Morphosis Capital: 10 investiții de 10-15 milioane de euro planificate. Rata de rentabilitate a fondului I a ajuns la 31%

Fondul de private equity Morphosis Capital a lansat oficial al doilea său fond dedicat investițiilor în România și nu numai, cu o valoare de 100 de milioane de euro.

Morphosis Capital este un fond care a căutat companii performante din România pe care le poate crește din diverse domenii. Astfel, Morphosis se uită spre acționariat majoritar în companii de obicei.

Morphosis Capital Fund II - ce investiții vor să facă și care e valoarea lor?

Fondul al doilea este dublu ca valoarea, peste 100 de milioane de euro și Morphosis urmărește să facă 9-10 investiții cu valoare medie de 10-15 milioane de euro în companii care au EBITDA de 1-5 milioane de euro.

Printre primele investiții realizate de Morphosis se numără lanțul de supermarketuri românești La Cocoș, dar și școala internațională Mark Twain din București. De asemenea, Morphosis a fost printre primele fonduri acceptate pentru a primi bani din PNRR.

Morphosis urmărește companii din zona de sănătate, producție de nișă, retail, servicii B2B.

Astfel, fondul se uită spre piețe în creștere, industrii fragmentate, scalabile și potențial de creștere. Ce va evita fondul de investiții de private equity sunt companiile cu probleme financiare, industrii ciclice, modele de business care nu și-au demonstrat valoarea.

70% din fond se concentrează pe România, dar restul se pot duce și spre investiții în Bulgaria, Polonia, Cehia sau Slovacia .

Companii în care a investit Morphosis Capital Fund I

Conform datelor prezentate de reprezentanții fondului la evenimentul de lansare, rata de rentabilitate a investițiilor din fondul I a fost de 31%. Rata netă a fost de 19,1%.

Conform datelor fondului de investiții, veniturile companiilor din portofoliu a crescut din 2020 de la 20 de milioane de euro la 116,8 milioane de euro, o creștere de 55%.

Datele arată că au fost create 1.000 de noi joburi cu ajutorul investițiilor Morphosis și au fost realizate 3 exituri cu o rată de rentabilitate de 30%.

De asemenea, EBITDA a crescut de la 4,7 milioane de euro la 19,1 milioane de euro.

Printre companiile în care a investit Morphosis se numără:
  • EMI - reparații pentru sisteme industriale de acces
  • DocProcess - autmatizare de documente
  • Cronos - medicină regenerativă și chirurgie estetică
  • Clinicile Dr. Leahu - clinici stomatologice
  • Medima - clinici medicale
  • StayFit Gym - rețea de săli de fitness

În ultimii 5 ani, Morphosis Capital s-a concentrat pe extinderea business-ului acestor companii, M&A, dar și exituri, cum a fost vânzarea Dr. Leahu către Regina Maria.

Astfel, StayFit Gym are 29 de sedii noi, Medima s-a extins cu 17 clinici medicale, Cronos încă două, iar DocProcess s-a extins în Franța.

Potențialul pieței de private equity din România

Private equity este o metodă de investiție prin care companiile deja existente pot crește și să se extindă. Reprezentanții Morphosis Capital, Andrei Gemeneanu și Simona Gemeneanu, au menționat faptul că potențialul pe piața din România există, deși există încă o lipsă mare. În România fondurile de pensii nu au voie să investească în private equity, așadar pensionarii români nu au șansa la venituri mai bune din această cauză.

Datele arată că private equity este clasa de active cu creșterea cea mai mare în lume. În Europa Centrală și de Est private equity însemnă doar 0,07% din PIB-ul țărilor, iar România este la doar 0,04%, doar peste Croația și Slovacia. La nivelul UE rata este de 0,46%.

Private equity este o metodă de investiție cunoscută drept "capital de creștere", pentru că firmele pot crește mai rapid prin investiții, iar scopul unui fond de private equity este, bineînțeles, să vândă mai departe acele companii la un moment dat după o creștere constantă.



Citeste si