Mesajul organizatorilor de evenimente și artiștilor pentru premierul Cîțu. 75% din oameni ar fi de acord să se testeze pe loc la evenimente și concerte

Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale a trimis o scrisoare deschisă către premierul Florin Cîțu, pe fondul îngrijorărilor că sectorul ar putea fi afectat în continuare de pandemia de Coronavirus.

Conform scrisorii deschise, organizatorii de evenimente spun că „În condițiile în care pentru cei din sector ajutorul financiar nu a venit nici până în acest moment, e greu pentru întreaga breaslă sa urmărească toate aceste declarații care nu invită la dialog și la găsirea de soluții”. 

„Oamenii din acest sector atât de important (artiști, tehnicieni, antreprenori) nu mai reușesc să-și achite creditele la bănci, să-și susțină chiriile sau să asigure necesarul pentru familiile și copiii lor. Vă rugăm să vă aplecați atenția și asupra realității disperate în care se află această parte a societății românești”, menționează aceștia. 

„Sugestia ca pierderile survenite din închiderea sectorului cultural și în 2021, să fie preluate de organizatori prin asigurări private, nu doar că denotă o lipsă de înțelegere a mecanismelor ce guvernează sistemul de asigurări și situația actuală din zona culturală, dar vine și în contra curentului European, în care guvernele, tocmai pentru a reporni sectorul cultural și a asigura stabilitate și predictibilitate, asigură garanții de stat începând cu trimestrul al 3-lea, la nivelul miliardelor, pentru o eventuală nouă anulare sau restricții în ceea ce privește numărul de participanți, dacă situația pandemică o va impune”, mai transmit organizatorii lui Florin Cîțu. 

Măsuri propuse pentru sectorul cultural și de evenimente

Organizatorii de evenimente și activități culturale au transmis premierului o serie de propuneri pentru a ajuta această industrie. Iată care sunt cele 3 măsuri propuse: 

  • Soluție compensatorie pentru pierderile dezastruoase suferite de industria culturală; susținere financiară prin includerea sectorului cultural în Schema de compensare a pierderilor suferite, pe modelul HORECA, urmând a despăgubi sectorul pentru pierderi în limita a 20% din diferența cifrei de afaceri 2019/2020, schemă implementată sub coordonarea Ministerului Economiei.
  • Crearea unui grup de lucru, sub supervizarea cabinetului Primului-Ministru, pentru găsirea de soluții și definirea unor norme clare pentru redeschiderea sectorului cultural. Sectorul nu cere absurdul sau imposibilul, dar solicită stabilirea unui cadru clar, predictibil, raportat la rata de îmbolnăvire și ținând cont de studiile științifice acceptate la nivel mondial, cu norme de aplicare nediscriminatorii.
  • În sprijinul planului de redeschidere, lansarea cu celeritate a Schemei de redeschidere a sectorului cultural, sub coordonarea Ministerului Culturii.
  • Dorința de participare la evenimente culturale e o nevoie a societății, arată un sondaj al asociației. Astfel, conform sondajului în plină desfășurare derulat de AROC (Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale), la care au răspuns până acum peste 8.500 de persoane, 70% dintre cei care au participat la evenimente în anul 2020 au spus că s-au simțit în siguranță, iar peste 90% au spus că ar participa la evenimente și în 2021 dintre care 75% sunt de acord cu vaccinarea sau cu testarea la fața locului.



    Citeste si