Monte: produsul unor moldoveni se luptă de la Londra cu Wordpress sau Squarespace

Doi tineri de 22 de ani din Republica Moldova au ajuns la Londra și au lansat un serviciu prin care vor să concureze cu Wordpress, Wix sau Squarespace în crearea de site-uri. Monte s-a lansat de curând și noi am aflat întreaga poveste.

Grigore Dodon și Sergiu Finciuc se cunosc de mici copii, de la patru ani. Au fost pasionați de zona IT-ului de multă vreme, iar de anul acesta s-au asociat pentru a lucra la Monte. Monte e un produs prin care poți să-ți creezi un site sau un blog fără să ai foarte multe cunoștințe tehnice. Monte combină capacitățile unui produs cum ar fi Wordpress sau Joomla, cu simplitatea unora ca Squarespace sau Wix.

Născut în Moldova, creat la Londra

Monte s-a născut ca o idee, pe când cei doi erau încă la Chișinău. Grigore a venit la Londra pentru a studia Computer Science, iar acum un an a venit și Sergiu Finciuc, care s-a angajat la o companie digitală. "Am început cam acum un an. Am lucrat part time la produs în perioada aceasta, iar acum lucrăm full time", povestește Sergiu.

Între timp, pentru a se întreține, au creat o agenție de web development, Develway, pentru că aveau deja experiență din Moldova. Lucrând cu foarte multe produse din această zonă, le-a venit și ideea pentru Monte.

"Am lucrat cu multe produse: Wordpress, Joomla, Drupal, am văzut și website builders ca Weebly, Wix sau Squarespace. Ele au și plusuri și minusuri, iar noi am încercăt să combinăm plusurile și să adăugăm anumite idei. Ideea principală a fost să avem un management extrem de ușor, puține configurări, iar experiența să fie ușoară", povestește Grigore, în timp ce stau la o cafenea în Londra, pe Skype.

Ideea de bază e să facă un produs simplu de folosit, care să ajute și pe cei fără cunoștințe tehnice, dar și pe cei care sunt dezvoltatori profesioniști. Monte se bazează pe influența aplicațiilor mobile, pentru că fiecare secțiune editabilă este o aplicație proprie, așa cum se poate vedea și în imaginile sau clipurile asociate articolului.

Ideea principală a fost să avem un management extrem de ușor, puține configurări, iar experiența să fie ușoară

Pentru toată lumea

Dacă inițial voiau un produs dedicat celor care nu au cunoștințe tehnice, acum vor să extindă Monte către dezvoltatori și freelanceri. Una dintre probleme ar fi costurile foarte mari de creare a unui website în Marea Britanie. "Dacă vrei un site cu funcționalități minime, în care să prezinți afacerea, să ai un mic management de conținut, te costă 2 - 3.000 de lire sterline", spune Grigore. Acest lucru poate fi o oportunitate pentru Monte. Piața creării site-urilor e împărțită între două perspective.

"Wordpress, Joomla sau Drupal sunt CMS-uri. Descarci, angajezi un developer, cumperi template-uri, unele nu oferă tot ce ai nevoie și sunt cam greu de înțeles opțiunile. Nu e de mirare, au fost create acum 10 ani", explică Sergiu. Pe de altă parte, mai există zona de website builder, care oferă caracteristici simplificate pentru cei care vor un site minimal, dar care nu e incompletă. "A doua categorie nu oferă ecosistemul pe care-l are Wordpress. E ușor să schimbi conținutul, designul sau să adaugi un blog. Se bazează pe ușurință, nu pe ce ar mai vrea clientul peste opțiunile date. Noi am vrut să le combinăm și să fie ușor de folosit și de extins, să aibă totul într-un loc și să fie un ecosistem în jur", mai explică Finciuc.

Practic, Monte are e un CMS ca Wordpress, dar organizat simplificat pe categorii de aplicații. Dacă Wordpress are teme, Monte are kit-uri. Acestea vor putea fi dezvoltate în viitor și de programatori independenți care să le vândă mai departe într-un ecosistem creat în jurul platformei. Dacă acum vor lansa sistemul destul de simplu, urmează să permite dezvoltatorilor să dezvolte aplicații și design-uri noi pentru template-uri care să poată fi folosite la crearea site-urilor. Aceștia le vor putea vinde pe magazinul online al Monte.

A doua categorie nu oferă ecosistemul pe care-l are Wordpress. E ușor să schimbi conținutul, designul sau să adaugi un blog. Se bazează pe ușurință, nu pe ce ar mai vrea clientul peste opțiunile date. Noi am vrut să le combinăm și să fie ușor de folosit și de extins, să aibă totul într-un loc și să fie un ecosistem în jur

Cum folosești Monte?

Ca să folosești Monte îți alegi mai întâi un domeniu pentru site, instalezi Monte în calculator și începi să-ți construiești site-ul. Poți modifica designul, adăuga secțiuni, un blog, schimbi setările și adaugi utilizatori. De asemenea, poți adăuga unealtă de Analytics, pagini noi și un newsletter. Toate aceste lucruri au câte o aplicație separată, pentru ca toate lucrurile să fie foarte simple.

În momentul lansării, Monte are patru kit-uri diferite de aplicații, cu câte 60 de blocuri fiecare. Cei doi moldoveni definesc blocurile ca funcții pe care le poți adăuga site-ului. "Blocurile sunt repartizate pe categorii, texte, features, imagini, galerii foto, portofoliu, bloguri", spune Grigore Dodon.

"La noi totul e construit pe aplicații. Fiecare aplicație are funcțiile ei și nu implică lucruri din alte părți. Ne bazăm pe asocierea cu un telefon, unde ai un ecran de pornire și aplicațiile", explică și Sergiu Finciuc.

Acum mai bine de o lună cei doi au lansat proiectul în fază de private beta și au strâns aproximativ 600 de abonați, după ce au publicat pe grupurile de Facebook London Startups și Romanian Startups, dar și după ce au ajuns pe site-ul betalist.com, unde au fost printre aplicațiile cele mai populare din luna decembrie. Faza beta le-a depășit orice așteptare, iar acum, odată cu variantă publică vor să atragă și primii clienți. Vor fi mai multe planuri de plată.

În mod gratuit vei putea folosi Monte pentru a construi doar un website și să adauge planuri suplimentare pentru aplicații și mai multe domenii. Planul InCloud Basic, care oferă suport pentru două domenii, costă 15 lire sterline pe lună, iar InCloud Premium costă 30 de lire sterline pe lună și permite până la 10 domenii. Pentru 100 de lire sterline, programatorii pot descărca Monte, să-l pună pe serverul lor și să lucreze la 10 proiecte comerciale sau non-comerciale.

Dacă vrei să folosești produsul, ai și o reducere specială pentru comunitatea start-up.ro. Ai 30% reducere la Monte dacă introduci codul STARTUPRO30 pe această pagină. 

 



Citeste si