IT4Kids, programul de dotare a elevilor de la sate cu laptopuri și tablete

Efectele pandemiei COVID-19 sunt resimțite pregnant de copiii aflați în mediul rural, adâncind astfel inegalitățile existente între ei și elevii din mediul urban. Pentru a veni în sprijinul lor și a le facilita accesul la educație, Școala informală de IT, alături de BCR, au pus bazele proiectului “IT4Kids în mediul rural”.

Principalele obiective pe care și le-au propus inițiatorii demersului țin (într-o primă fază) de două aspecte importante: dotarea unor școli din mediul rural cu aparatură de calcul (calculatoare, laptopuri, tablete etc) și pregătirea profesională adecvată a personalul didactic din mediul rural, prin organizarea și susținerea unor cursuri de “Introducere în IT” dedicate acestui segment de dascăli. Cursurile vor fi susținute de mentori voluntari din cadrul Școlii informale de IT.

  • Pentru partea de dotare a unor școli din mediul rural cu aparatură de calcul, BCR va dona (într-o primă etapă) 150 de laptopuri și calculatoare folosite, dar în stare bună, ce vor fi pregătite pentru utilizare de către Școala informală de IT, împreună cu alți parteneri generoși ce s-au alăturat proiectului, mai exact: Atelierul fără frontiere și Ecotic. Aceștia din urmă vor igieniza, formata și dota laptopurile cu sisteme de operare,  pregătindu-le pentru utilizarea în școli.
  • “Pentru a putea susține potențialul de dezvoltare tehnologică a României într-un hub important în regiune este nevoie să acționăm de la firul ierbii, acolo unde este cea mai mare nevoie. Programul Romania Tech Nation nu implică doar proiecte de anvergură, ci acțiuni concrete care să reducă decalajele dintre urban și rural. Ne bucurăm că am putut susține demersul Școlii Informale de IT, mai ales în contextul pandemiei, care a limitat și mai mult accesul copiilor la educație și la tehnologie” susține Ana-Maria Crețu, Manager Programe Start-up BCR.

Echipamentele vor fi distribuite în teritoriu prin intermediul Școlii Informale de IT, a asociației Via Nova Domini (din Dej), a fundației Agapis (din Zalau) și a Bisericii Creștine Baptiste “Stânca” (din Sibiu), către mai multe școli din mediul rural din județele Sălaj, Sibiu și Cluj.

Totul a plecat de la lansarea de către Școala informală de IT a unei invitații publice de implicare, atunci când aceasta a publicat rezultatele unui studiu făcut asupra efectelor nefaste pe care pandemia cu COVID-19 le are asupra educației în general și asupra educației din mediul rural în special.

Banca Comercială Română susține programul Romania Tech Nation, o inițiativă națională de impulsionare a ecosistemului de tehnologie și antreprenoriat pentru dezvoltarea României, prin furnizarea de resurse digitale pentru elevi, studenți, viitori sau tineri antreprenori, startup-uri și IMM-uri; de aceea s-a alăturat încă de la început demersului Școlii informale de IT.

“Ne-am bucurat să primim atâtea reacții pozitive (într-un termen foarte scurt) și să descoperim atâta dorință de implicare, la nivelul unui spectru divers de organizații din țară, deopotrivă filantropice sau economice. Acest lucru demonstrează atât faptul că societatea românească poate reacționa prompt în momente dificile, cât și faptul că ameliorarea efectelor nefaste ale pandemiei cu COVID-19 ține - în primul rând - de noi și de felul în care decidem să ne poziționăm și să acționăm în raport cu această realitate”, afirmă Mihai Talpos, cofondator al Școlii Informale de IT.

Înființată în 2013, Școala informală de IT este lider la nivel național în sectorul educației non-formale și a reconversiei profesionale în domeniul IT.

Până în prezent, peste 5000 de pasionați de tehnologie au absolvit cursurile de IT din oferta școlii, în cele mai mari 7 hub-uri IT din țară (București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Sibiu și Craiova).

Comunitatea activă de peste 100 de mentori practicieni în mari companii IT naționale și internaționale oferă mentorat și coaching în carieră cursanților care își doresc șansa unui nou început. Școala informală de IT este partener a peste 120 de companii de top din industria IT & Software.



Citeste si