Nicoleta Cherciu: Cum faci o strategie de proprietate intelectuală corectă

Fostă angajată a UiPath în cadrul departamentului legal al companiei, Nicoleta Cherciu asistă astăzi startup-urile și fondurile de investiții de risc în tranzacții, dar și în stabilirea clară a drepturilor de proprietate intelectuală. În cadrul Unplugged Talks de la Innovation Labs, ea le-a explicat viitorilor antreprenori cât de crucial e acest aspect, iar acum poți să afli și tu asta.

Nicoleta Cherciu este avocat specializat în tehnologie și investiții, cu un background pe inteligență artificială. Se implică activ în viața startup-urilor și în grupuri de lucru privind proprietatea intelectuală.

A făcut parte din echipa juridică de la UiPath, dar a fosat și consultant extern pentru Parlamentul European și a oferit recomandări și pentru reglementări privind robotica, AI-ul și platformele online.

Prin firma sa de avocatură numită Cherciu & Co asistă fonduri de risc pentru activitățile lor, dar și companiile care vor să aibă un background solid asupra proprietății intelectuale și a strategiei de a ajunge pe piață.

Unplugged Talks sunt o serie de discuții - fie sub formă de prezentare sau de interviu, în cadrul cărora personalități din industrie, manageri și antreprenori de top în domeniul tehnologiei discutăteme de interes privind antreprenoriatul tech, precum crearea și clucrul într-o echipă, leadership, modele de afaceri, product management, investiții, aspecte juridice și multe altele, ajutând echipele din program să deprindă bazele construirii unui startup. Acestea au fost organizate în cadrul perioadei de mentorat a ediției din 2024 a Innovation Labs, fiind deschise participării,  atât fizic, cât și online, pentru echipele aflate în program la nivel național. 

E crucial să ai o strategie de protecție a proprietății intelectuale

E crucial să ai o strategie de protecție a proprietății intelectuale

În cadrul discuției cu echipele din Innovations Labs participante la Unplugged Talks, Nicoleta a discutat despre proprietate intelectuală și cât de importantă e aceasta pentru un startup de tehnologie.

„Investitorii vor căuta întotdeauna claritate în structura acționariatului și a proprietății intelectuale.”, a explicat ea. „Este crucial să ai o strategie de protecție a proprietății intelectuale, fie prin patente, fie prin secrete comerciale.”, a mai spus Nicoleta Cherciu.

În plus, ea a explicat și ce conflicte pot apărea în momentul în care un startup se transformă din idee în companie de sine stătătoare,inclusiv cum să fie împărțit acționariatul - „Bunăvoința și proasta ieșire în cadrul acordurilor de acționariat sunt esențiale pentru a evita conflictele viitoare.”, adaugă ea.

„Fiecare clauză din acordurile de acțiuni trebuie să fie redactată cu grijă pentru a evita neînțelegerile ulterioare.", a mai spus avocata.

Ce poți afla de la Nicoleta Cherciu privind proprietatea intelectuală în startup-uri?
  • Fundamentele structurii corporative a unei companii și aspectele legale în strângerea de fonduri pentru startup-uri.
  • Importanța structurii de guvernanță și a alocării proprietății intelectuale în cadrul companiei.
  • De ce este important ca  ca angajații să cedeze proprietatea intelectuală companiei.
  • Structura acționariatului și clauzele de bună și proastă ieșire în cazul plecării fondatorilor.
  • Clauze eșențiale pentru investitori:  diluare, drag along și tag along.
  • Explicarea preferinței la lichidare și a acordului de împrumut convertibil - convertible loan.
  • Importanța evaluării companiei și negocierile de preț pentru acțiuni.
  • Instrumente financiare precum SAFE și Convertible Loan Agreement.
  • Stock Options Plan pentru angajați.
  • Ce caută investitorii în companii noi din perspectiva legală.
  • Angajarea avocaților și structura de recompensare în acțiuni.
  • Importanța protecției proprietății intelectuale și strategii de patentare.
Ce este Innovation Labs?

Innovation Labs este un program educațional dedicat echipelor pasionate de antreprenoriat și tehnologie care vor să facă primii pași spre a-și deschide  un business. A fost cofondat de către Andrei Pitiș și Răzvan Rughiniș în 2013, pe parcurs alăturându-se și Vladimir Oane, iar astăzi este coordonat de Flavia Husar și Daniel Rosner în calitate de cofondatori.

Programul începe mereu cu hackathoanele, evenimente de 30 de ore, desfășurate în cele 4 centre principale ale programului: București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.În cadrul hackathoanelor, echipele participante pitchuiesc câte o idee de business, iar o parte dintre acestea sunt alese pentru a intra în etapa de mentorat. . Ulterior, pe parcursul a  10 săptămâni, echipele au parte de sesiuni teoretice, dar și de întâlniri cu specialiștii care oferă feedback valoros echipelor pentru a le ajuta să treacă de la stadiul de idee la cel de produs. Marea finală a programului, Demo Day,  aduce 16  cele mai promițătoare echipe  pe scenă, în fața unui public avizat să  le evalueze, dar și în fața publicului general și a reprezentanților media.

Anul acesta pe lângă valoarea obținută în urma participării în program, , un startupa  primit și o investiție din partea Early Game Ventures,  o premieră în cei 12 ani.. Investiția de 150.000 de euro a venit ca urmare a parteneriatului strategic inițiat în 2024 între Innovation Labs și Early Game Ventures, prin care programul de pre-accelerare își dorește să amplifice sprijinul acordat echipelor îin program și să ajute la dezvoltarea ecosistemului de tehnologie din România.

Aproape 700  de echipe au participat în program de-a lungul celor 12 ani de activitate, multe incluzând studenți  ale celor  19 universități partenere ale programului din 9 orașe din România. Startup-urile de alumni ai  Innovation Labs, un adevărat catalist pentru inovare și progres, au o evaluare financiară de peste 200 de milioane de euro.

Unde urmărești Innovation Labs?

Urmărește secțiunea aceasta numită Innovation Labs pentru interviuri cu vizionarii care au devenit mentori ai echipelor, dar și cu cei care au trecut prin program și au dezvoltat afaceri de sute de milioane de euro.



Citeste si