- 16 August 2022
Kim 4 Industry: startup-ul românesc care poate fi UiPath pentru zona industrială
Kim 4 Industry e un startup care automatizează procese de business în zonele de manufactură, logistică și muncă de teren în industrie. Practic, cum ar fi dacă managerii ar ști exact cât se pierde pe o linie de aprovizionare, care sunt acele momente când productivitatea scade? Ei bine, Kim 4 Industry asta face, fiind un efort de câțiva ani, timp în care compania a trecut de la una de servicii la un startup de produs.
Platforma integrează mai multe module menite să colecteze și să automatizeze date de teren legate de: starea activelor, mișcările inventarului, eficiența angajaților, fluxul de lucru în producție, alocarea resurselor în diferite industrii.
Am discutat cu Vicențiu Corbu, fondator al Kim 4 Industry, una dintre echipele participante și câștigătoare a unui premiu special din grupa de startup-uri la acceleratorul InnovX-BCR. Startup-ul a fost câștigătorul premiului DLA Piper și va beneficia de un atelier exclusiv, personalizat, cu tema „Pre-Investment Due Dilligence”;
Vicențiu spune că în sectorul industrial ponderea cea mai mare de operațiuni se desfășoară în afara biroului. Așa că sistemele clasice de ERP nu pot gestiona activitatea dinamică și nerepetitivă. Din acest motiv e nevoie de... un ERP pentru teren.
„E foarte greu să ții evidența de la birou dacă cineva a consumat 50 de metri de țeavă, utilizând un aparat de sudură 3 ore, cu 5 kilograme de electrozi, iar apoi a predat aparatul colegului”, explică Vicențiu Corbu una dintre dificultățile domeniului industrial, foarte greu de automatizat, dar care va beneficia enorm de pe urma tehnologiei.
Kim 4 Industry utilizează tehnologii mobile, coduri de bare, cipuri NFC pentru trasabilitatea proceselor.
De la servicii la produsKim 4 Industry a apărut pe piață în 2012, dar era o firmă de servicii, care putea să rezolve problemele de automatizare și nu numai ale clienților. Dar treptat au migrat spre produs, deși e un proces foarte complex.
„Din 2018-2019 lucrurile au evoluat bine pe piața de IT din România și nu mai era ca înainte când se făcea mult outsourcing și investitorii se găseau greu. Noi am creat produse și am vrut să ne autosusținem din încasări”, explică Vicențiu Corbu, fondator al Kim 4 Industry. E un exemplu pozitiv de startup, pentru că deși au vechime, au avut mereu încasări.
În momentul de față, Kim 4 Industry este într-o poziție foarte bună, pentru că au module de automatizare pentru diferite industrii create, acestea sunt testate și ajustate în piață conform feedback-ului primit de la clienți.
Dar e greu să aduci mai multe module într-un singur produs. Aceasta a fost provocarea pentru Kim 4 Industry.
„A fost dificil să aducem la un numitor comun soluții software create pentru industrii diferite. Sectorul industrial e vast, iar procesele sunt de departe cele mai complexe din piață”, spune Corbu.
S-au deplasat în fabrici, rafinării, pe șantiere navale sau șantiere de construcții pentru a înțelege procesele de acolo, pentru a vedea ce tehnologii sunt necesare, dar, mai ales, care sunt unice unei industrii și care sunt repetitive.
„Cine ar fi crezut că o tehnologie folosită pentru a trimite poze între două telefoane poate fi implementată cu succes în urmărirea lucrărilor de mentenanță în zone greu accesibile de extracție de petrol?”, spune Vicențiu Corbu.
Numitorul comun al tuturor soluțiilor industriale de la Kim 4 Industry e că automatizează munca oamenilor din teren și-i ajută să aibă mai mult timp, fără să-i înlocuiască.
Un SaaS industrialKim 4 Industry își propune să ofere toate soluțiile pe bază de abonament lunar, astfel încât orice beneficiar să poată începe cât mai rapid și fără costuri inițiale digitalizarea afacerii.
Dar ca să ai un SaaS sistemele trebuie integrate rapid. Altfel ai un business de servicii și consultanță. Vicențiu Corbu menționează că au reușit să reducă timpii de implementare.
În momentul de față Kim 4 Industry a migrat toate platformele în Cloud, astfel încât să nu fie nevoie de investiții în infrastructură, a aplicat tehnologia NFC în toate modulele aplicației, pentru ca utilizatorii să nu caute datele în aplicație, dar a automatizat și procesul de onboarding.
„Am ajuns la un timing de 1-2 zile pentru înțelegerea funcțiilor de bază ale aplicației”, spune Vicențiu Corbu.
Clienții Kim 4 Industry sunt din zona industrială, dar și multinaționale. „Dintre clienții industriali, câteva exemple sunt Electroalfa Botoșani, Comelf Bistrița, Industrial Montaj sau DMT Marine Equipment”.
Investiții și extindere internaționalăKim 4 Industry a primit 100.000 de euro investiție de la Andrei Pitiș prin Simple Capital, iar acum sunt în proces de fundraising. Totul pentru o extindere internațională.
Până în momentul de față au pregătit platforma pentru a putea să funcționeze în mai multe limbi și totul se desfășoară pe infrastructura Microsoft.
„Investițiile viitoare vor avea ca obiectiv accelerarea scalării în mediul internațional. Este un proces început, dar care are nevoie de susținere pentru a obține rezultate într-un timp cât mai bun”, spune fondatorul startup-ului de automatizare de procese de business.
Kim 4 Industry se va extinde etapizat, planul fiind deja pe hârtie, primele piețe fiind cele din Europa.
Cum a fost experiența InnovX?Vicențiu Corbu spune că e un om care cuantifică lucrurile și mereu acestea trebuie să fie clare. Așa că participarea la InnovX i-a adus lucruri pe care le poate explica foarte clar.
„Nu am fi reușit singuri într-un timp atât de scurt să cunoaștem oameni talentați, cu idei atât de bune și cu experiență relevantă în business. Metodologiile expuse în program, parteneriatele pe care le-am construit au fost esențiale în tot acest parcurs și ne-au ajutat mult”, spune Corbu.
De asemenea, unul dintre lucrurile pe care le-a apreciat la acceleratorul InnovX-BCR a fost faptul că i-a pus pe colegii săi într-o altă situație, aceea de a se detașa de lupta zilnică și să obțină aprecierea altor oameni pentru efortul din ultimii ani.
„Cel mai bun moment a fost la Demo Day când am fost cu toată echipa, iar vibe-ul a fost la cote maxime”, zice fondatorul Kim 4 Industry.
Lecția de business din partea lui Vicențiu CorbuL-am întrebat pe Vicențiu care e lucrul pe care l-a învățat până acum în business.
„Inovarea în business este critică, chiar dacă aceasta vine uneori cu provocări. Se aplică atât în activitatea noastră din IT, cât și în industriile targetate”, spune Vicențiu.
„Am învățat că oamenii nu sunt reticenți la inovare, ci doar vor să vadă produsul funcționând pe specificul lor. Vrem să arătăm clienților, fără costuri, cum am reușit în aceeași industrie din care ei fac parte să creștem substanțial productivitatea prin aplicarea unor idei deștepte, dar ușor de utilizat”, încheie fondatorul Kim 4 Industry.