Leasing pentru IMM - cum poți avea un leasing sănătos și transparent

O companie la început de drum nu are un capital disponibil extins. Unul dintre cele mai importante aspecte pentru antreprenori e să nu cheltuiască fără să fie necesar. Așadar, o dezvoltare a unui IMM folosind leasing, credite sau granturi este una care oferă libertate de mișcare. În acest material din seria "Finanțare Responsabilă" vom discuta despre importanța accesului la finanțări transparente și reglementate, dar și sfaturi pentru un leasing sănătos.

Acesta este episodul 2 al seriei editoriale dedicate finanțării responsabile. 

Descoperă Episodul 1 - Cum finanțezi afacerea ta dacă nu poți apela la bancă


Pentru dezvoltarea unei afaceri, dincolo de ideea de business, ai nevoie alături de o echipă puternică și de flexibilitate. Fie că este vorba de chirie, echipamente flexibile, soluții de finanțare. Dacă un antreprenor are 100.000 de euro la începutul unui business, e important să nu-i cheltuiască deodată. O dezvoltare sănătoasă înseamnă să vezi ce echipamente poți cumpăra în leasing, cum poți să nu investești în active care se devalorizează în timp și cum poți dezvolta echipa și piața.

Din acest motiv dezvoltăm această serie de "Finanțare Responsabilă" unde oferim antreprenorilor care ne citesc ghiduri simple pentru a începe un business. 

“Leasingul este mai mult decât o simplă finanțare, este un parteneriat, o relație care se dezvoltă între firma de leasing, în calitate de proprietar și utilizatorul bunului, întrucât de-a lungul contractului pot apărea tot felul de situații neprevăzute în utilizarea bunului. Iar pentru ca această relație să fie sănătoasă, trebuie bazată pe transparență, pe fair-play care în timp generează încredere între cei doi parteneri, iar o relație bazate pe încredere este o relație de susținere reciprocă”, spune Ionuț Morar, director BT Leasing.

Astfel, pentru o companie la început de drum leasing-ul este produsul cel mai utilizat pentru că aduce și gestionare eficientă a cash flow-ului și accesibilitate foarte ușoară pentru companie, dar și lipsa costurilor suplimentare de evaluare și o diversitate de bunuri care pot fi achiziționate.

De ce să nu cumperi cu banii jos?

Ai o afacere, să zicem că o covrigărie. Ai nevoie de echipamente ca să faci cei mai buni covrigi. Achiziția echipamentelor cu banii jos ar putea fi decizia cea mai proastă pentru că acel echipament se devalorizează, nu știi sigur dacă este potrivit sau, în cel mai bun caz, vei avea nevoie de un echipament mai rapid și mai bun.

Diversificarea este cea mai importantă în afaceri și investitorii folosesc expresia "cel mai bun business se dezvoltă pe banii altora". Primele investiții în afacere vor fi în deschiderea acesteia, angajați, chiria unui sediu, investiții în marketing.

Ceea ce nu are nevoie un business este să dea bani deodată pe echipamente sau automobile. Un leasing oferă avantajul unei afaceri de a avea acces la obiecte, dar fără să cheltuiască o sumă importantă deodată și să se poată concentra pe marketing și dezvoltare.

Să deții un bun nu este tot timpul cea mai bună strategie. Să ai un contract de leasing pentru a folosi un bun ar putea fi o metodă mult mai rapidă și eficientă. Pentru că la finalul zilei, o companie va trăi din veniturile făcute, din profitabilitate, dintr-un cash flow bine pus la punct, nu din valoarea totală a bunurilor, mai ales dacă acestea nu sunt folosite la capacitatea maximă.

Avantajele leasing-ului pentru un business

“Din altă perspectivă este sănătos să iei leasing deoarece compania trece printr-o analiză financiară care îi permite să își cunoască statusul și capacitățile și apoi se crează o trasabilitate care îi permite să aibă un istoric de plată în sistemul financiar bancar. Pe viitor un istoric poate fi luat în considerare de către alte instituții financiare în analiza acordării altor finanțari", explică Ionuț Morar, director al BT Leasing.

Iată alte avantajele ale acestei forme de finanțare:

Costuri inițiale reduse

Un leasing îți permite să cumperi echipamente sau automobile noi sau SH fără costuri inițiale mari. Trebuie să ai venituri stabile minimum 3 luni, un comportament bun de plată, adică să nu ai datorii la ANAF și apoi poți să alegi leasing-ul care ți se potrivește. Finanțarea se acordă pentru maximum 5 ani și primești și pachete de servicii și nu ai nevoie de garanții suplimentare. Pentru a afla suma pe care o poți lua de la BT Leasing, poți aplica online aici.

Upgrade de echipamente

Fie că vorbim de automobile sau echipamente, acestea pot să ajungă la un moment să nu mai fie de actualitate, mai ales în lumea tehnologică de astăzi. În loc să investești într-un bun care să nu mai fie de actualitate în cinci ani, poți alege un leasing care-ți permite ulterior să actualizezi flota, dacă vorbim de un automobil.

Reduci riscurile de depreciere

Un automobil se devalorizează din momentul în care-l cumperi. Un contract de leasing permite antreprenorului să nu aibă această grijă. Riscul devalorizării este preluat de către instituția financiară care-ți oferă leasing.

De asemenea, reduci responsabilitatea asupra reparațiilor și nu ai nevoie de cineva care să aibă grija aceasta în companie. Compania care îți oferă leasing-ul poartă și responsabilitatea reviziilor, inspecțiilor și reparațiilor și ai acces, dacă e o companie în evoluție, și la externalizarea managementului de flotă. Pentru că intenția e ca un IMM să crească, nu să rămână în același moment de unde pleacă.

Flexibilitate financiară

În planificarea financiară lunară, trimestrială și anuală a unei companii ai nevoie de costuri clare și pe care să le poți anticipa, pentru a ști care este marja de profit sau cum trebuie să investești. În locul unor costuri mari sau care să nu fie eșalonate pe mai multe luni, leasing-ul oferă plăți regulate, flexibilitate asupra fluxului de numerar și o adaptabilitate pentru companiile în creștere care au nevoie de noi surse de venit pentru a face un pas în plus. Și o companie are și birocrație minimă prin leasing, iar acesta este un deziderat al oricărei firme.

Pentru a se dezvolta pe o piață echilibrată, IMM-urile au nevoie de acces la finanțări transparente și reglementate. În așa fel încât să știi cu cine lucrezi și cum lucrezi, iar toate afacerile să aibă un câmp echilibrat unde doar motivația și planul de business că conteze.

Ce înseamnă finanțări transparente și reglementate?

În România contractele de leasing sunt reglementate prin Ordonanța de Guvern 51/1997 care stipulează că durata minimă a unui asemenea contract este de minimum un an. Aceasta arată că leasing-ul poate fi pentru bunuri imobile, precum și bunuri mobile cu folosință îndelungată.

Legea menționează ce înseamnă valoarea de intrare, valoarea totală și valoarea reziduală (valoarea la care la expirarea contractului de leasing se face transferul bunului de proprietate către utilizator).

Finanțările transparente și reglementate menționează în contract descrierea bunurilor, valoarea totală, valoarea ratelor, perioada de utilizare și alte clauze. Tocmai pentru ca antreprenorul să știe mereu ce trebuie să conțină un asemenea contract. Un antreprenor trebuie să știe mereu ce semnează, iar transparența înseamnă să aibă acces la condițiile leasing-ului, cum ar fi costurile inițiale, ratele, alte taxe care se pot percepe pe durata contractului, dar și obligațiile care-i revin lui sau companiei de finanțare.

Cum poți avea un leasing sănătos?

Dincolo de cash flow de care am discutat și pe care-l vom mai menționa, un antreprenor se uită și la gradul de îndatorare, raportul între datorii și activele unei companii. Evident, nivelul diferă de la o companie la alta, în funcție de industria în care activează, cotă de piață, maturitate și planuri.

Ionuț Morar, director al BT Leasing, sfătuiește antreprenorii să ia câteva principii generale în calcul: “Un grad de îndatorare ridicat, de regulă peste 70-80%, indică riscuri mai mari la orice contracție a veniturilor sau probleme de neîncasare a creanțelor comerciale. De asemenea, trebuie să ne uităm mai puțin la banii din conturi și mai mult la facturile de încasat, respectiv potențialul companiei de a genera cash în funcție de ciclul de producție și viteza de vânzare a stocurilor de marfă sau a produselor finite", indică acesta.

În plus, el menționează că planurile de creștere a unei companii trebuie să fie bine fundamentate și susținute din surse clare, cu scadențe negociate pe o perioadă cât mai mare.

IMM-urile sunt puse în fața unor numeroase decizii. Așadar, trebuie să alegi un leasing sănătos și să poți să pui lucrurile în perspectivă.

Iată cum poți face acest lucru:

  • Identifică ce nevoi clare are afacerea ta pentru a crește și ce urmează să faci cu acele echipamente sau achiziții. Nu te duce spre echipamente de care nu ai nevoie în primă fază, studiază ce echipamente folosește concurența și care sunt condițiile pentru echipamente. Nu cumpăra ceva ce va sta nefolosit.
  • Compară ofertele din piață pentru leasing financiar. Vezi care sunt ofertele din piață și du-te către parteneri financiari de încredere, de la instituții financiare de renume și care pot să-ți ofere o predictibilitate clară și un sistem de suport care e format și din angajații cu care lucrezi și care te pot ajuta sau îți pot cunoaște afacerea bine.
  • Analizează leasing-ul financiar din perspectiva cash flow-ului estimat. Estimează realist care este bugetul tău de cheltuieli și venituri, cum va evolua acesta și care este nivelul de cheltuieli pe care ți le permiți. După acest plan de afaceri vei putea ști mai bine ce-ți permiți alături de instituția financiară cu care discuți pentru un leasing.
  • Caută și alte afaceri care au luat leasing de la un furnizor anume pentru a obține referințe de încredere. Antreprenoriatul este despre comunitate, iar ceilalți ca tine te pot ajuta să alegi un furnizor potrivit în funcție de experiențe elor.
  • Comunică în mod constant cu furnizorul de leasing și explică specificul afacerii tale. Cea mai bună relație dintre o instituție financiară de leasing și antreprenori e atunci când specificul afacerii este înțeles, sezonalitatea acesteia, variațiile de venituri și cheltuieli.

La final, atunci când deschizi o afacere e important să ai claritate asupra obiectivelor și un plan de afaceri care să asigure o vizibilitate pentru un buget pe o perioadă de minimum un an. Astfel, leasing-ul poate deveni cea mai bună soluție de finanțare a investițiilor, în speical în mașini și echipamente.

"E de preferat surselor porprii care trebuie să asigure capitalul de lucru, mai ales la început când pot apărea diferite situații neprevăzute. Leasingul financiar poate fi asimilat unui contract de închiriere, pentru că are și avantajul transparenței costurilor pe care le ai pe parcursul contractului, inclusiv cele de sfârșit. Dacă vrei să cumperi bunul închiriat, o poți face la valoarea reziduală stabilită încă de la semnare", menționează Ionuț Morar, director al BT Leasing.



Citeste si