#NOHACK Dictionary: Ce este cyberbullying, comportamentul care rănește copiii și tinerii?

Începem azi un nou format de materiale alături de prietenii noștri de la Bitdefender. Am auzit vorbindu-se despre scam, despre phishing, despre malware, despre cyberbullying. Dar câteodată pare că sunt cuvinte pe care le luăm de-a gata, nu stăm să ne mai gândim ce înseamnă sau cum ne afectează viața în mediul online sau în afara lui.

Alături de Bitdefender începem serie #NOHACK Dictionary și vrem să explicăm, pe înțelesul nostru, al tuturor, o serie de termeni de care ne lovim în mediul digital. Începem azi cu cyberbullying.

Ce este cyberbullying?

Cyberbullying, sau hărțuirea în mediul online, este bullying-ul realizat prin intermediul dispozitivelor digitale în mod repetat. Putem fi hărțuiți rețelele de socializare – Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat, pe platformele de schimb de mesaje, platformele de jocuri și pe telefoanele mobile. 

În cazul hărțuirii online, acest comportament constă în utilizarea tehnologiei pentru a agresa sau a umili o persoană. Gândește-te că e ca atunci când în școală cuiva i se zicea “grasu contrabasu”. Sau “oana banana”. Știu, rima cu numele meu. Acum imaginează-ți asta în comentariile unei postări scrise de 100 - 150 de ori. Indiferent dacă ești adult sau copil. 

Și sunt mai multe feluri în care acest lucru se poate întâmpla. Fie prin intermediul unor fotografii, materiale video sau texte cu caracter sexual, cu limbaj neadecvat, agresiv sau care conțin informații personale, fie prin amenințări, prin mesaje răuvoitoare.

La nivel global, cyberbullying-ul este una dintre cele mai întâlnite probleme cu care se confruntă copiii și adolescenții în mediul online și care îi afectează în mod negativ. 

La finalul lunii martie 2024, un raport al World Health Organization arăta ca 1 din 6 copii cu vârstă școlară a fost victima cyberbullying-ului. Iar efectele pot fi dure. Depresie, autoflagelare sau chiar suicid. 

Cel mai adesea, un act de bullying online îi va umili, îi va face să își piardă încrederea în sine și să se simtă neputincioși iar în cele din urmă se poate ajunge la izolarea de ceilalți și chiar la depresie. 

Pentru a răspunde hărțuirii cibernetice, specialiștii au câteva sfaturi pentru copii: 
  • Nu riposta și nu răspunde negativ – blochează și raportează persoana respectivă.
  • Fă capturi de ecran în care apar comportamente negative, mesaje amenințătoare sau comentarii răutăcioase și raportează-le platformei de socializare sau poliției, în funcție de situație.
  • Maximizează setările de confidențialitate pentru toate conturile și platformele de rețele sociale și asigură-te că profilul este configurat ca privat.
  • Dacă ești părinte și ai un copil, urmărește activitatea sa în social media și controlează persoanele cu care discută sau folosește o soluție de control parental

Adulții ar trebui să rețină că hărțuirea cibernetică este întotdeauna o amenințare și ar trebui să învețe să recunoască când se întâmplă. Și copiii ar trebui încurajați să ia măsurile corecte atunci când devin victime și să vorbească cu adulții din jurul lor.

Cu cât știu mai mulți oameni despre această problemă, cu atât va fi mai ușor să o preveniți sau să o rezolvați atunci când va apărea.

Stop Cyberbullying și rămâneți în siguranță online! 



Citeste si