. Investițiile directe din 2019 au înregistrat o creștere de 400% în raport cu 2010, astfel cum arată raportul IVC-Zag-S&W. Numai în 2019, firmele tehnologice israeliene au adunat 8,3 miliarde de dolari de la investitori. Pe parcursul trimestrului 1 din 2020, companiile israeliene de înaltă tehnologie au strâns peste 2,74 miliarde de dolari în 139 de tranzacții. Cifrele înregistrate în primul trimestru din 2020 au o creștere de 76% în volumul de capital față de primul trimestru al anului 2019.
Deși pandemia de Covid-19 a afectat puternic economia globală, industria tech din Israel are șanse reale să rămână intactă în această criză. Israelul reprezintă un exemplu de stabilitate în acest sens, pentru că economia lor nu a avut mult de suferit nici în perioada crizei economice din 2008. Mai mult, în 2008 Israelul a înregistrat o creștere a nivelului de investiții cu 19%. Astfel, industria tech poate reprezenta un element care să le consolideze economia în provocarea Covid-19, așa că se creează oportunități pentru investitori pentru implicarea în proiecte israeliene.
Potențialul formidabil de dezvoltare al României în zona techLa fel ca în cazul Israelului, și în România industria tech a fost una din puținele industrii care nu au fost afectate în perioada pandemiei. De aceea, am putea aprecia ca industria IT este factorul cheie care să relanseze economia țării și merită să îi acordăm o atenție sporită acum, mai mult ca oricând.
Industria tech in Romania se dezvoltă în mod accelerat, în parte datorită companiilor de renume care vin și deschid aici centre de cercetare și dezvoltare, dar mai ales datorită ecosistemului de startup-uri în tech, care s-a bucurat de o creștere explozivă în ultimii ani și a atras multă atenție din partea investitorilor străini. Peisajul startup-urilor este mai activ ca niciodată, cu tot mai multe conferințe și meet-up-uri, programe de accelerare și oportunități de finanțare.
Succesul răsunător al UiPath, primul startup din România care a atins statutul de decacorn și care este evaluat acum la peste 10 mld. de dolari, a dovedit că România are potențialul să devină unul din cele mai importante centre de inovare din Europa. Tinerii antreprenori au cunoștințele necesare, sunt motivați și se bucură de o atenție sporită din partea investitorilor, dezvoltând tehnologii cu aplicabilitate în domenii variate.
În HealthTech, există două direcții promițătoare pentru dezvoltare în 2020, anume platformele digitale care să pună în contact medicii cu pacienții și să faciliteze transferul de informații medicale și folosirea tehnologiilor de inteligență artificială pentru interpretarea de analize medicale. România s-a remarcat și prin lansarea Transylvania Digital Health Ecosystem, o comunitate care aduce împreună startupuri din domeniul sănătății, specialiști în medicină, tehnologie și antreprenoriat și investitori.
Alte domenii cu potențial de dezvoltare ar fi AgriTech și Cybersecurity. În AgriTech, există interes pentru tehnologii care să contribuie la eficientizarea agriculturii, prin automatizare, prin reducerea risipei, prin monitorizare. In Cybersecurity, România este deja recunoscută la nivel internațional și mai are încă loc să crească. Țara care a dat lumii Bitdefender, una dintre cele mai cunoscute soluții de securitate digitală folosită în întreaga lume, continuă să inoveze în domeniu, mai ales acum, în contextul pandemiei, când continuarea activității firmelor se bazează în mare parte pe telemuncă iar digitalizarea interactiunii cu autoritatile locale devine o necesitate.
Finanțatori în tech din Israel și RomâniaÎn domeniul tech, Israelul a dezvoltat cea de-a doua cea mai mare piață de start-up-uri din lume, primul loc fiind ocupat de Statele Unite ale Americii.
Industria tech a depășit toate celelalte domenii. Firmele de IT din Israel au ridicat astfel un record în 2019, având o creștere de 30% față de 2018 cu peste 522 de oferte de finanțare (o creștere de 64% în numărul ofertelor față de 2010), ceea ce indică încă o ascensiune economică exponențială.
Potrivit Centrului de Cercetare IVC (cea mai cuprinzătoare bază de date în domeniul tehnologiei high-tech din Israel, care oferă date brute și perspective analizate încă din 1997), ofertele suportate de investitori tip Venture Capital (VC) au totalizat $6,4 miliarde în 2019, comparativ cu $4,75 miliarde în 2018 și $1,13 miliarde în 2010. VC au capturat peste 80% din numărul total de oferte în 2019.
Îmbinarea know-how-ului ambelor părți și a surselor de finanțare creează o sinergie care poate da rezultate uimitoare în piață. Pe de o parte, israelienii s-au arătat mereu interesați de potențialul țării noastre. Foarte mulți oameni de afaceri au venit să investească aici, sunt multe proiecte de cooperare între cele două țări și sunt mii de companii românești cu participație israeliană, în domenii foarte diverse, de la infrastructură și turism până la IT&C.
Pe de altă parte, și România are un interes aparte pentru tehnologia pe care o poate aduce Israelul. Românii din mediul de afaceri sunt interesați de colaborare, tocmai pentru faptul că cele două state se complementează foarte bine în anumite domenii tehnice. Securitatea cibernetică este nișa definitorie a acestui parteneriat pentru 2019, an în care s-au încheiat deosebit de multe contracte bilaterale la cel mai înalt nivel.
Antreprenorii români au posibilitatea de accesare a piețelor din Israel și SUA. Câteva nume cu rezonanță ce au reușit acest lucru sunt: CODA Intelligence, care centralizează baze de date ale companiilor, protejându-le de riscuri și atacuri cibernetice; SecurifAI, ce a inventat prin inteligență artificială un sistem de recunoaștere automată a activităților ilegale sau suspicioase ce sunt surprinse prin orice cameră video.
Nu doar startup-urile din domeniul securității informatice prezintă interes, ci și cele din PropTech (companii specializate pe tehnologicii în domeniul afacerilor cu imobiliare).
Astfel de startup-uri primesc finanțări de capital de risc printr-un nou fond de investiții, de $270 milioane, lansat in 2019. A/O PropTech, cu sedii în Luxemburg, Marea Britanie și Elveția, spune că este cea mai mare firmă de investiții de Venture Capital (VC) destinată Startup-urilor Proptech din Europa. Compania de investiții urmărește să finanțeze Startup-uri IT care „ridică nivelul de tehnologie, transformând industria imobiliarelor, pentru a o face mai orientată către date, mai transparentă și mai eficientă”.