NASA International Space Apps Challenge: aproximativ 170 de români înscriși

Ediția locală a NASA International Space Apps Challenge, unul dintre cele mai mari hackathon-uri din lume, are loc în acest weekend, pe 7-8 octombrie, România fiind a șasea cea mai mare destinație a hackathonului din Europa, cu aproximativ 170 de participanți.

Misiunea NASA International Space Apps Challenge este de a stimula colaborarea, creativitatea și gândirea critică, de a încuraja interesul pentru explorarea Pământului și a spațiului, de a crește gradul de conștientizare la nivel global a datelor NASA și de a dezvolta următoarea generație de oameni de știință, ingineri, specialiști în tehnologie și designeri.

Ediția a XII-a a competiției va avea loc în cinci orașe din România și în alte sute de locuri din întreaga lume. Evenimentul se desfășoară fizic la București și Cluj-Napoca și online la Timișoara, Iași și Oradea.

Printre speakerii evenimentului se numără Dumitru Prunariu - singurul român care a ajuns în spațiu, Eduard Mititelu - Secretar de Stat în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și Kuldeep Kaushik - CEO NN România și Vlad Duțescu, Managing Partner Sandler România.

Între jurații ediției din acest an se numără Cristian Român - Senior Editor al revistei Știință&Tehnică, Ulpia Elena Botezatu - Research Engineer în cadrul Agenției Spațiale Române și Armand Doru Domuța - Fondator&Chairman of the Board of Restart Energy.

Condiții de participare la hackathon

Înscrierile pentru NASA International Space Apps Challenge se pot face aici până vineri, 6 octombrie, la finalul zilei.

La hackathon pot participa programatori, oameni de știință, designeri, ingineri, pasionați de tehnologie, specialiști în storytelling din întreaga lume.

Participanții se pot înscrie la evenimentul organizat de oricare dintre cele cinci orașe indiferent de locul din România din care provin. Persoanele sub 18 ani care își doresc să participe trebuie să fie înregistrate de un părinte/tutore legal și să fie însoțite la eveniment de părinte/tutore legal.

Pentru fiecare dintre cele cinci orașe din România vor fi alese una-două echipe câștigătoare care vor participa în competiția globală unde vor concura cu peste 3.000 de echipe din întreaga lume.

„La fiecare ediție a hackathon-ului NASA vedem foarte mulți specialiști în domeniul tehnologiei care vin cu idei care de cele mai multe ori pot fi puse in aplicare și concurează cu mândrie în fazele superioare ale competiției. Însă hackathonul NASA nu este doar pentru oameni cu experiență tehnică. Este un hackathon în care se pot înscrie adulți, dar și copii care sunt pa-sionați de storytelling, design, geografie, ecologie, astronomie, fizică. Este un hackathon pen-tru oricine își dorește să ajute la găsirea de soluții pentru diferitele probleme de pe Pământ și din spațiu”, a declarat Tudor Pasc, Project Manager NASA Space Apps Challenge &Incubation Director ROTSA.

„Cred că un hackathon precum NASA International Space Apps Challenge poate duce la popularizarea științelor într-o perioadă în care avem tot mai mult nevoie de soluții pentru numeroasele probleme cu care ne confruntăm. Iar faptul ca acest eveniment se adresează și celor care au cunoștințe mai puțin tehnice, de exemplu celor care știu să spună povești sau sunt talentați în grafică, este un pas fundamental pentru a duce oamenii obișnuiți aproape de o știință care mereu a părut foarte elitistă”, a declarat Dumitru Prunariu, singurul român care a ajuns în spațiul cosmic.

Prima ediție a acestui hackathon în România a avut loc în 2016. Evenimentul este organizat cu sprijinul Google România, NN, Restart Energy și Cloudsoft.

Printre partenerii evenimentului se numără Agenția Spațială Română - ROSA, AIESEC și aSpace.



Citeste si