Niciodată angajat. Cei care au riscat totul pentru business

Când nu ești aproape niciodată sau chiar niciodată angajat, viitorul se măsoară și se construiește după alte valori. Sunt antreprenori români care nu au trecut decât fugitiv prin exercițiul angajării și care de ani buni lucrează doar pentru ei. Despre acest traseu, pericolele sale și viitor am vorbit cu Ioana Hasan (Smart Bill) și George Lemnaru.

Steve Jobs a trecut o scurtă perioadă pe la Atari, unde lucra numai noaptea. Bill Gates a lucrat la Microsoft de când a părăsit Harvard. Mark Zuckerberg nu a trecut nici el prin experiența angajării. Sunt antreprenori din lumea tehnologiei către care tinerii de astăzi privesc cu respect și cu fascinație. Deși nu e un traseu obligatoriu, mulți o fac. Am vrut să aflăm, în cadrul proiectului "Timp în schimbare" cum se vede viitorul la vârsta adolescenței, când antreprenorii Ioana Hasan și George Lemnaru au luat-o pe cont propriu.

Ioana Hasan nu a fost angajată niciodată și a pornit la drum alături de actualul ei soț, Radu Hasan și prietenul lor, Mircea Căpățînă. Au creat Smart Bill, un produs de facturare folosit de 41.000 de antreprenori din România și nu numai. Pe de altă parte, George Lemnaru face parte din generația primilor copii nebuni ai Bucureștiului, primii startupiști de după 1990, alături de Vladimir Oane, Emi Gal, Bobby Voicu, Cristi Badea și alții ca ei. A lucrat foarte puțin, a pornit un magazin online, iar apoi jocul eRepublik.

Din facultate

Ioana Hasan a terminat Computer Science la Sibiu, acolo unde locuiește și astăzi și se ocupă de Smart Bill, alături de soțul ei, Radu Hasan și de partenerul lor, Mircea Căpățînă. Își amintește că în anul III de facultate mai mulți colegi au început să se angajeze part time. "Eram atrasă de angajare, dar era greu de împăcat cu școala. Nici la o carieră pe cont propriu nu m-am gândit. Eram convinsă că mă voi angaja la un moment dat pentru că ... așa mergeau lucrurile", spune Ioana.

La finalul anului acela de facultate a început să lucreze împreună cu soțul său, pe atunci logodnic, Radu Hasan, ca freelancer, pe platforma Rent a Coder. Radu și Mircea voiau să facă firmă de multă vreme. "Am făcut echipă bună cu Radu și asta mi-a dat avânt și curaj. Tot așa am făcut o echipă bună un am mai târziu când am scris prima versiune a Smart Bill", povestește Ioana.

Radu Hasan, Ioana Hasan, Mircea Căpățînă

Nici George Lemnaru, fondator al eRepublik și Green Horse Games, nu a trecut foarte mult prin vreun job. A fost doar câteva luni angajat, dar parcă nici nu se punem, la cât de tânăr era. "Am discutat foarte puțin cu prietenii sau cu familia despre acest subiect. În general, discuțiile se concentrau foarte mult pe riscuri și aproape deloc spre oportunități", spune Lemnaru.

Lemnaru era tânăr și rapid a fost demotivat de serviciul său. "În fiecare seară, când ajungeam acasă, lucram la ceva ce mă motiva mai mult. După lansarea produsului, văzându-i potențialul, am decis să-mi asum riscul și să renunț la jobul pe care-l aveam", explică fondatorul Green Horse Games.

Probabil doar când nu-mi va mai plăcea munca mea, iar pensionarea va veni ca o scăpare. Nu e cazul și sper că nici nu va fi

Ioana, Radu și Mircea nu aveau un plan foarte bine pus la punct. "Când s-a scos obligativitatea tipizatelor ne-am gândit și noi, și alte 30 de firme, să facem un soft de facturare care să ne ușureze munca. Nu ne-am gândit atunci la ce ar putea deveni Smart Bill și ne gândeam la alte idei. Am învățat pe pielea noastră ce înseamnă lipsa de focus în anii următori", a spus Ioana.

Cu toate acestea, firma a crescut, iar Smart Bill e unul dintre liderii pieței din România și vrea să se extinde spre Europa și întreaga lume. Colegii Ioanei, în mare parte, s-au angajat. "În general, cei din jur m-au susținut. Părinții au fost cei mai stresați, preferau să ne știe angajați și liniștiți undeva. Dar la început, când încă eram în facultate, nu mi s-a spus că ar fi mai sigur să-mi găsesc un job, eram încă sub tutela părintească", își amintește Ioana Hasan.

Ziua de mâine

Ce faci atunci când o iei pe cont propriu și cei din jurul tău se gândesc mai mult la siguranța zilei de mâine? Sau în momentele cele mai dificile?

Eram tânără când am luat-o pe drumul antreprenorial și nu cu grija zilei de mâine, așa că nu m-am gândit foarte bine la implicațiile de viitor la început, a fost spontan

„E foarte ușor ca atunci când vezi că vânzările nu merg bine să faci tot felul de scenarii negative, să te gândești la ziua de mâine. Ajută să ai cofondatori cu care să împarți grijile. Cred că prin rotație unul dintre noi e mai negativist și ceilalți reușesc să fie mai optimiști. Eram tânără când am luat-o pe drumul antreprenorial și nu cu grija zilei de mâine, așa că nu m-am gândit foarte bine la implicațiile de viitor la început, a fost spontan“, povestește Ioana Hasan.

În ultimii ani, Ioana, Radu și Mircea au învestit mult în Smart Bill, dar lucrurile încep să se întoarcă. Au vânzări foarte bune și, de curând, au primit și o investiție care-i va ajuta să crească. Smart Bill, produsul lor, ajută IMM-urile să factureze mai ușor. A fost o trecere în lumea digitală pentru mulți dintre clienți, care au descoperit că pot face lucrurile mai ușor.

Pentru Ioana, spune ea, totul e ca un rollercoaster. „Investițiile și economiile noastre s-au cam dus în Smart Bill. Au fost și clipe când mi-am pus problema zilei de poimâine, iar grijile devin și mai mari când ai angajați și devii responsabil pentru ei. Dar au fost și bucurii, ca un rollercoaster“, povestește Ioana Hasan.

Antreprenoriatul înseamnă risc, iar George Lemnaru a decis la un moment dat să părăsească eRepublik, într-un moment de creștere, când toată lumea știa de jocul său și să o ia de la zero. „E o misiune pentru mine să creez produse cât mai de succes. De aceea am riscat toate economiile mele, plus câțiva ani buni din viață pentru a-mi continua drumul. Poate părea irațional, dar este ceea ce mă face împlinit și complet“, spune Lemnaru.

Momentul potrivit

Când e momentul să pui bani deoparte. După ce crești firma, investești, toți banii se duc pe extindere, când e momentul când în lumea riscantă a startup-urilor lucrurile se așază?

George Lemnaru spune că are momente când se gândește la pensie, dar privește acel moment ca unul în care va lucra în continuare, nu se vede stând deoparte. „Probabil doar când nu-mi va mai plăcea munca mea, iar pensionarea va veni ca o scăpare. Nu e cazul și sper că nici nu va fi“, explică antreprenorul care a fondat două startup-uri de succes în România.

Ioana Hasan consideră că „momentul depinde mult de planul fiecăruia și de viziunea pentru viitor. Am amânat destul de mult ambele momente, dar sperăm că a fost alegerea corectă“. Ea spune că banii făcuți au fost reinvestiți în Smart Bill, pentru a asigura creșterea. În lumea startup-urilor tehnologice, una dintre provocări e că nu poți să amâni creșterea, pentru că ritmul e atât de puternic, încât ai putea fi eliminat de pe piață cu rapiditate.

Cea mai bună modalitate de a pregăti viitorul e să investești în tine. Dacă vrei să faci alte tipuri de investiții e recomandabil să investești în domeniile la care te pricepi

De altfel, spune Ioana Hasan, speră ca Smart Bill să crească atât de mult încât să le asigure pensie la bătrânețe. „Nicio investiție nu e așa de sigură, dar cea mai bună e în tine. Cred că o combinație de economii și investiții e cea mai bună pe termen lung“.

Lucrul acesta e susținut și de opinia lui George Lemnaru. „Cea mai bună modalitate de a pregăti viitorul e să investești în tine. Dacă vrei să faci alte tipuri de investiții e recomandabil să investești în domeniile la care te pricepi“. Oricum, dincolo de bani, pentru George, gândul la viitor înseamnă să creezi un cămin plăcut pentru copii. „Asta e uneori legat mai mult de înțelegerea în familie, mai puțin de bani. E bine să ai puși bani puși deoparte pentru situațiile neprevăzute“, explică Lemnaru.

[<a href="//storify.com/vladandriescu4/timp-in-schimbare" target="_blank">View the story "Timp în schimbare" on Storify</a>]


Citeste si