- 2 Octombrie 2017
Mai e România o țară unde să te întorci să faci afaceri? O discuție cu Marius Bostan
Romanian Business Leaders organizează săptămâna aceasta summit-ul “Investim în România”. Am vorbit la emisiunea “Ziua Zero” cu Marius Bostan, inițiator Repatriot, despre motivele pentru care românii vor reveni în țară ca să facă afaceri.
Urmărește mai jos un script al emisiunii sau dă play la video și ascultă-l pentru a afla câți români au revenit în țară ca să facă afaceri și care sunt problemele antreprenoriale ale României.
- Ideea a fost venită din existența acestei probleme. E cea mai importantă problemă a României în momentul de față. Primul pas a fost să lansăm un mesaj către Diaspora, către antreprenorii români din afara granițelor. Sunt peste 4 milioane de români în străinătate. În momentul în care te întorci și înțelegi ce poți să faci acasă, să faci afaceri, am prezentat aceste argumente. Am avut 30 de evenimente și am explicat de ce există oportunități care sunt fructificate de antreprenori străini în România. Mesajul a prins, a ajuns la peste 15 milioane de persoane pe rețelele sociale, 4.000 de oameni am întâlnit față în față, iar echipa noastră e formată din 40 de oameni.
- Mesajul nostru a ajuns și la stat. A fost lansat programul Diaspora StartUp pentru repatriere prin antreprenoriat. Ne-am dorit să fie o platformă care inspiră. În cadrul programului Start-Up Nation sunt români din străinătate care au aplicat. Dar și investiții strategice, membri ai echipei noastre au atras 10 milioane de euro în automotive, mutând o investiție din altă țară în România, avem proiecte strategice în tehnologie.
- 70% din românii plecați și-ar dori să se întoarcă într-un orizont de timp de 10 ani. Această revenire e de mai multe tipuri: antreprenori, investitori sau revenire ca turiști sau ieșire la pensie. Alții vor să vină cu investiții din țara de adopție.
- Barierele importante sunt corupția, birocrația, încrederea în clasa politică. E despre încredere, în realitate. Vrem să reconstruim lanțul de încredere între societate și Diaspora. E primul pas. Mesajul nostru e de implicare în viața cetății.
- Dacă ai o idee și o oportunitate însemnată, pasul trebuie făcut. România, cu țopăiala ei fiscală, tot merge bine. Și cu Ordonanța 13, oamenii au ieșit în stradă necerând bani, ci dreptate. Impozitele așa cum sunt ele sunt mici. Plec cu un impozit. În nicio țară din UE nu sunt taxe atât de mici. România oferă terenuri foarte ieftine. Sunt niște oportunități, în high tech încă mai avem oameni care creează.
- Nu vii fără plan înapoi în țară. Vii cu un plan de afaceri, studiezi bine birocrația, aș studia partea de autorizări pentru clădiri care durează, un certificat de urbanism se ia fiind plimbat de la Ana la Caiafa, atunci trebuie să evaluezi foarte bine. Asta oferim noi la Repatriot, apartenența la un grup de prieteni. Noi putem să te descurcăm, să-ți arătăm cum să abordezi anumite lucruri specifice mediului de business de aici.
- România se dezvoltă și din cauza asta, prețurile la unele bunuri și servicii au crescut. În domeniul IT&C salariile sunt crescute. Îți poți găsi de lucru în România cu salarii comparabile și va exista o mișcare de revenire a unor IT-iști români, și nu mă refer la Sebastian Ghiță, pentru că, în orașele României, costul vieții este mai redus decât în Londra sau în alte orașe. Salariile sunt pe o curbă ascendentă.
- De asemenea, și tulburările din Europa pot atrage IT-iștii înapoi în țară. Nu mi-ar plăcea să stau într-o zonă unde tulburările sunt atât de mari, cu asemenea intensitate, atentate. Cred că și răul cumva, care se întinde, îi va determina pe unii să revină. Cât menținem România o țară sigură și stabilă, cât Guvernul rămâne ancorat pe stabilitate și orientare occidentală, iar retorica putinistă este scăzută, în același timp stabilitatea noastră americană rămâne stabilă, România va fi o destinație.
- La Investim în România vor veni peste 250 de persoane. Vom ieși la Poiana Brașov, un timp împreună acolo pentru a construi proiecte. Faptul de a sta câteva zile împreună deschide o oportunitate extraordinară, într-un format 50%/50%, adică antreprenori din țară și din străinătate.
- E negativă dihotomia investitor străin/investitor român. E o retorică politică patriotardă, e o probă de patriotism greșit înțeles. Ce ar însemna România fără locurile de muncă create de multinaționale? Uitați-vă în Ucraina, Moldova, în foștii sateliți sovietici. România e o țară stabilă, pentru că e ancorată în NATO și Uniunea Europeană. Outsourcing-ul a avut perioada lui, a creat valoare în România. Oamenii au învățat lucruri, chiar dacă valoarea inovării și a patentelor a fost mare în mâna celor care le-au creat, și e absolut logic să fie așa. Oamenii care au lucrat în corporații au învățat cultura antreprenorială, cultură managerială, au plătit sistem de sănătate, au plătit asigurări. Pe aceste sume stă România.
- Mesajul e că dacă vrei să pleci, poți să pleci, dar să nu uiți de țara ta, să evaluezi tot timpul oportunitățile din țara ta, dar să nu uiți țara, să nu o vorbești de rău, țara e un lucru profund, nu e formată dintr-o adminstrație birocratică vremelnic conducătoare. Nu contează dacă oamenii pleacă sau vin, dacă înțelegi lucrurile astea. Patriotismul a fost dus în derizoriu și a fost distrus în ultimii 20 de ani.