- 12 Iulie 2017
Libertatea costă 50 de euro
Pe vremea când eram mic, mergeam cu tata pe drumuri. E șofer de camion. Avea o cisternă și căra alcool prin toată România. Îl însoțeam în mirosul dulce de motorină și vibrația motorului, mai sensibilă decât cea a inimii. Tata nu a citit cărți la viața lui, dar suda ziarele. În fiecare zi cumpăra 3-4 publicații. Fie că era Evenimentul Zilei, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Cancan, Click, Național, Curierul Național, Adevărul sau orice alte publicații vremelnice. De multe ori lua 3 ziare naționale, dintre care unul de sport, și un ziar local.
Știam că voi fi jurnalist de mic. Știam că voi fi jurnalist și când citeam ziarelele cu tata. Presa a intrat în declin, a venit internetul, oamenii nu au mai vrut să cumpere ziare fizice. Din multe motive, dar și calitatea a scăzut. Jurnaliștii buni au părăsit redacțiile mari și și-au creat mici enclave pentru jurnalism de calitate. Privite cu dezaprobare de “presa mainstream”, cu scepticism de cititori și de publicitari, ele și-au găsit un loc.
Fie că vorbim de Casa Jurnalistului, Decât o Revistă, Rise Project, Dela0, Să Fie Lumină, publicațiile și proiectele acestea au crescut. Au devenit sursele de credibilitate și materiale care deschid minți. Scriu asta pentru că astăzi vreau să vorbesc despre o nouă apariție în peisajul jurnalismului de calitate: Recorder.ro. Acestea sunt adevărate startup-uri jurnalistice. Inițiative care vor să schimbe ordinea prestabilită, în căutarea unui model de monetizare viabil.
Recorder e proiectul fondat de Mihai Voinea, Cristian Delcea, Andrei Crăciun și Răzvan Ionescu. Mihai, Cristi și Andrei sunt printre cei mai buni jurnaliști din România, cu ștate vechi, cum se spune. Au lucrat la Evenimentul Zilei, la Adevărul, au făcut documentare și reportaje video, iar acum au părăsit mainstream-ul ca să facă ceva pe cont propriu. Pe Răzvan îl știu de la Adevărul, când am început eu presa. Apoi m-a luat într-un proiect al unui site generalist nou. Îi ziceam "holograme", că nu a văzut lumina zilei, ci s-a transformat în ceea ce e azi, vizual, adevarul.ro. E unul dintre oamenii care m-au inspirat, de la care am avut ce învăța și la care am apreciat că e dispus să învețe ceea ce nu știe despre internet și noile trenduri online.
E un proiect al nebuniei, ca multe altele pornite de la zero. După cum mărturisesc chiar ei, au bani pentru șase luni. Dacă vreți să-i ajutați, donați pentru binele jurnalismului. Hai să facem așa: dați 10 euro la ei, 10 euro la Casa Jurnalistului, 10 euro la Rise, 10 la Să fie Lumină și faceți-vă un abonament la Decât o Revistă. Vă costă 50 de euro. Mult, puțin? O lume fără tipul ăsta de jurnalism ar costa mult mai mult.
Așadar, Recorder.ro se lansează de astăzi, un proiect axat pe video, pe reportaj și pe harfă, adică acele materiale care sunt la granița dintre realitate și Caragiale, dar care sunt România în anul 2017.
- Finalul Rapidului din Giulești, odată cu ultimul meci pe stadion. Pentru un fan al Rapidului, ca mine, a însemnat și prima lacrimă.
- Interviul cu deputatul Corneliu Bichineț, care a vrut să-i corupă pe jurnaliști la finalul interviului.
- Povestea Recorder - cine sunt oamenii care au lansat proiectul și ce vor ei.
P.S. - Dacă am pomenit de materiale bune și de la alte publicații, mai fac niște recomandări de lectură.
- Cum manipulează jurnaliștii străini realitatea românească în reportajele pe care le fac aici.
- Despre cum drogurile legale au distrus zeci de vieți în România, cu acordul autorităților.
- Proiectul care vrea să investigheze afacerile Bisericilor din România - Să fie Lumină - merită susținut.