#NOHACK Cyberchallenge - cum ai grijă de cei apropiați pe internet?
#NOHACK Cyberchallenge, seria online în care provocăm experții la un quiz show pe teme de securitate cibernetică, revine cu un nou sezon. În prima ediție i-am avut invitați pe Răzvan baciu, blogger cunoscut în mediul online ca Răzvan BB și Bogdan Botezatu, Director of Threat Research and Reporting la Bitdefender pentru a discuta despre cum îi ții siguri online pe cei apropiați.
#Cyberchallenge este un quiz show online pe teme de securitate cibernetică unde invităm specialiștii pentru a se duela. Le punem 10 întrebări la care trebuie să răspundă scurt, iar publicului îi oferim provocarea de a vedea la câte întrebări au știut răspunsul înainte de specialiști. Cu cât ai dat mai multe răspunsuri corecte, cu atât ești mai sigur online.
Invitații primei ediții de anul acesta de la #Cyberchallenge sunt Răzvan Baciu, cunoscut în mediul online drept Razvan BB, blogger pasionat de tehnologie și expertul la care apelează cunoscuții atunci când au probleme cu device-urile, și Bogdan BOB Botezatu, expertul Bitdefender cu care se vor duela invitații noștri în acest sezon.
Tema primului quiz show a fost “Siguranța online a celorlalți” și cum poți să ai grijă de cei dragi, chiar dacă nu știu atât de multe despre tehnologie.
Întrebările ediției au fost:
Primești o poză de la un prieten cu ecranul laptopului. Un mesaj în engleză îi spune că dispozitivul a fost infectat și trebuie să plătească o anumită sumă în bitcoin ca să primească o cheie de decriptare. Cu ce a fost infectat?
Vrei să descarci un program pe calculatorul sau laptopul tău. Cauți pe Google după numele programului. Dai click pe primul link care apare, o reclamă poziționată sus de către motorul de căutare?
Primești un mesaj pe WhatsApp la 10 minute după ce ai pus la vânzare pe o platformă un telefon second hand. Ți se spune într-o gramatică perfectă să-l trimiți prin curier și trebuie doar să introduci datele cardului, cu tot cu codul CVV din trei cifre. Ce fel de tentativă este aceasta?
Părintele tău primește un mesaj pe Facebook de la un prieten vechi. „Tu ești în imaginea aceasta?” spune acel prieten. Și un link scurtat, care nu afișează la prima vedere nimic. Te întreabă ce să facă - dă click sau nu?
Un prieten îți aduce un stick cu niște poze de la o nuntă la care ați fost împreună. Tu vrei să te uiți acasă, ai o soluție de securitate instalată deja. Ce faci imediat după ce l-ai introdus în calculator?
Ai conturi pe multiple rețele sociale și te-ai obișnuit încă de când erai tânăr să folosești aceeași parolă din 6 litere și două cifre peste tot. Ce ar trebui să instalezi pentru a fi mai sigur chiar dacă faci asta?
O rudă apropiată are mail, dar nu-l folosește prea des, doar în relație cu operatorii de telecomunicații, furnizorii de servicii și băncile. Primește un mail în care i se spune să-și actualizeze toate datele, dar înainte trebuie să introducă datele cardului pentru „autentificare”. Face asta sau nu?
E vineri și la tine la birou este ziua „muncim de oriunde” sponsorizată de companie. Deschizi laptopul și vrei să verifici mailul. Te conectezi la rețeaua deschisă, fără parolă, a cafenelei?
Vezi pe o rețea socială o campanie umanitară pentru a ajuta un copil bolnav. E o poveste emoționantă și ți se cere să donezi oricât ai. Linkul este unul scurtat, de tip bit.ly/wshzy. Dai click pe acel link?
Prietenul tău din copilărie are o fermă la țară și a decis să investească într-un sistem de supraveghere cu camere - vine „un băiat care știe de toate”, le pune și-i instalează softul în calculator pentru monitorizare. Rețeaua lui e una deschisă sau cu parolă slabă. Camerele au setările din fabrică. Ce trebuie să facă?
Urmărește clipul video pentru a descoperi răspunsurile corecte.