Janne Jormalainen, președintele European Business Angel Network: „trebuie să reinventăm economia europeană prin startup-uri”

Janne Jormalainen este președintele European Business Angel Network, un antreprenor în serie și un investitor de tip angel. Prima investiție angel a avut-o acum aproape 20 de ani, într-o companie care a intrat în faliment la 6 luni de la investiție. După acest eșec care a venit cu multe revelații și lecții învățate, Janne și-a consolidat abilitățile de investitor, astfel încât să facă alegeri mai înțelepte și mai bune. Ce putem învăța de la el?

Janne Jormalainen este activ pe scena investițiilor tip angel din Europa de Nord și a investit în peste douăzeci de companii de înaltă tehnologie și educație. El este președinte în board-ul a șase companii și președintele European Business Angel Network.

În universul investițional, Janne crede în echipe puternice și diversitate și a avut cea mai rapidă ieșire la 104 zile după investiție.

Janne și-a început cariera în mediul corporate, apoi a trecut la antreprenoriat. La Nokia, a ocupat mai multe funcții în companie, gestionând printre altele și departamentul de afaceri pentru accesorii mobile, IoT și wearables, cu venituri anuale de 860 M€.

Din 2005 lucrează ca antreprenor în mai multe industrii și a fondat mai multe companii. Se consideră un cetățean al lumii, pasionat de oportunitățile pe care tehnologia și antreprenoriatul le pot aduce oamenilor.

Primește în jur de 1500-2000 de pitch-uri de investiții în fiecare an, așa că avertizează cu privire la pitch-uri de prezentare, tip cold, care cel mai probabil vor rămâne fără răspuns.

Crede atât de mult în ecosistemul startup-urilor, că spune: 

”Nu ne putem baza pe vechile industrii, trebuie să reinventăm economia europeană. Este clar că o astfel de direcție e posibilă cu ajutorul startup-urilor”.

Janne este invitat la evenimentul Invest in Moonicorns, pe 1-2 octombrie la București, unde îl puteți asculta vorbind despre universul investițiilor de tip angel în Europa.

Înainte de acesta, am avut șansa să-i punem câteva întrebări despre investițiile angel și despre startup-urile care îi atrag atenția în aceste zile.

Răspunsurile lui le puteți citi în materialul în engleză, disponibil aici



Citeste si