- 17 August 2021
Ministerul Digitalizării, primii pași pentru strategia României pentru inteligența artificială
Ministrul Ciprian Teleman a anunțat că a început proiectul de Memorandum pentru instituirea grupului de lucru inter-ministerial și elaborarea strategiei naționale în domeniul Inteligenței Artificiale (IA).
Practic, este o inițiativă prin care se încearcă o coordonare națională pe problematica inteligenței artificiale, calculând impactul pe care îl va avea aceasta atât în sectorul privat, cât și în sectorul public.
„Inteligența Artificială este considerată una dintre tehnologiile cu cel mai mare potențial de transformare critică pentru societate, din punct de vedere al beneficiilor dar și al riscurilor potențiale pentru drepturile omului și piața muncii. Mai mult IA este deja utilizată pe scară largă în produse și servicii utilizate de consumatori, inclusiv în România, cum ar fi roboții industriali, transporturi autonome, medicină predictivă, asistent personal smart”, arată ministrul Teleman în postarea sa de pe Facebook.
Odată cu instituirea acestui grup de lucru, el va iniția consultări cu mediul privat, va alinia inițiativele României cu cele ale Uniunii Europene, în special regulamentul AI propus de Comisia Europeană. Despre acest regulament am scris și noi pe start-up.ro și-l poți consulta aici.
De asemenea, vor fi luate în considerare și particularitățile etice ale implementării inteligenței artificiale, limitele care trebuie impuse și zona legală.
Ministrul promite că-n 6 luni de la înființarea grupului acesta va prezenta către premier proiectul de strategie națională AI.
Prioritățile MCID pentru grupul de lucru sunt:- Îmbunătățirea serviciilor publice prin tehnologii IA
- Dezvoltarea unui ecosistem performant de startup-uri și companii inovative în domeniul IA, orientate către piața internațională
- Dezvoltarea economică a României pe baza IA prin servicii și produse cu valoare adăugată mare
- Creșterea numărului de specialiști în IA, prin programe de educație în domeniu
- Orientarea măsurilor de stimulare a dezvoltării IA către cetățean și mitigarea riscurilor legate de piața muncii și drepturile omului.
„Invitam toți experții și entitățile publice și private cu preocupări în domeniu sa ne trimită materiale scrise pentru a fi analizate în cadrul grupului de lucru. (cabinet.ministru@research.gov.ro)”, mai scrie ministrul Teleman.
Ce beneficii poate aduce inteligența artificială în RomâniaInteligența artificială nu e ceva de viitor, ci este parte a prezentului și înseamnă modul prin care mașinile, cu ajutorul software-ului, pot realiza procese cognitive, cum ar fi să învețe, să înțeleagă și să interacționeze.
Inteligența artificială poate fi găsită de multă vreme în produsele pe care le folosim, dar ea este de cele mai multe ori invizibilă. Fie că vorbim de un serviciu online care învață din comportamentul nostru și ne recomandă servicii, fie că e vorba de navigația de pe telefonul nostru care știe că dimineață la 8 ne ducem spre serviciu și ne recomandă această adresă.
Inteligența artificială va duce la creșterea economiei prin productivitate crescută cu până la 40%, va crea o forță de muncă „virtuală”, formată din computere ce vor putea rezolva task-uri și să le automatizeze, iar ulterior economia va fi influențată și de fenomenul de „difuziune a inovației”, deoarece tehnologia aceasta are impact pe mai multe domenii care cresc împreună, conform unui studiu realizat de Google.
Un studiu PwC arată că economia globală va putea crește cu 14% până în 2030 prin accelerarea productivității de către inteligența artificială. Următoarea revoluție digitală va fi adusă de Internet of Things, nu de Internet of People.
Conform studiului Google privind inteligența artificială, impactul AI asupra IMM-urilor din România este de 40 de miliarde de euro, unde producția de bază, comerțul cu ridicata și cu amănuntul și construcțiile reprezintă cele mai importante industrii.