VIDEO 5 jocuri mobile de neratat pe Android - Partea a 2-a (cu bonus)

V-am promis că recomandăm 10 jocuri pentru Android, dar nu ne-am putut opri, așa că vă recomandăm 11. În această a doua parte a seriei dedicate jocurilor mobile, în cadrul Bucharest Gaming Week, avem 6 titluri excelente pentru voi.

Bucharest Gaming Week are anul acesta o ediție specială online, dar care are la fel de multe surprize pentru voi. Intrați pe bucharestgamingweek.ro pentru a vizita standurile, pentru a afla surprizele și vezi și standul Samsung, unde ai conținut exclusiv pentru gameri între 21 și 22 noiembrie. 

Am ales jocurile mobile pentru aceste două clipuri dintr-un motiv simplu. Conform studiului publicat de RGDA și Bucharest Gaming Week, 64% din români se joacă pe telefonul mobil, iar 23% au spus că preferă exclusiv jocurile mobile în fața altora de tip PC sau consolăl. În plus, 78% din gamerii mobili se joacă pe Android, un procent destul de tradițional când vine vorba de împărțirea pe sisteme de operare în România. 

Studiul mai spune și de ce ne jucăm. 7 din 10 ați spus că vreți să vă relaxați după o zi grea, iar pentru jumătate dintre voi jocurile sunt un hobby. 

Dacă în primul clip am discutat despre ce ne place nouă la telefoanele mobile pentru gaming, acum vom continua cu noi detalii. În plus, în primul clip am selectat deja primele 5 jocuri favorite pentru noi.  

Am prezentat Asphalt 9, Gridpunk, un joc românesc chiar, Genshin Impact, Monument Valley 2 și Real Racing 3. Jocuri care cer multe de la un telefon din toate punctele de vedere și pentru diferite gusturi.

Și azi am ales 5 titluri pentru voi, unele mai populare, altele mai noi, unele mai vechi. Dar toate au ceva în comun, faptul că ai nevoie de un telefon bun pentru ele și nici nu te plictisești.  

Data trecută am vorbit despre performanțele de care ai nevoie pe un telefon mobil la nivel de procesare, despre dimensiunea ecranului, iar acum intrăm un pic în detalii legate de acestea. 

Da, clar e foarte important ca display-ul să fie unul de calitate și când spunem asta ne referim la felul în care sunt redate culorile, dar și la rata de refresh. Practic, nu mai poți să te numești telefon de gaming dacă nu ai o rată de refresh de cel puțin 90 Hz. 

Un ecran rapid de 90, 120 sau 144 Hz este primordial pentru o acțiune fluidă în jocuri. Și nu este importantă rata de refresh doar pentru jocurile competitive, ci și pentru jocurile casual deoarece astfel experiența de gaming este mult îmbunătățită. Totuși, nu toate jocurile Android suportă o astfel de rată de refresh, dar lucrurile se vor îmbunătăți pe viitor cu siguranță deoarece anul acesta au apărut foarte multe telefoane cu ecrane rapide. 

Chiar și în afara jocurilor vei observa o rată de refresh crescută deoarece browsingul și navigarea prin meniuri va fi mult mai fluidă. Într-un final, odată ce ai folosit un telefon cu o rată de refresh de 120 Hz nu vei mai vrea să te întorci la unul clasic cu 60 Hz.   

Când vine vorba de telefoanele pe care noi am testat aceste jocuri, ne-au plăcut boxele stereo, sunetul surround cu Dolby Atmos și calitatea generală. Galaxy Fold2 5G vine cu un volum mare, de care aproape că nu vei avea nevoie dacă te joci, dar are o naturalețe bună pe frecvețe medii. Și de exemplu dacă te joci Call of Duty, chiar ai nevoie să auzi lucrurile cele mai importante. 

O baterie încăpătoare este primordială pentru un telefon premium sau unul de gaming. Ai nevoie de multă de multă energie ca să alimentezi un telefon cu un ecran mare, luminos și cu o rată de refresh mare ca cele două smartphone-uri de astăzi. 

Important de notat aici este că ambele telefoane au o rată de refresh adaptivă, adică se adaptează în funcție de conținut, iar asta este foarte bine pentru consumul de baterie. Atunci când intri în jocuri se duce pe 120 Hz, la filme poate rămâne la 60, iar la poze sau cadre statice poate scădea chiar până la 10 Hz. Asta face ca telefoanele de astăzi să reziste foarte bine având în vedere display-urile mari cu care sunt dotate. Ambele telefoane o baterie mare de 4500 mAh ce se poate încărca rapid la 25 de wați pe fir și la 15 wați wireless.

Iar asta înseamnă că te poți juca mult și bine până când vei fi nevoit să-ți pui telefonul la încărcat. Așadar, o autonomie bună a bateriei este importantă pentru toți gamerii pentru că ei știu că multe jocuri nu se pot pune pe pauză și trebuie să ai suficientă baterie să duci misiunea la capăt.  

După ce urmărești clipul acesta, nu uita să navighezi pe bucharestgamingweek.ro, să vizitezi standul Samsung pentru surprize speciale dedicate gamerilor și să ne spui și părerea ta. 

Call of Duty Mobile

Unul dintre jocurile cele mai provocatoare din ultimii doi ani pentru mine a fost Call of Duty Mobile. Am tot văzut de-a lungul timpului jocuri suport pe smartphone pentru o serie celebră de pe PC, dar Call of Duty Mobile reușește să fie destul de simplu de jucat pe mobil ca să nu fie frustrant, dar destul de complex cât să fie un Call of Duty adevărat. Și e un monstru ce-ți vrea resursele telefonului. 

Înainte să-ți spunem de ce e un joc atât de interesant, vrem să vorbim despre necesitățile pe care le ai pe un smartphone, pentru că e un joc ce vrea mult. În primul rând, setările minime pentru Call of Duty cer 2 GB de RAM. Din punctul nostru de vedere, fiind un joc multiplayer de tip first person shooter ai nevoie de un minimum de 6 GB de RAM și setări grafice excelente. 

Dacă multe alte jocuri nu îți permit să faci mari ajustări când vine vorba de calitatea imaginii, Call of Duty împrumută din complexitatea titlului de pe PC. Așadar, pentru grafică poți alege între patru niveluri, cel mai mare fiind Very High, iar la nivel de Feame Rate poți să te duci în 5 niveluri, inclusiv cel maximum. În plus, poți să selectezi funcții precum depth of field, bloom, real-time shadows, water reflection. Toate acestea vor consuma resurse intens. Doar cu un telefon de top și sunt puține în momentul acesta pe piață poți să setezi Call of Duty la nivel maximum. Iar avantajele vor fi evidente. 

Așadar, ai nevoie de un procesor bun, de o grafică ce să țină, de o rată de refresh bună, peste 90 de Hz, ideal 120 de Hz și dacă nu-l joci cu căști de un sunet puternic și stereo. Call of Duty e un shooter multiplayer care se ridică la renumele fraților săi mai mari de pe PC. Ai jocuri online de tip 5 la 5, război de guerillă pe stradă și pe hărți complexe. Cu o rată de refresh mai bună și cu o conexiune puternică la internet poți avea un avantaj strategic important în fața altor jucători pentru că te vei putea mișca mai rapid, vei avea mai puțin lag și te vei putea mișca mai intens. 

Ne-a plăcut la Call of Duty Mobile combinația de complexitate și simplitate,. Poți să-l joci într-un mod foarte simplu, în care tragi automat dacă vezi un adversar în cătare, dar poți să ai și comenzi manuale. Poate fi un pic overwhelming să ai toate controalele acelea pe un touchscreen, dar odată ce te obișnuiești poți să fii campion cu un telefon de top. 

E tipul de joc pe care-l poți avea în telefon multă vreme, pe care-l poți juca în metrou sau acasă. 

Shadow Fight 3 

Dacă e un stil de joc unde ai nevoie de grafică bună și care-mi place foarte mult, dar e extrem de frustrant pe alocuri, atunci vorbim de jocurile de fighting. Și am ales pentru acest video Shadow Fight 3, un joc pe care-l am instalat de ceva vreme și la care ne întoarcem uneori pentru a ne relaxa. Dacă ți-a plăcut măcar vreodată Mortal Kombat, atunci suntem în teritoriul tău. 

Shadow Fight 3 e lansat în 2017 și e un joc clasic de fighting, dar față de generația precedentă aceasta aduce o grafică mai bună, animații 3D mai puternice și chiar un storyline interesant, chiar dacă realist nu vei avea atât de multă nevoie. 

Jocul te urmărește ca personaj în timp ce-ți construiești o carieră, te lupți, îți upgradezi dotările și armura, iar apoi încerci să nimerești cele mai bune mișcări. Chiar dacă ești în zona clasică în care ai un pad pe ecran pentru mișcări și butoane virtuale pentru acțiuni, nu e haosul organizat care poate fi un asemenea joc pe o consolă. Ai nevoie de strategie și gândire, în timp adversarii învață cele mai bune mișcări ale tale, așa că va trebui să ai o gamă largă. Dar jocul îți permite efectiv să cumperi cu punctele obținute din lupte noi mișcări prin care să-ți surprinzi adversarii. 

Per total, jocul ne-a plăcut atât pentru acțiune, pentru că oricui îi place o luptă cu săbii și mișcări speciale, dar și pentru grafica sa, pentru că deși ai o privire tradițională din lateral, decorul se schimbă, armurile sunt din ce în ce mai complexe, iar efectele grafice cresc și ele pe măsură ce avansezi în joc. Toată grafica și efectele speciale, mișcările rapide și reflexele de gazelă înseamnă că trebuie să ai un telefon cu un ecran performant, procesor bun și rată de refresh mare. Minimum ar fi de 90 de Hz ca să te bucuri de o experiență demnă de 2020. Chiar dacă e un joc lansat acum 3 ani, se va simți diferența imediat, e unul dintre motivele pentru care considerăm că telefoanele cu 90 sau 120 de Hz sunt adevărata schimbare a anului când vine vorba de dispozitive mobile. 

Per total, Shadow Fight 3 are mai multe elemente care ne atrag. În primul rând, poți să-l deschizi oricând și să te joci. Ai o grafică bună, fără să fie exagerată. De asemenea, ai un storyline satisfăcător pentru a avea o continuitate a jocului și avantajul e că poți să-l joci free fără să fii frustrat că nu poți obține anumite armuri sau mișcări dacă nu plătești. 

Among Us

Nu ar fi o discuție despre jocuri mobile în 2020, an de pandemie și de redescoperire, dacă nu am vorbi despre Among Us. Fenomenul ultimelor luni nici măcar nu a fost lansat de curând, are vreo doi ani, dar a explodat acum în pandemie și pare a nu se opri. De la prieteni care joacă între ei, necunoscuți online sau streameri pe Twitch, Among Us e lucrul pe care mulți îl așteaptă seara, după școala online sau după muncă. Dar de ce?

Among Us e unul dintre jocurile acelea multiplayer care se remarcă prin simplitate, atât la nivel de acțiune, cât și ca grafică. Ești un astronaut care îndeplinește misiunile alături de alți oameni online, iar unul dintre voi nu e prea prietenos, ci e impostorul care îi elimină pe ceilalți unul câte unul. Ajungi cu cineva într-o cameră, îl omori, iar apoi se supune la vot. Trebuie să-i convingi pe ceilalți că nu ești impostor. 

În ultimii ani au apărut o mulțime de jocuri cu o grafică minimalistă, ce aduce aminte de jocurile de tip arcade de pe vremuri, pe care puțini le-am prins în România și mulți le-am văzut în filmele americane. Acestea nu au nevoie de foarte mult de la telefoane. Among Us e printre aceste titluri, care poate fi jucat și de cei cu telefoane premium și de cei cu mid range. Ce mi-a plăcut mie în mod special a fost să am un ecran mare și luminos ca să pot să am un avantaj competitiv minim în fața celorlalți. De asemenea, sunetul nu e atât de important, fiind de un minimalist absolut, cu toate acestea am apreciat un touchscreen de calitate între toate lucrurile.  

Among Us e tipul de joc pe care-l poți pune 20 de minute la prânz și 30 de minute înainte să te culci și să te bucuri de el. De asemenea, culorile cu un contrast puternic am observat că sunt mai bune pentru el, fundalul fiind de un negru profund. 

Among Us e o combinație de simplitate și inginerie socială, în care dacă ești prins la mijloc poți să ieși din cuvinte. Un avantaj al ecranului mare pe telefon e că am putut să folosim funcția de split screen cu ușurință și să stăm pe Facebook Messenger, WhatsApp sau în Google Chrome fără să ieșim din joc. 

Așadar, pentru Among Us nu există o lumină de vârstă, ci poate de cultură, pentru că trebuie să fii un pic la curent cu tot ce înseamnă meme online ca să prinzi glumele. Dar comunitatea e una foarte pozitivă și față de alte zone ale gamingului online, în Among Us poți să concurezi fără comportament negativ. 

Cloud gaming

Până acum am vorbit aproape exclusiv doar de jocuri mobile, însă telefonul nu mai poate fi folosit doar pentru astfel de jocuri ci și pentru jocuri de consolă sau PC. Cum? Cu ajutorul cloud gaming-ului. Te poți juca titluri de PC precum Wolfenstein, Watch Dogs sau Assassins Creed chiar pe telefonul tău, iar pentru asta ai nevoie de un cont la un provider ca GeForce Now, în cazul de față, o conexiune la internet și să deți acel joc pe Steam sau altă platformă.

De asemenea, la lansarea lui Note 20 Ultra, Samsung a anunțat un parteneriat cu Microsoft pentru a aduce o versiune de Xbox Game Pass în magazinul Galaxy Store. Astfel, ai putea să joci titluri ca Gears 5, Halo sau Destiny 2 direct pe telefonul tău Note 20 Ultra.

Pentru cazul de față ne vom juca Watch Dogs Legion, un titlu apărut recent, al cărui review îl găsiți și pe start-up.ro, dacă sunteți curioși. Jocul spune spune povestea unei grupări de hackeri care luptă pentru a elibera Londra de sub tirania unei grupări militare. De asemenea, acest joc a introdus un concept nou prin care orice personaj pe care-l vezi pe stradă poate deveni personaj principal în această poveste. 

Te poți juca direct pe telefon un joc care altfel ar fi disponibil doar pe PC sau consolă, ceea ce ni se pare extraordinar. Sigur, poate experiența nu va fi chiar aceeași, dar măcar e posibil, ceva la care nu te gândeai în urmă cu câțiva ani.

Pentru ca experiența să fie extraordinară conectăm un controller la telefon prin bluetooth și suntem gata să ne jucăm. Aici este foarte important ecranul mare al lui Note 20 Ultra deoarece îți permite să vezi mai mult din ceea ce se petrece pe ecran. Și acum pot să ne continuăm misiunile pe care le făceam pe PC sau putem să recrutăm pe cineva sau să ne plimbăm cu mașina pe străzile Londrei.

Mai mult, pentru că vorbim despre un telefon Samsung vorbim și despre DeX și asta înseamnă că pot conecta telefonul la un monitor sau la un laptop și mă pot juca astfel. Aceasta este o variantă optimă pentru cei care nu au un PC foarte performant, dar vor să încerce cele mai noi jocuri.

Da, jocul este procesat undeva într-un cloud, însă specificațiile dispozitivului contează în continuare. Este important să ai un display mare luminos și cu o coloristică bună. E important să ai un telefon cu o conexiune bună la internet și un procesor capabil să proceseze toate informațiile care vin pe internet. De asemenea, în viitor vorbim de o conexiune 5G și de un streaming de date aproape instant. 

Da, cloud gamingul se află la început, însă există potențial pentru un asemenea serviciu și va fi interesat de văzut în ce direcție evoluează aceste servicii și cât de interesați vor fi oamenii să joace titluri de PC sau console direct pe telefon lor mobil. 

Tom Clancy Elite Squad

Tom Clancy Elite Squad este un military RPG free-to play cu lupte real-time tactics și aici ai ocazia să-ți faci propria echipă de luptători din universul Tom Clancy, adică personaje din jocuri cunoscute ca Ghost Recon, Splinter Cell sau The Division și vei putea face o echipă cu membri precum Sam Fisher, Caveira sau Nomad.

Fiecare personaj în parte are abilități diferite și echipament special. De-a lungul jocului aceștia capătă experiență și devin mai buni și tu le poți îmbunătăți armele și echipamentul pentru a fi mai eficienți în lupte.

Cum spuneam Elite Squad este un joc de echipă, iar luptele sunt 5vs5 și este foarte important să ai un echilibru în echipa ta dacă vrei să câștigi. Ai nevoie de un personaj care să fie rezistent și să atragă loviturile inamicilor, apoi mai ai nevoie de un medic și așa mai departe. Dacă împușcăturile se fac automat este important să alegi abilitățile speciale și să le folosești la momentul potrivit. Pentru că avem de-a face cu eroi din jocuri cunoscute Ubisoft, vei întâlni și hărți cunoscute precum Brooklyn Bridge din The Division sau Detention Facility din Splinter Cell Blacklist.

Jocul are o campanie ce spune o poveste clasică Tom Clancy unde trebuie să salvezi lumea de la o nouă amenințare malefică. După ce ai terminat campania poți să te aventurezi și online și să te lupți cu alți jucători în arene PvP. Astfel ai parte și de partea competitivă a jocului. Fiecare victorie te duce tot mai sus în clasament.

Door Kickers

Și pentru că ați rămas cu noi până la final, v-am pregătit o surprinză. Un joc bonus. Este vorba despre un alt titlu românesc care este disponibil și pe dispozitivele mobile. Door Kickers este un tactical squad shooter foarte bun ce va face deliciul oricărui pasionat de astfel de jocuri.

Door Kickers este un joc de strategie realizate de studioul KillHouse Games și ce te pune la cârma unei echipe SWAT, iar misiunea ta este să elimini adversarii, înainte ca ei să o facă. Cum îi spune numele, lovești uși și intri peste rău-făcători ce sunt ascunși într-o casă. Trebuie să analizezi situația, să vezi cum sunt dispuși inamicii și va trebui să selectezi echipamentul de care ai nevoie. Ce faci?

Dai buzna peste ei pe intrarea principală? Alegi o cale alternativă? Folosești o grenadă flashbang sau altceva? Plănuieșteți mișcările apoi vezi acțiunea cum se dezvăluie în fața ta. Punctul de vedere este top-down și poți vedea acțiunea foarte bine. De asemenea, AI-ul este foarte inteligent și neiertător.

Este un joc care-ți pune minte la contribuție și-ți crește și adrenalina. Dacă nu ți-a ieșit din prima, poți oricând relua misiunea.  Este un titlu pe care-l recomand tuturor iubitorilor de shootere.

Dacă ai prins gustul Door Kickers, află că românii au lansat recent în early access pentru PC continuarea Door Kickers 2. 



Citeste si